Finland har börjat bygga stängsel vid östra gränsen

UTRIKES. Finland måste ha en självständig och trovärdig förmåga att upprätthålla sin gränssäkerhet. Utifrån ändrad säkerhetsmiljö uppskattar Gränsbevakningsväsendet att det är behövligt att bygga ett hinderstängsel längs en del av östgränsen. Hinderstängslet skulle effektivera vår gränskontroll här och nu. Det skulle på ett betydande sätt stödja kontroll av störningar vid gränsen. Ett fysiskt hinderstängsel skulle i praktik vara nödvändigt i en situation av instrumentell eller omfattande inresa, skriver Finlands gränsbevakning.  

Bild: Finlands gränsbevakning

I enlighet med vår plan borde stängslet byggas på en sträcka på cirka 200 kilometer längs vår 1 300 kilometer långa östgräns. Huvuddelen av hindret skulle byggas längs den sydöstra gränsen, som hör till gränsövervakningens fokusområden. Därtill skulle konstruktioner lik hinderstängsel vara till nytta vid östgränsens gränsövergångsställen och i närheten av dem. Det är inte klokt att bygga stängslet för hela gränsens längd.

Gränsstängslet består av ett stängsel, en intilliggande väg och en rågång som är fri från träd samt ett tekniskt övervakningssystem. Inte ens denna helhet är i sig en lösning på något hot, utan det är en del av gränsövervakningen. Stängslet fördröjer avancering och styr eventuella folkhopar. Teknisk övervakning fungerar som avslöjare, och den kommer att utvidgas till områden som i dagsläget övervakas med fot- och hundpatruller. Vägen som går bredvid hinderstängslet påskyndar reageringsförmågan i störningssituationer. 

Byggandet av det planerade hinderstängslet tar 3–4 år beroende på finansieringen och upphandlingens smidighet. Hindrets livscykel skulle vara cirka 50 år.

Den detaljerade planen är ett sekretessbelagt myndighetsdokument i enlighet med 24 § 1 mom. 5 och 9 punkten i Offentlighetslagen.

-Pettersson var runt 1963-64 i Finland på besök, jag åkte då med en finsk bekant som varit med i kriget för att titta på de ryska vakttornen vid Imatra men vi stoppades några kilometer innan gränsen och såg inget. Jag åkte också tåg från Åbo till Helsingfors, tåget som skulle vidare till Sankt Petersburg hade särskilda vagnar för ryssar och de vagnarna hade gardiner för fönstren, troligen för att hindra ryssar att titta ut…

Finsk-ryska gränsen med övergångar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Finland har börjat bygga stängsel vid östra gränsen

 1. Finsk officer totalsågar Ukrainas armé: ”Ledarskapet är mycket dåligt”
  Nyheter idag
  Onsdag 1 mars 2023

  Den ukrainska armén är alldeles för uselt utbildad för att kunna vinna kriget mot Ryssland och återerövra hela sitt land. Det hävdar en finsk officer som utbildat ukrainska soldater sedan i april förra året.
  – Ukrainarna har en stark strids- och segervilja, men med den här taktiken lyckas det inte, menar han.
  Efter höstens framgångsrika offensiver i Kharkiv och Kherson och Rysslands oförmåga till större framsteg under vintern har många i väst börjat hoppas att Ukraina kommer kunna vinna kriget och kasta ut de ryska inkräktarna ur landet – inklusive från Krimhalvön.
  Men högt uppsatt finländsk officer som utbildat ukrainska soldater sedan i april förra året varnar för att den ukrainska armén är i betydligt sämre skick än vad många i väst hoppas på. Framförallt är de för dåligt utbildade, säger han till den finska statstelevisionen YLE, som intervjuat honom på plats i Ukrainas huvudstad Kiev.
  – Ukrainarna tror att de är skickliga soldater. Men du blir inte en bra soldat genom att ligga rädd i en skyttegrav i åtta månader. Det som krävs är utbildning, säger han till kanalen.
  Mannen vill vara anonym på grund av sin höga militära grad, men YLE har styrkt hans identitet. Han menar att de ukrainska framgångarna i kriget beror på ryska misstag, vilket man inte kan hoppas att de kommer fortsätta begå.
  – De ryska styrkorna har lärt sig av sina misstag, det samma kan man inte påstå om de ukrainska, säger officeren.
  Nyligen har Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj sparkat den ukrainska befälhavaren Eduard Moskalyov utan att ange någon orsak, och enligt den anonyma finska officeren är det framförallt i den ukrainska krigsledningen som det brister.
  – Ledarskapet är mycket dåligt, taktiken och stridstekniken likaså. De har tagit sina mallar främst från videospel, hävdar officeren, som menar att västmedier låter sig luras av ukrainsk propaganda.
  – Ukrainarna har en stark strids- och segervilja, men med den här taktiken lyckas det inte, menar han.
  Ett problem med den ukrainska armén är det sovjetiska arvet, med ett hierarkiskt system där man följer order utan att våga ifrågasätta eller komma med egna förslag.
  – Kaptener och majorer säger till mig att tanken är god, men deras lönegrad är inte tillräcklig för att ta frågan vidare, berättar officeren, som emellertid tillägger att yngre ukrainska officerare och tjänstemän är mer öppna för reformer på utbildningsområdet.
  Väst har de senaste månaderna ökat stödet till Ukraina i form av vapenleveranser av mer avancerade stridsvagnar och artillerisystem. Men den finske officeren menar att det bästa stöd man kan ge ukrainarna är förbättrad utbildning – och där skulle Finland kunna göra en särskilt värdefull insats.
  – Finlands armé har världens bästa utbildning i konsten att kriga mot Ryssland. Vi har tränat saken i hundra år, och dessutom krigat två gånger. Ingen annan har ett lika brett kunnande i skog och terräng som vi i Finland. Och det är det som borde läras ut, anser han, och påpekar att det finns många finländska utbildare som kommer ställer upp om Ukraina och Finland når en officiell överenskommelse.
  – Reservister står redan i kö och det skulle inte kosta mycket, säger han.
  En annan finsk frivillig soldat i Ukraina, som också vill vara anonym, bekräftar officerens bild av den ukrainska arméns svagheter. Soldaten, som YLE kallar för ”Erki”, säger att det största problemet är bristen på utbildade befäl, vilket leder till dålig kommunikation och förvirrade handlingar i strid.
  – Ukrainarna vet inte ens hur de ska försvara sig själva och röra sig under eldstrid. Exempelvis avancerar de bara rakt på och siktar inte ordentligt, säger Erki.
  Ett annat problem är enligt Erki bristen på träning.
  – När soldaterna är på sina förläggningar ligger de bara och vilar, även om de borde träna, säger han.

  9
  8
  • Håkan
   Det kanske ligger något i den finska officerens beskrivning av det sovjetiska arvet. Detta krig handlar i så fall om två jämlika sovjetskolade parter. Den ena kanske har fler granater, den andra bättre vapen från väst…

   Det kunde vara kul att även höra en ”neutral” röst från andra sidan som förklarar varför Ukraina producerar egna drönare som kan besöka Moskva, medan Ryssland måste be Iran och Nordkorea om hjälp med drönare och granater, och varför Ryssland efter drygt ett år fortfarande står och stampar utan att ha lyckats med något av det som skulle ta en vecka…

   8
   6
 2. När jag växte upp så var det tvärt om
  Allt beroende på hur de stora krafterna tänker på sitt.

 3. Inte konstigt.
  Finland har mer än tilltagen erfarenhet av ockupation och förstörande intrång.
  Till skillnad från Sverige vill man värna sig ..

  19
  1

Kommentera