Avslag om koranbränning saknar lagstöd

ISLAM. Polisens beslut om att avslå den planerade koranbränningen utanför Turkiets ambassad under torsdagen har inget stöd i lagen, säger Henrik Wenander, professor i offentlig rätt.

Brinnande koran

Beslutet kommer sannolikt att rivas upp i domstol om det överklagas.

Polisen meddelade under onsdagen att man nekar tillstånd till en ny koranbränning utanför turkiska ambassaden i Stockholm, efter dialog med Säkerhetspolisen.

Ett sådant avslag får endast ges om “det är nödvändigt med hänsyn till ordningen eller säkerheten vid sammankomsten eller, som en direkt följd av den, i dess omedelbara omgivning eller med hänsyn till trafiken eller för att motverka epidemi”, enligt ordningslagen.

-Pettersson säger att före 1970 fanns i Sverige skydd mot religionskränkning i lagen om trosfrid (tidigare lagen mot hädelse). Lagen togs bort 1970.

Min mening är att vi inte ska ha särskilda lagar för religiösa grupper. Alla människor ska behandlas lika. Vi kan inte vara toleranta mot de intoleranta så den som vill elda koraner ska få göra det.

Om beskedet blir vägledande kan det bli sparsamt med demonstrationer och göra att den svenska demonstrationsfriheten hamnar i händerna på andra länder eller enskilda fanatiker.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

39 thoughts on “Avslag om koranbränning saknar lagstöd

 1. Rent principiellt är jag emot att bränna alla koraner. Av den enkla anledningen att bränner man alla blir det svårt att påvisa vilket dravel det är och hur den säger emot sig själv.
  Däremot ska en person som äger en bok få bränna den, det är dess rättighet.

 2. Jöns H
  Kolla själv vad polisen grundade sitt beslut på. Själv är bäste dräng.

  1
  2
 3. För det mesta demonstrerar man mot något. Så gott som alltid förargar man andra vid sådana demonstrationer. Det händer ibland att man demonstrerar man för någonting. Då förargar man knappast en enda.

  Jag tolkar utspelet från regeringen/justitieministern/SÄPO/polisen som ett besked att endast demonstrationer för någonting kommer att tillåtas i fortsättningen.

  Vem som bestämmer över den svenska regeringen vill jag låta vara osagt.

  6
  16
 4. Högste chef för SÄPO är justitieministern. Gunnar Strömmer är moderat precis som Carl Bildt. Och Ulf Kristersson. Politik på högsta nivå.

  5
  23
  • Högste chefen för Säpo är statsministern.
   Vi har bara en ansvarig i regeringen. Statsråden är administratörer utan egentlig makt.
   Det är därför som det finns en titel “vice statsminister”, den betyder inte att denne person är andre i ordningen efter statsministern utan det är en tom titel. Statsministern bestämmer successionsordningen.

 5. Efter vad jag har läst så Rasmus Paludan inte inblandad den här gången. Utan andra utlänningar. Är det någon som kan bekräfta den saken?

  8
  20
 6. Köpte ett 10-pack koraner, än så länge har jag bränt upp 4 på min gamla utslitna grill, 6 kvar att bränna, blir i vår och till sommaren.

  25
  1
 7. Visserligen rätt dålig taktkänsla att jiddra med Turkiet nu så nära jordbävningskatastrofen men naturligtvis principiellt riktigt att det tillåts.

  11
  5
  • Vi kanske ska ta saker och ting i rätt ordning. Erdogan började jiddra långt innan jordbävningen.

   Man ska aldrig börja mata en krokodil. Den kräver bara mer och mer.

 8. Är det verkligen tillåtet att sprida en bok, som uppmanar till mord.
  “Döda de otrogna varhelst du möter dom”.

  37
  2
  • Håkan
   Du hoppas att Ryssland skall vinna anfallskriget och att vi inte ska komma in i Nato.

   2
   18
  • Oj
   Menar du mig? Ja, förr öskute nu öskute guschelov.. Vilket betyder,
   Östgöte Gud ske lov. Om du inte redan visste det.

   3
   12
   • Skillnaden är att en JO-anmälan kan vem som helst göra. Som Håkan Dahlberg. Gnälla på andra är mesigt.

    2
    13
   • Eller så uppmanar Håkan D den eller dem som fått avslaget. Det tar för lång tid att harva ärendet genom en JO-anmälan. Dessutom får Håkan då någon annan att göra det.

 9. Om jag äger en bok som jag ogillar, så antingen kastar jag bort den eller bränner opp densamma!
  Det är min egendom och med den gör jag vad jag vill och det ska inga korrupta polisaspiranter eller SÄPO fjantar ändra på.
  Ska vi följa lagen eller ska vi strunta i den?

