“Den jävla fittan”

UKRAINA. I går var det ett år sedan världen vaknade till att Ryssland invaderat Ukraina. Det skedde strax efter klockan 04 på morgonen, lokal tid. Washington Post har pratat med en rad världsledare om hur de minns den morgonen.

Boris Johnson och den jävla fittan Vladimir Putin

Kaja Kallas, Estlands premiärminister: Jag sa till mina ministrar, “Snälla behåll era telefoner på, för vi kommer att ha ett regeringsmöte, för kriget kommer att börja.” Och jag gick och lade mig och hoppades att jag inte skulle få det här samtalet, jag kommer inte att få det här meddelandet.

Storbritanniens dåvarande premiärminister Boris Johnson: När invasionen började dök Putin upp på rysk tv för att tillkännage början på vad han kallade en “särskild militär operation”. Johnson väcktes av ett samtal från en av sina rådgivare. Den brittiske premiärministern svarade med en obscenitet riktad mot Putin: “Den där jävla fittan”

– Jag blev äcklad av Putin. Jag blev äcklad av det han gjorde. Jag mådde illa av hans språk, hans lögner, hans aggressivitet, hur nedlåtande han var mot Ukraina. Jag tyckte hela grejen var motbjudande, arrogant, chauvinistisk och fel.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger till tidningen att de redan kvällen före visste vad som skulle hända, och började förbereda sig. Han berättar att de varit medvetna om Rysslands planer under lång tid, men att han kände att Putins röst var annorlunda den senaste gången de talades vid. – Han hade redan bestämt sig.Den enda osäkerheten var den exakta tidpunkten.

USA:s utrikesminister Antony Blinken säger att de hade ett möte med senior nationell säkerhetspersonal. – Då var vi extremt säkra på vad som skulle hända då, om bara några timmar.

Ukrainas inrikesministern Denys Monastyrskyj, som dog i en helikopterkrasch i Kiev i januari, fick ett samtal från landets gränsbevakningschef tidigt den 24 februari. Ryska styrkor vällde in i nordöst i vad som verkade vara en framryckning mot Kiev. Han ringde president Zelenskyj och gav beskedet: – Det har börjat nu.

Volodymyr Zelenskyj, Ukrainas president: Vad jag förstod i det ögonblicket, när jag klädde på mig, tänkte jag på raketerna som flög över mina barn, över alla våra barn. Det betyder att det kommer att bli ett enormt antal dödsfall. Det var klart.

-Pettersson säger att det enda som verkar stabilt i Ryssland är de ständiga lögnerna. Desinformationen har aldrig varit så omfattande som nu. Knappast någonsin har lögnen utnyttjats hårdare som vapen, spridits mer aggressivt och finansierats så grundligt av en stat som dagens Ryssland. Från det här är inte ett krig utan en särskild militär operation.

En central lögn från 2014 och fram till förra året var att en nazistjunta hade tagit makten i Kiev. Denna lögn, som hela tiden var uppenbar, användes för att skapa en ursäkt för att annektera Krim och starta separatistiska konflikter i östra Ukraina efter samma mönster som Ryssland redan skapat i Moldavien och Georgien.

Det finns en rak linje och en kontinuitet från Tsarryssland över kommunisternas Sovjetunion och fram till dagens Vladimir Putin. All politisk verksamhet syftar till att skydda staten vilket i Ryssland är synonymt med härskarna, folket är betydelselöst och underordnat.

Sovjetunionen byggde på lögner. Putins välde bygger på lögner.

Desinformatörerna själva tror inte själva på vad de säger. De investerade i väst och ägde hus och lägenheter i London och på Rivieran, de shoppade och roade sig i det dekadenta, rasistiska, russofobiska, vedervärdigt feministiska, bögiga, politiskt korrekta och kaotiska väst ända tills de inte var välkomna längre.

Västerlandet står inför sin undergång säger Putin. I detta kaos, i denna värld av synd och perversioner och kvinnor som inte längre är kvinnor, står den ryska staten stark. Staten, det är ledaren – tsaren, Stalin, Putin.

Den ryska desinformationen har inte fått fäste i Sverige utom bland enstaka åldrande kommunister och en och annan svagbegåvad extremist som sprider förståelse för Putin.

Det här är inte ett krig

Per Enerud

Våldet och lögnens broderskap i rysk ideologiproduktion

“Sedan det ryska militära angreppet inleddes vårvintern 2014 har Ukraina utsatts för våld och desinformation av en omfattning som är närmast ofattbar. Åtta år av lögner om landet har gjort att de verkar trovärdiga. Människorna i Moskva, Tomsk och Novgorod vill tro att de är på den goda sidan och blundar för ukrainarnas verklighet. Ditt hus är inte i ruiner. Dina grannar är inte döda. Ditt barn är inte skadat. Detta är exempel på bemötande från Putins anhängare när ukrainare vittnat om vad de har upplevt under de ryska attackerna. 

