Dagens tankeställare 164

Musik och folklynne.

Ett tag på slutet av 80-talet semestrade jag på Kanarieöarna – mitt livs enda charterresa, jag fick den gratis, som bonus för ett försäljningsjobb. I övrigt låter jag mig inte vallas som ett får utan föredrar resor på egen hand.

På ett diskotek, som de kallades på den tiden, spelade de någon låt som lät alldeles vansinnigt bra i mina öron. Jag gick fram till diskjockeyns bås och frågade vad det var för musik. ”Group. Swedish Group”, tyckte jag han sa i suset och duset. Det blev jag inte mycket klokare av.

Väl hemkommen till Finland träffade jag en kompis en kväll. Killen hade nyss besökt Stockholm, och där vi småpratade berättade han om en låt som hade fått ”alla att bli helt tokiga” på de svenska inneställena. Han la LP-skivan på tallriken och, tamigtusan, det var samma låt som jag hade hört i Spanien.
– Vad är det för nåt? frågade jag.
– Orup, heter han. Jag blir hellre jagad av vargar.

På hösten höll Orup konsert på Adlon i Helsingfors. Fullspikat med finlandssvenskar, jag tror inte det fanns särskilt många samer eller savolaxare bland publiken.

Vid samma tider hade vi en kväll hemmafest med ett gäng finskspråkiga kompisar. Dystert och ordknappt. Eftersom jag råkade vara bostadslös så höll jag tillfälligtvis hus hos damen som bodde i lägenheten. En del av mina tillhörigheter hade jag i kassar och lådor i vrårna. Inklusive plattan av Orup. Nu jävlar skulle det bli fart på sittningen.

– Nej! Ingen svensk bögmusik! tyckte någon.

– Vafan! Är det nån musik för barnungar?

Trots invändningarna vred jag volymknappen mot nordost, och så småningom började typerna komma in i stämningen. Mot slutet av kvällen hade några druckit sig stora på sig och lät sig fångas av känslan i musiken, till den grad att de vågade dansa på vardagsrumsgolvet.

När jag tänker efter så spelade det inte så stor roll för mig att Orup sjöng på svenska. Det var känsloläget i musiken, energin och levnadsglädjen, som fångade mig. Och sådant vill inte gå hem hos finnarna.

Oavsett vad de rödgröna försöker ituta oss, så är alla människor och nationer inte lika. Det finns något som heter folklynne.

Rune Holmström

8 thoughts on “Dagens tankeställare 164

 1. [om “Pettersson” tillåter: >3000 ord (många citat), lästid 20 minuter]

  Om svenskars kynne gällande främlingar säger Olof Palme (S, 1927–1986) i “Gäst hos Hagge [Geigert]” 1977…

  – “vi svenskar är inte alls lätta att leva samman med” (SVT Play, YouTube)

  … och några år tidigare skriver författaren och historieskildraren Vilhelm Moberg (1898–1973)…

  – “Han [den svenska bonden] har genomgått [sedan 500 f.Kr] den ensamboendes härdning fysiskt och psykiskt. […] På en punkt är alla utlänningar eniga i sin karakteristik av oss: vi [svenskar] har kontaktsvårigheter.”
  (Min svenska historia, del 1, 1970)

  … och som är en folklig karaktär som är internationellt känd, vilket bekräftas några decennier senare av “The Local” (tidskriftspriset 2018, Sveriges Tidskrifter: “Årets Digitala Tidskrift Populärpress”)…

  “Sweden ranked worst place to make friends… again”
  (2017-09-07)

  … och som är ett kynne som även invandrare har upptäckt:

  – “Svenskar älskar att knyta kontakter utomlands men känner inte ens sin granne i samma trappuppgång.”
  (Aftonbladet 2017, Özz Nûjen, kurd [“Jag är kurd, svensk medborgare och jävligt glad över det jag blivit och är”, SR Sommar i P1, 2013], ståuppkomiker, krönikör).

