Orbáns uppmaning: Godkänn Sveriges Natoansökan

NATO. Ungerns premiärminister Viktor Orbán har uppmanat sina partikamrater i parlamentet att rösta ja till ratificeringen av Sveriges och Finlands Natoansökningar, skriver Reuters.

Victor Orbán OECD CC BY

Enligt Orbán finns det vissa inom partiet som ”inte är särskilt entusiastiska” kring Sveriges och Finlands ansökningar, skriver nyhetsbyrån, men enligt honom bör det i slutändan stå klart att Ungern står bakom dem.

Enligt Orban handlar det om att det finska medlemskapet innebär en längre landgräns mellan Nato-medlemmar och Ryssland och att Sverige och Finland regelbundet kritiserar Ungerns bristande demokrati och rättsstat.

Låt oss växla några ord med svenskarna och finländarna, för det fungerar inte att dessa länder sprider lögner. säger han i en intervju.

Sveriges och Finlands Natoansökningar tas upp i det ungerska parlamentet nästa vecka. Ungern och Turkiet är de enda länderna i försvarsalliansen som ännu inte ratificerat.

Fakta Nato
Nato (North Atlantic Treaty Organization) är en allians mellan 30 stater i Europa och Nordamerika vars syfte är säkerställa fred och säkerhet i medlemsstaterna med politiska och militära medel.

Natos medlemmar har förbundit sig till artikel 5 i fördraget, den kollektiva försvarsklausulen som föreskriver att ett väpnat angrepp på någon av medlemsstaterna ska betraktas som ett angrepp mot dem alla och att en attackerad medlemsstat följaktligen ska bistås av övriga medlemmar.

Natos medlemsländer är i dag: Albanien, Belgien, Bulgarien, Danmark, Estland, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kanada, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Montenegro, Nederländerna, Norge, Nordmakedonien, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Turkiet, Tyskland, Ungern och USA.

Sverige har länge haft ett omfattande samarbete med Nato och beskrivs som en av de viktigaste och mest aktiva av dess samarbetspartners. Sverige deltar sedan 1994 i samarbetet Partnerskap för fred (PFF) och har inom ramen för detta deltagit i både utbildningar och övningar. Svensk militär har också bidragit vid flera Nato-ledda insatser i Kosovo, Afghanistan och Libyen.

Sverige har även signerat Värdlandsavtalet som innebär att Sverige lättare ska kunna stödja och ta emot stöd från Nato vid en kris eller ett krig i Sverige eller i närområdet. Det innebär också att det blir enklare för Sverige att stå som värdland för ömsesidigt överenskomna militära aktiviteter, exempelvis internationella övningar.

Natos medlemsländer. Frankrike, Storbritannien och USA har kärnvapen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Orbáns uppmaning: Godkänn Sveriges Natoansökan

  1. Jag tycker Sverige ska koncentrera sig på att stoppa alla skjutningar och inte kritisera andra länder ex Ungern och Polen. Är det demokratiskt med alla skjutningar vi har i Sverige?

    34
    1

Kommentera