Dagens tankeställare 167

Bluff eller alla tiders viktigaste relik?

Turinsvepningen behöver knappast någon introduktion. Vi talar alltså om linneduken som sägs vara Jesu liksvepning. Oräkneliga böcker, artiklar och youtube-videon har publicerats om ämnet, somliga sansade och objektiva, andra mera sensationssökande. Enligt Wikipedia: ”Svepeduken har sedan 1898 varit brett omdiskuterad och debatterad som den duk Jesu kropp sveptes i före gravläggningen.

Som vanligt när det gäller kontroversiella frågor som sträcker sig utöver vardagslivet, reagerar många människor med lika omedelbara som dunkla känsloutbrott. Utan att nödvändigtvis veta ett dugg om saken. Haha och hehe.

Själv vill jag bara lyfta fram de två tyngsta argumenten både för och emot i debatten.

Inte ens med dagens moderna teknik kan vetenskapen förklara hur avtrycken på tyget kommit till. Wikipedia: ”Enligt dem som stödjer Turindukens autenticitet är forskarnas största problem att förklara hur själva bilden har uppkommit.

Kol-14-dateringen. Wikipedia: ”När forskare 1988 använde kol-14-metoden på svepeduken, daterade de den till år 1260–1390.” Dock har dateringen ifrågasatts på flera grunder.

Notera att jag påstår varken det ena eller andra. Mitt förnuft säger mig att reliken högst sannolikt är en bluff, men ändå kvarstår ett kittlande litet tvivel i bakhuvudet: tänk om svepeduken trots allt är äkta. Hursomhelst är det en fascinerande historia.

Rune Holmström

7 thoughts on “Dagens tankeställare 167

 1. Det finns mycket här i världen som är oförklarligt och som vi kanske inte heller skall försöka förklara.
  Kristinebergs gruvan här i Sverige är ett liknande exempel, men det finns naturligtvis också massor av andra “mysterier” runt om i världen.
  Varför inte bara acceptera dom som dom är?
  Jag har personligen varit med om och sett ett flertal märkliga och till synes oförklarliga fenomen.
  Upplevelser som jag är både glad och tacksam för!

  24
 2. Den påstådda “Jesus” dog väl vid typ 33 års ålder…”bilden” på tyget ser ut att vara på en snubbe i 80års åldern….

  11
  14

Kommentera