  Hur klokt, intelligent, försvarbart är det då av den politiska och kulturella Eliten att göra detta folk med detta kynne och förhållningssätt till främlingar (såväl svenskar som invandrare) och deras samhälle/land till ett mångkulturellt med etnisk mångfald inom loppet av 20 år…

  … genom att bjuda in…

  – “Myndigheten Svenska institutet har på sin hemsida Sweden.se lagt upp information om landet på olika språk.
  – “Bland annat går det att läsa att familjer med många barn får höga bidrag och att asylsökande som fått avslag kan få gratis sjukvård, berättar TV4.”
  [T.ex. ‘I Sverige har föräldrar rätt till 480 dagar betald ledighet när ett barn föds eller blir adopterat. Den här siffran är superhög sett till internationell standard’, Min anm.]
  (Expressen 2019-10-28)

  … 2 miljoner invandrare?…

  … som Eliten säger… instruerar… beordrar… tvingar… ställer ultimatumet till svenskar (och enbart svenskar, som är mottagare av den av Eliten deklarerade kulturella och nationella berikningen, av vilken invandrare är givare) att invandrare gör deras land bättre och berikar den enskilde svensken:

  — Den svensk som inte håller med Eliten anklagas, stämplas, eriketteras och fördöms som ‘rasist’…

  (på samma sätt som hela det svenska folket agerade gentemot de rasistiska vita sydafrikanernas apartheidregim under 1980-talet, ett fördömande som inte fick några konsekvenser för Sveriges gemenskap, tvärtom)

  – “På få andra ställen har det varit så nära till rasist- och fasciststämpeln.”
  (Johan Hakelius 2020-02-10, Fokus.se blogg)

  … och exkluderas…

  – “Av de 14 fackförbunden som ingår i LO säger sju av dem nej till att ha ett förtroendeuppdrag i facket samtidigt som man är politiskt aktiv i Sverigedemokraterna”
  – “Handels, Kommunal, Byggnads, IF Metall, Pappers, Hotell- och restaurangfacket, Livs eller Fastighetsanställdas förbund accepterar inte att förtroendevalda medlemmar är politiskt aktiva i Sverigedemokraterna.”
  – “De förbunden som säger nej till förtroendevalda som är politiskt aktiva i SD hänvisar till värdegrunden i deras stadgar som generellt säger att de arbetar för allas lika värde.”
  (Fackförbund.com 2019-03-27)

  Anser den politiska och kulturella Eliten att deras ståndpunkt (politik/mål) och agerande (ställningstagandet mot/bekämpandet av oliktänkande) är demokratiskt?…

  – “Demokratins mål är att förverkliga folkviljan. Därför bör det finnas en viss nivå av åsiktsöverenstämmelse mellan folkvalda och väljare.”
  – “Men invandringsfrågan – som skapat så mycket friktion i svensk politik – är ett stort undantag.”
  (Kvartal.se 2022-05-23 “Invandringsfrågan förklarad i en enda graf”)

  – “Både opinionsundersökningarna och forskningen visade ganska tidigt att det fanns ett betydande folkligt missnöje. Sedan flera decennier tillbaka har omkring hälften av befolkningen ansett att invandringen varit för stor.”
  (Axess Magasin nr. 3, 2021, Mauricio Rojas (FP/L): “Det gick inte”)

  – “På valdagen 1988 var det folkomröstning i Sjöbo om att ta emot flyktingar i kommunen. Nära 70% av kommuninvånarna röstade nej. Den POLITISKA OCH KULTURELLA ELITEN [Etablissemanget] tävlade om att TA AVSTÅND FRÅN händelserna [dvs. MÄNNISKORNA, kommuninvånarna, Min anm.] i Sjöbo.”
  (Sveriges Radio P3 Dokumentär 2010-04-25 “Folkomröstningen i Sjöbo”)

