Rysk storoffensiv i östra Ukraina har inletts

UKRAINA. Ryssland har nu inlett en ny stor offensiv i Luhansk i östra Ukraina, bedömer den amerikanska tankesmedjan ISW. I sin senaste analys skriver tankesmedjan att den ryska aktiviteten har ökat markant och att ryska styrkor attackerar ukrainska försvarslinjer.

ISW skriver också att Ukrainas styrkor än så länge hindrat större ryska framsteg men att den ryska offensiven troligen ännu inte uppnått sitt fulla tempo.

Ukrainska militärkällor uppger att angrepp har slagits tillbaka på 19 platser, rapporterar norska TV2.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

27 thoughts on “Rysk storoffensiv i östra Ukraina har inletts

 1. Ja, jäklar vad Dahlberg går igång. Fast det är ju klart att efter den ryska bortgörningen, hoppas han säkert intensivt på någon form av framgång för facisterna. Dock framstår han som patetisk i sitt svammel om orsak och verkan. När allt är över kommer förloraren att sitta i Kreml.
  Dahlberg kommer aldrig att tilldelas någon högre post bland Putins nyttiga idioter, hans inlägg är bara för töntiga!

  26
  12
 2. Denna Valerij Ivanovich alias “Håkan Dahlberg” sitter nog i StPetersburg i Putlers tjänst och sprider sin propaganda här. Den som tror på vad han skriver måste vara utveckligsstörd.

  27
  14
  • Puttebrigaden har gått upp i högvarv.
   Tovaritch Håkan och hans tovaritchi gör allt för att sprida Kremls olika narrativ nu vilket är en gammal Kremltaktik för att spä ut informationen så ingen i framtiden ska med säkerhet kunna säga vad som är sant eller falskt.

   18
   8
 3. Vinteroffensiven kommer inte att ha sin “spets” där striderna inleds. Dessa inledande strider kan kanske leda till genombrott. men är sannolikt avsedda att locka till sig de få mekaniserade Ukrainska förband som återstår. När väl reserverna är bundna i strid, så slår Ryssarna till i den verkliga riktningen. Men fortfarande verkar det inte som om Ryssarna är på väg att sätta in de nyrekryterade förbanden från före jul. Utan det handlar om de ursprungliga anfallsförbanden. Notera att när inte Ryssarna förmår sätta in de nya förbanden, som skall reorganiseras från divisioner till brigader resp självständiga bataljoner, samt delvis ombeväpnas, så hur tror ni att Ukrainarna på ännu kortare tid skall hinna utbilda, träna förband med de nya västliga vapnen? Ukrainarna får dessutom en mardrömslik logistik att hantera med alla de nya vapnen som vart och ett kräver sitt underhåll. Redan idag skjuter Ukraina ca 6000 granater per dygn, medan Ryssarna skjuter ca 60000. Det är Ukraina som saknar det mesta av alla typer av fordon, medan ryssarna möjligen har lokala brister som successivt täcks efter någon/några veckor.

  Ryssarna tackar och bugar sannolikt för den embargopolitik USA/UK tillämpat, eftersom Ryssland då tvingades sätta upp “krigsproduktion” av material, ammunition etc, vilket västvärlden i stort inget har av. Ryssarna har alltså förmåga att efter några veckor/månader ersätta förluster i materiel (beroende på vad), medan vad Västvärlden förlorar genom Ukraina f n kan ersättas först efter åratal.

  Det är heller inte säkert att det blir någon verklig vinteroffensiv, snarare en sensommaroffensiv. Vi får se! Och överraskas.

  9
  22
  • Förstår du att även du är en nyttig idiot? Sätt dig ner i kabyssen och fundera en stund. Fundera på om du är svensk eller kollaboratör.

   17
   3
 4. Ryssland kommer att vinna detta krig mot NATO.
  Och med svansen mellan benen så kommer NATO sedan att avveckla sig själv.
  Då finns det inte längre något NATO för Sverige att gå med i, vilken tur.

  19
  36
  • Håkan Dahlberg du är en första gradens femtekollonare som springer fiendens ärenden och sprider deras propaganda.
   Kommer du att vara lika upprymd och glad när ryssarna går in i Sverige?

   22
   12
   • Vad jag vet så har Sverige inte förklarat krig mot någon nation och ingen annan nation har förklarat krig mot Sverige.
    Inte heller EU, som Sverige tyvärr är medlem i, ligger i krig mot någon.
    Och NATO är, som tur är, Sverige inte medlem i.

    9
    19
 5. Det är väl den generella bedömningen.
  De har runt tre, fyra veckor kvar innan tjälen går ur och allt blir till en lervälling.

  Sedan kommer en ukrainsk motoffensiv i april, maj med den nya utrustningen.

  31
  14
   • Ska vi slå vad tovaritch Håkan?
    Om Kiev faller inom fyra veckor kommer jag aldrig mer skriva en kommentar här på Petterssons blogg.
    Om Kiev inte fallit inom fyra veckor så slutar du skriva kommentarer här på Petterssons blogg.

    16
    5
 6. Ja, då lär ryssarna snart vara i Kiev, detta eftersom Ukraina nu mest bara har infanteri som får gå till fots eftersom de flesta fordonen har skrotats av ryssarna.

  13
  36
 7. Dom öppnade en storoffensiv för ett år sen, och den var ju inte så lysande?
  Hur många liv ska dåren radera ut innan han själv får möta skaparen? Tror
  han hamnar i sopnedkastet.

  37
  19
 8. Hoppas denna offensiv går lika bra som när Kiev skulle intas på några dagar. Slava Ukraina 🇺🇦

  45
  22
  • Nja, låt oss hoppas denna går sämre, mycket sämre än när Kyiv skulle intas på några dagar. Men annars …..
   Slava Ukraina 🇺🇦

   35
   19
   • Svårt att vara ironisk i en kort text. Självklart önskar jag ryssen all olycka. Slava Ukraina 🇺🇦

    35
    17
   • Vet det OJ. Mot fascist-asen står vi på samma sida. Vet inte hur du känner, men iaf jag kan inte med ryssar öht. Eller folk från Sovjets östliga delrepubliker i Långtbortistan. Dom ska hålla sig i Ryssland, vad dom gör där med/för varann, det struntar jag högaktningsfullt i. Må dom drabbas av allt ont så här i krigets slutskede, det täpper till käften på Putins fan club här på bloggen….

    21
    9

Kommentera