För 30 år sedan avslog Riksdagen krav på att invandrare skulle lära sig svenska

ARBETSMARKNAD & INVANDRING. Regeringen ska utreda ett språkkrav inom äldreomsorgen. Sverigedemokraterna vill att personal som inte klarar ett språktest ska riskera uppsägning. – Enligt vår ingång så är man inte anställningsbar helt enkelt, säger SD:s talesperson Linda Lindberg.

Linda Lindberg, SD

Regeringen och Sverigedemokraterna har kommit överens i Tidöavtalet om att ta fram ett förslag på hur ett språkkrav för omsorgspersonal kan se ut.

Utredningen, som ska göras internt på socialdepartementet, ska förhandlas mellan de fyra partierna och sedan ha sin gång – så slutresultatet är långt bort.

Men redan nu ger SD besked om vad de vill se för krav för personal inom äldreomsorgen. – Den primära ingången är att säkerställa att vi får en god och trygg omsorg om våra äldre. Och den har tyvärr fallerat i dag på sina ställen på grund av att man har brister i språket, säger Linda Lindberg, SD:s socialpolitiska talesperson.

Hennes ingång är att språkkrav ska gälla både vid nyanställning och för redan anställda i viss mån. – Inspelen är först och främst att språkkraven ska ställas på nyanställd personal. Klarar man inte av det då är man helt enkelt inte anställningsbar. Personal som redan är anställd, där tänker vi att där bör man också få lov att göra ett språktest.

För redan anställda ska kravet ha en ventil, på upp till ett år, då man ska få läsa svenska på egen hand utanför arbetstid. Man behåller samtidigt sin anställning. En sådan utbildning ska inte betalas av arbetsgivaren, enligt Lindberg.

Om man inte heller klarar språktestet efter denna period så ska det vara ett skäl för uppsägning.

Ian Wachtmeister begrep det självklara för 30 år sedan. Bild Wikipedia

Att detta väcker debatt och att enskilda kommuner måste fatta beslut om att man ska kunna svenska i Sverige. Varför inte detta införs på riksnivå är obegripligt, utan grundläggande kunskaper i det svenska samhället och språket borde ingen få permanent uppehållstillstånd.

Nåväl, om språktest som är så kontroversiellt.

Den 26 januari 1993, för 30 år sedan, föreslog dåvarande partiledaren i Ny demokrati, Ian Wachtmeister följande för riksdagen:

Invandring är positivt. Sverige har sedan många sekel tillbaka välkomnat invandrare. Deras positiva betydelse för vårt välstånd och vår utveckling är oomtvistlig och väldokumenterad. Så vill vi naturligtvis att det ska vara även i ett framtida Sverige där vi välkomnar det goda i en mångkulturell korsbefruktning. Denna får dock icke ske på bekostnad av det svenska kulturarvet och de etiska normer som genom kristen etik och västerländsk humanism har en djup förankring i vårt
land. Tvärtom finns det omistliga värden i detta kulturarv som vi måste värna.

Svenska språket är ett fundament i Sverige. Alla kulturers grundläggande fundament är språket.
Behärskar man inte språket i den kultur eller det land man befinner sig är man gravt handikappad i så gott som alla avseenden. Överallt är språket nyckeln och förutsättningen för att kunna bygga upp en hög livskvalité och kunna ta ansvar för såväl sina rättigheter som sina skyldigheter som samhällsmedborgare. Utan mycket goda kunskaper i svenska tvingas man leva som en slags andra klassens medborgare i Sverige. Ny Demokrati vill inte att det ska finnas några andra klassens medborgare i vårt land.

Läs vidare om motionen 1992/93:Ub529 “Svenska för invandrare” av Ian Wachtmeister m.fl.

-Pettersson behöver väl inte berätta att dessa självklara förslag avslogs av Riksdagen med förkrossande majoritet, för det var rasistiskt att kräva att människor som ska bo och verka i Sverige ska kunna svenska.

Partiet Ny Demokrati bildat 1991 av Ian Wachtmeister och Bert Karlsson, då var det drag under galoscherna men det fattade inte de etablerade politikerna…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “För 30 år sedan avslog Riksdagen krav på att invandrare skulle lära sig svenska

 1. Om jag tänker bosätta mig i ett annat land så är det en självklarhet att jag kan göra mig
  förstådd, alltså lär jag mig deras språk. Men det är precis så som Sverige hamnat på efterkälke genom att inte ställa krav, fullständigt huvudlöst, att människor som varit här
  i tio år och som behöver tolk, deras slöhet och Sveriges dumhet borgar för detta!

  19
 2. Minns när Ny Demokrati startade. De etablerade partierna och deras “resurser” (läs pressen) gjorde allt för att förlöjliga dem. Greven och betjänten hjälpte väl till genom att hålla en glättig stil vilket gick emot etablissemanget. Dessutom – i synnerhet Bert – kunde de inte de politiska koderna. Minns också Olle Söderlunds intervju med Bert där han framställdes (Bert) som totalt okunnig i ekonomiska frågor.
  När de senare lämnade ND självdog partiet; alltför många “knäppisar” fick av naturliga orsaker inte gehör hos allmänheten.

  21
 3. En självklarhet!
  Att inte vilja och kunna kommunicera är att ta avstånd. DVS ta avstånd från det samhället vars funktioner man nyttjar.
  Sverigehatare gillar det avståndstagandet eftersom det urholkar Sveriges välfärd och hjälper utlänningar att slippa lära si svenska språket!

  37

Kommentera