  –”Rasism och främlingsfientlighet skall kriminaliseras och jagas. Det går inte att i en demokrati hitta några ursäkter, till exempel att det är fel på invandrar- och flyktingpolitiken.”
  (Riksdagen 1997-05-21, invandringsminister Pierre Schori, S)

  (Hur brukar en stat (den högsta politiska makten) och ett samhälles Elit beskrivas (t.ex. av politiker, journalister och krönikörer) som dikterar för folket vad som är rätt och fel att tycka — tyckanden (preferenser) är spontana och därför knappt möjliga att påverka, om det inte finns ett personligt intresse, vilka skiljer sig från åsikter (t.ex. om invandringspolitik), som kan ändras med argument? —Totalitär?)

  – “Hade kvinnorna vågat åsiktsrösta i lika hög grad som männen, utan att ta hänsyn till vad andra tycker, hade SD enligt gängse väljarmodeller med råge varit Sverige största parti.”
  (Expressen Debatt 2016-01-27, forskare vid Göteborgs universitet)

  … och humant?, förenligt med de mänskliga rättigheterna?…

  –”Jag vågar inte längre säga vad jag tycker av rädsla för att bli utfryst”
  (Göteborgs-Posten Debatt, 2022-06-30, kvinnlig polisinspektör)

  … vars (den politiska och kulturella Eliten) politik genomförs +/-utan konsekvensanalyser…

  — med ett enda ord beskriver Riksrevisionen det viktigaste av allt för ett samhälle: ‘människor’, och hur de kan leva samman (integration):

  Deras granskning år 2017 av MIGRATIONSPOLITISKA BESLUT konstaterad att det hade “… saknats ekonomiska analyser, trovärdiga skattningar av antalet asylsökande samt beskrivningar av HUR FÖRSLAGEN PÅVERKAR MÄNNISKOR [dvs. Integrationen, Mina versaler], myndigheter, kommuner och landsting”, Och fortsätter “i mer än HÄLFTEN AV FALLEN saknas beskrivningar av möjliga kommunala konsekvenser”.

  … trots att deras kollegor Angela Merkel (Tyskland) och David Cameron (England) har deklarerat att mångkultur är ett misslyckande…

  – “German multiculturalism has ‘utterly failed'” (2010-10-17, the Guardian)

  – “UK: State multiculturalism has failed” (2011-02-05, ec.europa.eu)

  … vilket ett drygt decennium senare motvilligt erkändes delvis av fd. statsminister Magdalena Andersson (S)…

  – “Integrationen har varit för dålig samtidigt som vi har haft en stor migration. Samhället har också varit för svagt” [om “de våldsamma upploppen under påsken”].
  (Aftonbladet 2022-04-28)

  … vars parti (och många andra) “då kanske vi inte riktigt såg det komma”…
  (Löfven (S) 2019-11-17 SVT Agenda intervju, “om de växande problemen med organiserat gängvåld, kriminalitet och sprängningar”)

  … trots att tecknen fanns att se redan på tidigt 1980-tal:

  – “Utländska medborgare stod år 1981 för 13% av dem som lagfördes. Mer än tre fjärdedelar av utlänningarna var kyrkobokförda i Sverige. Andelsmässigt motsvarar sistnämnda grupp 5% av den straffmyndiga befolkningen.”
  – “Ju allvarligare brottet är desto större är andelen och överrepresentationen av utländska medborgare. Av de 502 personer som år 1981 intogs för att avtjäna fängelsestraff på två år eller mera var 173 personer eller 34% utlänningar. Av dem som dömts till fem år eller mera var andelen icke mindre än omkring 50%.”
  – “Skall utlänningar som begått allvarliga brott ha lova att bo kvar i vårt land eller har de genom brottet förverkat sin rätt härtill? Det är en fråga av central betydelse för oss svenskar.”