Per Enerud granskar här hur det ryska anfallet mot Ukraina motiveras och hur lögnen används som ett vapen i kriget. Noggrant avkodar han målet med den ryska maktens desinformationskampanjer, avslöjar den bakomliggande ideologin och varför Sverige så ofta förs fram som ett exempel på västvärldens stundande kollaps i rysk media. 

Det här är inte ett krig är en storslagen uppgörelse med de ryska ledarnas lögner och hur de används för att behålla makten. 

Per Enerud är frilansjournalist och författare med Ryssland och Östeuropa som specialområde. Han har varit korrespondent för Sveriges Television i Moskva och pressråd vid Sveriges ambassad i Ryssland. Han har även arbetat inom internationella organisationer i Georgien, Ukraina, Moldavien och Palestina. På Carlssons utkom han senast med Det snöar i mitt hjärta. Jascha Golowanjuk – berättaren som teg (2021)”

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

24 thoughts on ““Den jävla fittan”

 1. Pettersson

  Ungefär 60% av befolkningen på Krim är ryssar och av dom övriga 40% så önskade en klar majoritet rysk tillhörighet!

  I valet i USA så ledde Donald Trump överlägset ända tills dom sista minuterna, när mystiska lastbilar plötsligt rullade in, vallokalerna i dom socialistiska områdena stängde, gardiner drogs för, inga oberoende valobservatörer släpptes in och avlastningen kunde börja.
  Och vips så ledde Biden…och “vann” valet!!
  Vilken “seger” för en skrupelfri skurk.
  Sover han gott om nätterna, ja jag tror nog att han gör det, är man samvetslös och ond så begriper man inte bättre, han förstår inte att han har handlat fel!

  22
  45
  • BSS, jag vet att det bor många ryssar,60 procent är rysktalande, det innebär inte att alla är ryssar (2014) på Krim men ryssarna är inflyttade ockupanter som deporterat och mördat ursprungsbefolkningen. Det är samma taktik de använder i Donbass. Innan kriget var ryssarna i minoritet där. Nu ser det troligen annorlunda ut.

   29
   12
  • Bss
   Ja de flesta amerikaner är kommunister och de samarbetar med världens oligarker och globalister, övriga världen domineras av faschister och här hemma styrs vi av sossar och islamister så överallt är en hederlig svensk chanslös. Allt enligt journalisternas hejarop.

   9
   6
  • @BRR
   När Ukraina röstade för självständighet röstade en överväldigande majoritet på Krim FÖR ett självständigt och fritt Ukraina.
   Alltså är din teori redan torpederad och sänkt 1991.

   17
   2
 2. Nu har gammelkommunisten fullständigt spårat ur i sin förvirring. Förhindra folkmord på Krim? Hehe. Det folkmord som genomförs i detta nu, är Putins terrorism i Ukraina. Om Putin avbryter blir det fred. Om Putin inte avbryter ska han krossas. För övrigt anser jag att ryssar i Ukraina och Baltikum gör sig bäst i Ryssland.

  38
  22
 3. Att Ukraina ville ha mer självständighet från Ryssland tror jag alla som inte är svagbegåvade begriper. Kriget började 2014 med den olagliga annekteringen av Krim. Sedan kan fascistpöbeln historieförfalska till näsan växer.

  45
  26
 4. Man borde kunna förvänta sig ett mera vårdat språk av premiärministern i Storbritannien och skribenten från W. P.
  Sen kan ju inte Rysslands intåg i Ukraina kommit som en överraskning för NATO/EU med tanke på deras roll i landet (militärt).
  Nu kan väl ingen längre förneka att kriget i Ukraina började 2014 (Euromajdan).
  Stoltenberg egna ord.

  https://www.nato.int/cps/en/natohq/opinions_211698.htm

  38
  54
  • Du och Stoltenberg har helt rätt i att Puttes illegala krig i Ukraina började 2014 med Puttes proxykrig i Donbass och invasionen och den därefter illegala annekteringen av Krim.
   Den fullskaliga invasionen 2022 är bara en fortsättning på detta illegala krig.

   36
   13
   • Att förhindra ett folkmord är mig vetligen inget brott.
    Krim borna är i stort sett Ryssar ända in i benmärgen.
    Varför ska vi väst bestämma deras tillhörighet?
    Ett typiskt socialistisk tänkande…….. de vet alltid vad som är bäst för folket.
    Du längtar tydligen efter ett “Ryskt” styre med Gennadij Andrejevitj Ziuganov (SFSR) som president.
    Västvärlden kommer att ingå i det nya Sovjetunionen styrt från USA.
    Vi såg kommunismen på nära håll under plandemin.

    23
    41
   • Gamling, Krimborna är inga ryssar. De som bor där nu är ockupander och ättlingar till dem som mördade och fördrev ursprungsbefolkningen. Det var det riktiga folkmordet, det du svamlar om är fantasier.

