Elen räcker inte till

ENERGIPOLITIK. Sverige måste mer än dubbla sin elproduktion för att hinna bli fossilfritt till 2045. Men det ser mörkt ut.  Det går för långsamt, alldeles för långsamt. Så vi behöver snabba på utbyggnaden av produktion och elnät om vi ska klara det här, säger Energiföretagens vd Åsa Pettersson.

Enligt ny prognos från Energiföretagen kan behovet öka från dagens 140 terawattimmar (TWh) per år till så mycket som 330 TWh om drygt 20 år. Det motsvarar ungefär 35 stora kärnkraftsreaktorer eller 10.000 vindkraftverk.

En väsentlig del av det ökade elbehovet kommer från två stora projekt i Norrland för att framställa fossilfritt stål.

Alla kraftslag behövs. Vi måste röja hindren för allt, och skapa acceptans i samhället för den här utbyggnaden, säger Åsa Pettersson, som hoppas på en bred politisk överenskommelse.

I december spådde bland andra Energimyndigheten att elbehovet i Sverige kan ha dubblerats redan år 2035. Landbaserad vindkraft bedömdes stå för den största – men inte hela – delen av ny elproduktion.

-Pettersson säger att idag har Sverige c:a 5000 vindkraftverk som fungerar när och om det blåser. Var ska 10.000 till vindkraftverk stå?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Elen räcker inte till

 1. ” Vi måste röja hindren för allt, och skapa acceptans i samhället”

  Makten talar, sedan om 50 år blir det ursäkter och sanningskomission. Igen. De lär sig aldrig vad vitsen med demokrati är. Att folket skall styra inte att folket skall styras.

 2. I den kalkylen ingår inte den el som behövs för att driva Stål utan Kol resp alla batterifabriker. Då blir 330 Tw utan åtminstone 480 Tw.

  Varje kärnreaktor behöver effektivt ca 4000 snurror, för att täcka produktionen. Detta blir således 140000 och då tillkommer snurror som skall täcka de 150 Tw för Stål utan Kol. (Fast vindkraften är så instabil (Hz) att den inte kan driva vätgasframställning.

  11
 3. Angående svensk elproduktion så ska definitivt inte politiker och absolut inte Miljöpartiet ha någon som helst inblandning.
  Elproduktionen ska hanteras av ingenjörer som har lång utbildning och erfarenhet.
  Elen är livsviktig för ett kallt nordiskt land som Sverige.
  Att tillåta miljöpartister med Märta Stenevi och Per Bolund i spetsen är ju totalt vansinne för oss svenskar.
  Extremiströrelsen måste totalförbjudas och det omedelbart.
  Miljöpartister kan göra maskrosvin och äta larver bäst dom vill, dom är ju trots allt endast 4 % av Sveriges befolkning.
  Och efter elkrisen förhoppningsvis 1 % ingen behöver dessa terrorister.

  25
 4. Katastrof . Ring Bolund . Herregud elbrist ring Tovatt . Rasism å elda med olja Ring Stenevi .
  Var inte oroliga , räddningen heter MP.

  19
 5. Är detta baserat på effektbehov. tänk att det inte finns kapacitet att skicka el mellan landsändarna.
  hur stor yta behövs glöm inte vägar fram för montering och underhåll
  hur stor miljöpåverkan får betongenfundamenten.

  23
 6. Ingen nämner 6 nedlagda kärnkraftverk och vilka som är ansvariga. Programledarna undrar varför det blir sådan brist när dom förmodligen själva röstat på det. 70 % av svt personal är ju vänstervridna stollar. SVT ÄR ETT STORT TVÅNGSFINANSIERAT SKÄMT

  42
  1
 7. … och den utbyggnade kommer att läggas på toppen av priset för den redan höga elräkningen.
  Då behövs ingen utbyggnad, vanligt folk kommer inte ha råd med el.

  31

Kommentera