Putins soldater dör som flugor

RYSSLAND. Putins soldater dör som flugor – en rysk tjänsteman som kritiserade detta hittades död på trottoaren efter att ha fallit från 16:e våningen.

Marina Yankina, kritiserade Putin och “ramlade” från 16:e våningen

Nyligen hittades kroppen av Marina Yankina vid foten av höghuset i Sankt Petersburg, där hon bodde. Den officiella förklaringen var att hon hade begått självmord genom att kasta sig ut.

Men det är uppenbart att koppla hennes död till hennes kritik av Putins krig mot Ukraina, som har kostat så många soldater livet.

Ett antal framstående personer i Ryssland har nyligen dött under mer eller mindre misstänkta omständigheter. Det gäller generaler, oligarker och högre tjänstemän som uttryckt sig kritiskt.

Putin och hans “kock” är under hård press

Dessa misstänkta dödsfall kommer vid en tidpunkt då den ryska armén är under hårt tryck.

Samtidigt har den privata legosoldatarmén, känd som Wagnergruppen, kraftigt ökande förluster. Det ägs och drivs av mannen känd som “Putins kock” – den rike Jevgenij Prigozhin. Hittills finns det 30.000 skadade eller döda Wagner-soldater.

Putin reagerar som alltid genom att anklaga någon för misslyckande eller svek. Som till exempel Marina Yankina. Poängen är alltid att det inte är Putins fel.

Några av dem har därför ramlat ut genom ett fönster eller ner från en balkong på ett konstigt sätt. Enligt de ryska myndigheterna har andra drabbats av plötslig sjukdom och dödsfall. Det påstås regelbundet att de har begått självmord – som Marina Yankina.

Han ska ha skjutit sig själv fem gånger i bröstet – ganska bra gjort

Fingerat självmord är en beprövad metod när den ryska regimen vill få obekväma röster ur vägen och/eller hitta syndabockar för de militära misslyckandena.

Regimens attacker kan anta en helt absurd karaktär. En överste hittades med fem skottskador i bröstet, men hans änka kom fram med en berättelse om att han skjutit sig själv. Med fem skott!?

Finanstjänstemannen Marina Yankina hade nyligen gjort sig impopulär bland Putin och hans hantlangare.

Hon hade en central roll i finansieringen av Putins krig mot Ukraina. Men hon började kritisera det stora antalet offer som orsakats av den ryska krigföringen. Det kostade henne livet.

Putin sänder vågor av kanonmat.

Med Putin vid rodret för den ryska regimen ett krig som kostar enorma mängder människoliv – utan utsikt att besegra Ukraina.

De kastar in massor av soldater i striderna. Många av soldaterna är dåligt utbildade, dåligt utrustade och dåligt ledda.

Men trots den enorma mängd soldater som den ryska armén skickar mot ukrainarna görs små framsteg. Putin har inte mycket mer han kan sätta in.

Rysslands regering bryr sig inte om soldaternas liv.

Flera exempel illustrerar den desorganisation som kännetecknar de ryska styrkorna. Således har media nämnt hur ryska stridsvagnar har fortsatt att köra ut i en terräng där flera av deras stridsvagnar precis har sprängts av ukrainska minor och bomber.

De parerar order eftersom de inte vet vad mer de ska göra.

Den militära och politiska ledningen accepterar helt enkelt de höga offersiffror som följer med denna typ av galenskap som en nödvändig kostnad. De bryr sig inte om soldaternas liv.

Men problemet med Putinsystemet är att denna blinda uppoffring av soldaternas liv både ökar offersiffrorna och skadar moralen.

Och det ger inte alls de önskade resultaten i ett krig som inte kan vinnas genom att bara skicka ut massor av soldater för att möta döden.

Snart kommer stridsvagnarna och ger Ukraina en stor fördel

Teknik, uppfinningsrikedom och moral spelar en avgörande roll i krig. Detta ger en klar fördel för de ukrainska styrkorna med väst i ryggen.

Samtidigt försvagas de ryska styrkorna av maktkamperna mellan Putin och Prigozhin.

Och nu kan den ukrainska armén se fram emot en betydande förstärkning när effektiva, moderna pansarstyrkor blir tillgängliga.

De moderna stridsvagnarna kommer sannolikt att få en betydligt större betydelse för krigets utveckling den kommande tiden än de stridsflygplan som det just nu pratas så mycket om.