    30
    11
   • Varför insisterar du på att ljuga tovaritsch Gamling?
    Det har aldrig begåtts några folkmord på Krim eller i Donbas innan putteterroristerna kom dit 2014.
    Du har fortfarande inte lagt fram bevis på motsatsen trots att vi efterfrågat det. Det enda du kommer med är obevisade påståenden från Kreml.

 5. Även om BoJo har rätt i sak, så finns en avgörande skillnad. Det kvinnliga organet är trevligt, det är definitivt i fascisten Putin.

  31
  20
  • Rufus, han behöver precis som Hitler, en Parabellum i tinningen, gärna kombinerat med en dos cyankalium.

   20
   5
 6. Jag anser att det är både onödigt, otrevligt och mycket ovärdigt när en seriös skribent använder könsord i sina beskrivningar! Även om det som i detta fall gäller att citera någon annan!
  Det går faktiskt att med omskrivningar ändå göra sig förstådd och inte förlora några poänger.

  Att i skrift och tal använda grova svordomar och könsord säger dock mycket om användaren!
  Det är ofta väldigt primitiva människor, inte allt för sällan utlänningar, brottslingar och övrigt avskrap från samhället!
  Användandet av ett uselt språk befäster också den allmänna dekadensen och förfallat i ett land.

  Nu menar jag naturligtvis inte alls att Petterson skulle tillhöra någon av dessa grupper.
  Men ett vårdat språk inger alltid en större respekt och är mer trovärdig och bara för att en person av ren dumhet använder ett okontrollerat och primitivt språkbruk, så behöver man ju inte citera och föra detta vidare!
  Helt onödigt!

  Kritik ja, men kritik i all vänlighet!

  45
  62
  • BSS, jag tror inte du är rätt person att kritisera någon för ovårdat språk.

   “skurken Biden och hans avartige son, Hunter Biden med alla sina kemikaliefabriker i Ukraina!
   Dom lär knappast gå med på vapenvila, dom är blodtörstiga djävlar”

   “Att människor dör på båda sidor skiter dom fullständigt i.”

   “Men ni har väl pissat på er redan på färjan antar jag”

   Så ser det ut i många av dina kommentarer. Det kan man tycka vad man vill om men det är inte vårdat språk eller citat.

   56
   32
   • Hej Pettersson

    Jag har aldrig nåonsin använt könsord i någon av mina kommentarer och det skulle aldrig falla mig in att göra det heller.

    Och tyvärr så kan jag också konstatera att min kritik i all vänlighet här var bortkastad.
    Att fälla ut taggarna visar ändå på medveten skuld.
    -Men, får du lite tid på dig att fundera så kanske du ändå slutligen kommer att inse att jag har rätt!

    Ha en fortfatt trevlig helg
    Jens (BSS)

    41
    60
  • Ett citat är ordagrant annars är det inte något citat. Det är inte ok att ändra i ett citat.
   Emellertid så är jag säker på att Boris Johnson inte sa “Den där jävla fittan”: Vad jag vet så talar Johnson inte svenska. Det går att manipulera med översättningar. Så Pettersson vad sade Johnson? Ordagrant?

   Var har du hämtat nedanstående “citat”? Är det från en säker källa?

   “– Jag blev äcklad av Putin. Jag blev äcklad av det han gjorde. Jag mådde illa av hans språk, hans lögner, hans aggressivitet, hur nedlåtande han var mot Ukraina. Jag tyckte hela grejen var motbjudande, arrogant, chauvinistisk och fel.”

   De flesta av oss som läser och skriver här förstår engelska. Har du läst något annat än översättningen.

   8
   24
   • Jöns H. Om du orkat följa länken i inlägget så får du svaret på din fråga. Sedan har jag inte påstått att det är ett citat.

    The British prime minister responded with an obscenity directed at Putin: “That f—ing c—.”

    29
    16
   • Petterson!

    Du skriver “Den jävla fittan” inom citattecken i rubriken. Det går inte att översätta svordomar och okvädningsord rakt av. Könsord och religiösa potentater har olika värde i olika språk och i olika kulturer.

    Jag tror inte att Boris Johnsson sa: “That f—ing c—.” Ska du citera ska det vara ordagrant.

    6
    19
  • Gammelnazze: Jag tycker epitetet “Kackerlacka” passar bättre för Putin.
   Vad gör man med en kackerlacka, man har ihjäl den, med insektsspray, trampar ihjäl den eller annat valfritt snabbt sätt att bli av med den.

   Även om ditt bruk av språket till formen, för det mesta är korrekt, innebär inte det att dina meddelanden inger någon som helst respekt för dig som avsändare.

   19
   8
   • Fel av mig, mitt inlägg var naturligtvis ägnat åt BSS.
    Det är så lätt att blanda ihop er nazister här på bloggen.

    14
    9
  • Jo, B.S.S. du har så rätt, man blir helt matt av hur många uttrycker sig på den här bloggen. Det är ju alltid lätt att vara tuff bakom tangentbordet…

Kommentera