  37
  1
 10. Herr Pettersson har rätt: “vi inte ska ha särskilda lagar för religiösa grupper. Alla människor ska behandlas lika. Vi kan inte vara toleranta mot de intoleranta så den som vill elda koraner ska få göra det.”

  Det här är det viktigaste valet som svenskarna och finnarna har för sina ländernas framtid. Vilket är viktigare lagligt rätt a) ens personliga frihet att torka sin arsh, åtminståne i sitt eget hem, med vilka som helst egna böcker eller b) någon annan rätt att förbjuda andra människor att använda ett papper med vissa typens skrivelser för detta ändamål.

  Jag tycker att människor som tycker så olika om ett så grundläggande sak borde inte finnas i ett och samma stat. Och om svenskarna kan inte bli av med den andra sortens människor, måste landet delas mellan dessa två för olika folkslag… som inte kan följa samma lagar. Om “svenskarnas” val leder till landsdelning,… tyvärr, lär det ske efter ett änny hetare inbördeskrig.

  25
  4
  • Det intressanta och kanske viktiga med koranbränningarna är att de är de första tydliga folkliga protesterna mot den långsamma islamiseringen av Sverige. Wilks och Parks är mer konstnärer. Det lär ju bli fler på sikt och oavsett vad man tycker om Paludan och den här kulturföreningen (vilka det nu är) så kommer de i historiens ljus ses som pionjärer i den jättekonflikt som kommer segla upp i Europa förr eller senare.

   21
  • Granne
   Det blir inget inbördeskrig, ska vi dö för att du ska få igenom dina åsikter.

   2
   4
  • Granne
   Ut och bränn själv, jag bryr mig inte. Men skriva anonymt det kan vi alla, utom de modiga.

   2
   3
   • Jag har ingen behov att brinna böcker. Jag vill inte ens hetsa svenskar till det, det är erat samhällskontrakt. Ni gör med den vad ni vill.

    Att utrycka sig är ett mänskligt och lagligt rättighet. Att försöka döda dom som utrycker sig, eller försöka döda poliser som skyddar den modige, är ingen lagligt rättighet. I en stat måste det finnas en lag för alla och en våldsmonopol som ser till att lagen följs. Det är beklagligt om polisen behöver använda kulspruta för att behålla våldsmonopolet. Men en lagbok och ett våldsmonopol måste gälla för ett stat.

  • “Det här är det viktigaste valet som svenskarna och finnarna har för sina ländernas framtid.”

   bör vara

   “Det här är det viktigaste valet som svenskar och finländare har för sina ländernas framtid.”

   Det är skillnad på finne och finländare. Precis som det är skillnad på svensk och svensk.

   14
 11. Dom viker ner sig, sanningen är att vi har ingen yttrandefrihet kvar i Sverige. Den beskärs mer och mer. Det här är en livsfarlig utveckling. Politiker säger att de är för demokrati och yttrandefrihet, men detärbara när de vill ha våra röster. Nästa val kommer jag rösta blankt eller avstå att rösta.

  23
  3
  • Örjan
   “livsfarlig utveckling” och du skall inte rösta. Då stödjer du, det du minst gillar.

 12. De har yttrandefrihet via sin Koran, de kristna sin Bibel, att bränna dessa verk anser jag vara detsamma som att förbjuda mig vara ateist.
  “Att tala är silver, att tiga är guld” speciellt om då vi hade NATO på dagordningen.
  Har du med satan att skaffa, spela samma spel som han!

  13
  4
  • Du har laglig rätt att vara ateist, ingen får tvinga på dig diverse hokus pokus. Det kallas negativ religionsfrihet. Rätten att utöva sin religion kallas positiv religionsfrihet.

   Svensk juridisk tidskrift, SvJT 1985 s. 511-512: https://svjt.se/svjt/1985/511

   Ingen får av det allmänna tvingas att ge till känna sin åskådning i politiskt, religiöst, kulturellt eller annat sådant hänseende. Inte heller får någon av det allmänna tvingas att delta i sammankomst för opinionsbildning eller i demonstration eller annan meningsyttring eller att tillhöra politisk sammanslutning, trossamfund eller annan sammanslutning för åskådning som avses i första meningen. (RF kap 2 § 2)

   RF: https://lagen.nu/1974:152#K2P2

 13. Polis och SÄPO verkar vara beredda att bryta mot lagen för att skydda de vidskepliga muslimerna.

  #SwedenIsHaram

  61
  4

Kommentera