Ju värre det går för styrkorna som kämpar mot Ukraina, desto mer börjar de bråka sinsemellan.

För tillfället klagar den privata legosoldatarmén, Wagnergruppen, som ägs och leds av den rike mannen Jevgenij Prigozjin, häftigt över att försvarsministeriet inte ger dem tillgång till nödvändig ammunition.

Mitt under det stora kriget pågår ett häftigt politiskt krig mellan den privata legosoldatarmén och den officiella militären.

När Wagnergruppen förlorar sitt genomslag i kriget minskar också dess politiska inflytande. Detta ökar i sin tur dess svårighet att hävda sig militärt mot ukrainarna.

Det talas nu om 30.000 sårade eller döda Wagner-legosoldater.

Både Wagnergruppen och den officiella ryska armén satsar stort på att öka antalet soldater, men många av soldaterna som armén rekryterar är oerfarna, dåligt tränade och dåligt utrustade. De fungerar till stor del som kanonmat.

Wagnergruppen har desperat försökt gå till offensiven – bland annat genom att rekrytera soldater bland tidigare dömda.

Detta sker samtidigt som den officiella militären försöker rekrytera nya soldater, men ofta får nöja sig med oerfarna typer med låg stridsmoral.

Så de krafter som kämpar på Putins sida och samtidigt mot varandra är i allvarliga problem.

Det ger sannolikt betydande möjligheter för en framtida ukrainsk offensiv med starkt stöd från moderna pansarvapen.

Den Korte Avis

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Putins soldater dör som flugor

 1. Gällande krigspropaganda, ett historiskt perspektiv
  Saxat bland kommentarerna på nätet:
  Att lära sig av och förstå vad västmedia är i dagsläget !!!

  Hmmm, vänta, känns som deja vu … men tydligen har MSB:n och svensk media inte lärt sig ett skit sedan dess. Eller vet man precis vad man gör. Eller har man blivit instruerad att göra.

  Från MSB – Propagandakriget i backspegeln en studie i påverkansförsök och svenska nyhetsmedier. (från 2005)
  *https://www*.msb.se/RibData/Filer/pdf/20745.pdf

  Utdrag från denna rapport:
  En undersökning av hur svenska, norska och brittiska nyhetsmedier framställde Kosovokonflikten 1999 visar att NATOprogandans perspektiv på ett djupgående sätt präglade bevakningen. I de centrala frågorna om konfliktens orsaker och vem som är skyldig till övergreppen mot civila dominerade Natos perspektiv.

  Fiendebilden av Slobodan Milosevic fick stort genomslag i mediernas rapportering. Den dåvarande jugoslaviske presidenten jämställdes med tidigare diktatorer och folkmördare och utpekades som huvudansvarig för krigen och folkfördrivningen på Balkan. Genom att ensidigt lägga allt ansvar på Milosevic framstod det som att västländernas ledare och Nato som genomförde attackerna saknade möjligheter att påverka händelseutvecklingen.

  Medierna ifrågasatte varken Natos motiv för bombningarna eller den polariserade bilden av vem som var god och ond i konflikten. Man tonade också ned de moraliska och folkrättsliga argumenten mot Natos intervention, såsom att bombningarna var ett brott mot FN:s stadgar. Det ska dock tilläggas att graden av genomslag för NATOpropagandan varierade något över tid och mellan de olika länderna.

  Jamie Shea, chefen för NATO:s presskontor, har i efterhand framträtt och öppet berättat om NATO:s strategier för att få ut sina budskap till medierna. Enligt honom var Natos huvudsakliga mediestrategi under Kosovokonflikten att ockupera etern:

  Our credo at NATO was just to be on the air the whole time, crowd out the opposition, give every interview, and do every briefing […]. We occupied the whole day with our information.

  Shea framhåller att nästan alla ledare i alliansen också framträdde dagligen i tv under konflikten. En centralt inslag i NATO:s mediehantering var också upprepning – att repetera alliansens syn på varför man valt den förda politiken och vad man ville uppnå.

  Supermakten mobiliserade tillsammans med sina allierade alla tillgängliga propaganda-resurser för att styra mediebevakningen i önskad riktning, främst genom att gripa det politiska och militära initiativet samt att förse medierna med material som understödde den bild av kriget som man önskade förmedla. Detta underlättades av det ökade tempot i nyhets-rapporteringen och nedprioriteringen av analys och källkritik till förmån för snabb förmedling av det material och den information som journalisterna ”serverades”.

