Ryssland försöker placera insiders i det Svenska försvaret

FÖRSVARET. Just nu pågår arbetet med att bygga upp och stärka det svenska totalförsvaret som en reaktion på det förändrade säkerhetsläget. Det är något Ryssland prioriterar i sitt spionage mot Sverige, uppger Säpo enligt Sveriges Radio Ekot.

Man vill kartlägga vad Sverige kommer ha förmåga vad gäller både de militära och civila delarna, säger Daniel Stenling, chef för kontraspionage på myndigheten.

Ryssland använder sig av en rad metoder för att försöka få insyn i arbetet – däribland cyberangrepp, signalspaning, värvning av agenter och kartläggning av terräng, vägar och broar.

Därtill försöker man placera insiders i totalförsvarets olika delar, tillägger Stenling.

Det försämrade omvärldsläget innebär en direkt påverkan på Sverige, de yttre hoten har betydelse även för den inre säkerheten. Omvärldsutvecklingen är svårbedömd, hoten förstärker varandra och förändringar sker snabbt. Det framgår i Säkerhetspolisens lägesbild 2022/2023.

Ryssland, Kina och Iran utgör fortsatt de största säkerhetshoten mot Sverige. Ryssland är i nuläget det enskilt största hotet. Regimens agerande är oberäkneligt och man är benägen att ta stora risker. Kina är ett långsiktigt och växande hot. Iran är ett påtagligt säkerhetshot.

Främmande makt lägger omfattande resurser på att olovligen anskaffa avancerad teknologi i Sverige. Anfallskriget mot Ukraina har bland annat inneburit att Ryssland har ett ökat behov av teknologi för att kunna upprätthålla sin militära förmåga. Även Kina och Iran anskaffar teknik och kunskap i hög utsträckning.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Ryssland försöker placera insiders i det Svenska försvaret

 1. Har Håkan D och hans svans blivit tillfrågade?

  De borde allah vara kandidater för Fascist Ryssland och Islamist Iran att satsa på.

  3
  1
  • Sala, de har nog inte den intellektuella förmågan att agera som spion, dessutom är de ju väl kända av MUST, SÄPO etc nu.

 2. Sozzarna har haft höjdare inom partiet som sedan har visat sig vara KHB-spioner. Vad säger att det är annorlunda nu?

  6
  1
 3. “Ryssland, Kina och Iran utgör fortsatt de största säkerhetshoten mot Sverige.”

  Om vi bortser från Islam och muslimska femtekolonnare.

  11
  2
 4. Naturligtvis vill vänsterfeministidioterna ha ett multikulturellt försvar, med en massa ljugande utlänningar. Vi ska för en gång skull bevara Sverige svenskt.

  13
 5. Sverige är ju som en öppen bok inom allt med våra pesonnr. adresser.bilnummer.

  Råkar man hitta något “hemligt” så finns ändå ingen med något ansvar eller foten på direkten, bara omplacering med samma lön….bara blårök som vanligt för att skrämmas.
  Ryzzarna kan hämta våra juveler och ha de som måltavlor i dito land.

  14
 6. Säpo tror att vi är viktiga för Ryssland. Är vi så viktiga eller är vi nollor för dem? Är vi det bästa som hänt världen?

  10
  4
  • Verkar så. Det viktigaste för Ryssland verkar vara allt som sker utanför Ryssland. Så till den milda grad att man invaderar ett annat land för att ställa till rätta något man tycker gått över styr.

   11
   6

Kommentera