  Från Pentagons perspektiv var den avsedda journalistiken inte en journalistik som skulle undersöka orsakerna till kriget eller argumenten för det. Det var en journalistik designad för att hålla den allmänna opinionen på de amerikanska styrkornas sida, och minimera möjligheten till analys eller kritik av policy, politik eller krigets orsaker.

  En brittisk forskargrupp som gjort en undersökning av ledande brittiska tv-kanalers nyhetsbevakning av Irakkriget kommer till liknande slutsatser. Deras studie visar att tv-nyheterna hade en tendens att favorisera den egna regeringens pro-krigsperspektiv över mer skeptiska inramningar.

  7
  23
  • Situationen som beskrivs i Ryssland påminner som en blåkopia av situationen inne i Ukraina. Tydligast blev det perioden 2013 till krigsutbrottet. Ukrainas regim rensade ut. Dels Rysk-Ukrainare, dels “neutrala” oppositionella och dels partipolitiker.

   Utrensningarna och fördrivningarna av Ryss-Ukrainare var framgångsrika. 10 miljoner lämnade före krigsutbrottet, varav ca 4 milj till EU-området. Dessa var främst välutbildade unga personer med barn. Arméchefen klagade strax före krigsutbrottet över att just de personer armén behövde, var de som lämnat Ukraina. Efter krigsutbrottet har ytterligare ca 7 miljoner lämnat, varav typ 4 milj till EU-området. D v s befolkningen har nästan halverats i Ukraina.

   Även i Ukraina handlade det ofta om “flygövningar” eller “självmord”. Men efter krigsutbrottet avrättades ett antal oppositionella öppet. T o m en ledande und.officer avrättades under pågående fredsförhandlingar. Avsikten av Ukraina var inte, som det verkar, att skapa fred utan uppehålla Ryssland med nonsens.

   Men det är inte bara i Ryssland och Ukraina “flygförsök” förekommer. Även i USA har det blivit vanligt att journalister resp insatta tjänstemän plötsligt tar självmord. En lång rad av dessa har haft anknytningar till Clinton-sfären. Andra till demokratiska partiet. Och där ingår hela Epstein-köret. Ganska vanligt att fängslade personer i USA hittas döda sittande på ett golv med snöre om halsen och sedan förklaras “ha hängt sig själv”. De amerikanska und.tjänsterna kopierar uppenbarligen Sovjets GRU/KGB vad gäller metoder.

   2
   10
 2. Jag bara väntar på att tokputte får hjälp att ta snabbhissen ner till
  trottoaren och förvandlas till en våt fläck,saknad av ingen utom Gammel
  och Dahlberg.Bra så?

  12
  5
  • Gamla Transan, det var inte länge sedan du förnekade kännedom om Wagnergruppen och dess existens. Nu har du lärt dig att ledaren är en gammal mat-tant. (Och före det en gatugangster, som suttit inne för rån och bedrägerier. Kanske en av Putins polare från deras tid i gatugängen?)

   33
   8
   • Titta på TV4 play…. Nyheter 19:00 1:30 in i programmet.
    Zelensky delar ut pris till 2 från Azov bataljon.
    Märket de bär på armen är från nazisternas varghaken.
    Man tror inte att det är sant år 2023 och dessutom sänts det i Svensk tv.
    Ni som inte kan historian…….. Googla själva.

    14
    26
  • Det är väl bättre om du har lust att skriva in direkt länkar än att alla bloggläsare ska hålla på och Googla på måfå. För det är väl ingen gissningslek som du håller på med?

   13
   5
 3. Det var CIA som slängde ut henne från balkongen, eller hur Håkan Kråkan och Gammel Knas?

  Tur att det bara är de ledande diktatorerna i länder med 1/100 av jordens befolkning som stod på Rysslands sida i FN.

  34
  9
  • Jag tror inte det.
   CIA:s signatur är typ:
   Operation paperclip,
   Operation Bluebird,
   Project Kronärtskocka,
   Project MKultra,
   Project Artichoke, mm
   Det var mest hjärntvätten som kom med förutom värvningen av nazister som USA gjorde.
   Ha en bra helg.

   10
   24
 4. Islam och Putins Ryssland förefaller att ha ett gemensamt och det är att dom som stör sig eller ifrågasätter den “rätta läran” allt som oftast trillar ner från någon mycket hög bostad!
  Tur man är Sverigedemokrat och inte ryss eller muslim!

  35
  6

Kommentera