  – “En sådan ordning skulle också vara TILL FÖRDEL FÖR ALLA HÄR BOSATTA UTLÄNNINGAR SOM ÄR LAGLYDIGA och som gärna vill rota sig i Sverige. För dem bör det vara angeläget att ej bli sammanblandade med kriminella landsmän. Härigenom motverkas uppkomsten av motsättningar mellan hitflyttade utlänningar och oss infödda svenskar.”
  (Allan Ekström (M) i motion 1984/85:346 “Ändring i 41 § utlänningslagen”)

  *

  Den politiska och kulturella Elitens bekämpande av det som de tolkar vara svenskas ‘rasism’ (syn på/bemötande av invandrare) är baserad på européernas rasism i historien (nazism, DE; apartheid, SA)…,

  (– “Om det finns någonting som vi i västvärlden är överens om är det att rasismen är ondskefull. Därför har vi i modern tid gett vårt stöd till dem som bekämpat den på de mest synliga platserna, som Sydafrika och den amerikanska Södern, medan vi har haft svårare att identifiera den och kritisera den i länder där den mediala belysningen varit svagare.”
  — Lars Åberg, 2022-08-18, Svenska Dagbladet “Hela verkligheten har blivit diskriminerande”)

  …. varför de (Eliten), till skillnad från icke-européer runt om världen (t.ex. somalier i Somalia, irakier i Irak), ännu inte har klarat av att se och förstå och göra skillnad på ‘rasism’ som en politisk ideolog…

  (t.ex. 1980-talets Bevara Sverige Svenskt-rörelse, BSS, vilka jag i dag inte längre tror var ‘rasister’ och därför inte hade rasistiska motiv: De ville leva samman med sitt eget folk)

  … och kulturkrock, t.ex. att ogilla/inte uppskatta/inte lita på andra ‘sorters’ människor (t.ex. stockholmare/storstadsbor eller finnar, vilka utgör två/tre av en mängd sociologiska nämnare, bl.a. ålder, kön, folkslag, (ursprungs)nationalitet).
  Det kan araber/muslimer [2] och afrikaner och asiater i och utanför Sverige intyga. — Eliten vill väl inte övertrumfa Adolf Hitlers människosyn och göra hela människosläktet rasistiskt?:

  – “Svensk antirasism bör ta ett steg tillbaka och reda ut begreppen, innan man hoppar till förutfattade meningar om utbredd främlingsfientlighet var helst man ser. Det riskerar dessvärre bara att normalisera verklig rasism, så att folk till slut inte ens reagerar för den.”
  (Staffan Gunnarson, Medborgerlig Samling (MED), 2021-08-24, Bulletin.nu “DEBATT: Förhastade slutsatser om rasism i VÅRDEN”)

  – “Efter en granskning i DN om VÅRDGIVARE som tillåter patienter att välja etniskt svenska läkare [Nedan, och 2] har en debatt om rasism inom vården blossat upp.”
  (SVT 2021-07-29 “Regissören Tuna Özer gjorde film om rasism i vården: ”Måste våga prata öppet”)

  (–”Vi är ta mig tusan inte rasister” 2021-02-08 Fokus.se, “Ekot-medarbetare känner sig uthängda” [av 39 “SR-medarbetare i upprop mot rasism”, 2020-09-25 SVT Nyheter)

  Och, den politiska och kulturella Eliten har ännu inte beskrivit hur en svensk kan/får moraliskt lov att reagera på den enorma demografiska [3b] förändringen utan att för den skull utgå från den värsta av människans avsikter: rasism.

  (t.ex. uttrycka önskemål om en svensk läkare; Jämför “Din muslimska patient – information till dig som vårdar patienter med islamisk tro” framtagen 2017 av Islamiska Samarbetsrådet (ISR) och Myndigheten för stöd till trossamfund (SST); Om muslimers önskemål inte uppfylls, anklagar de då personalen för rasism? [2])

  Dessutom har de, Eliten, heller inte jämfört svenskars syn på/behandling av invandrare med invandrares (svenska medborgare) forna landsmän i till exempel Somalia, Irak, Afghanistan och Syrien.

  Eller andra nationella folks syn:
  – “Nigeria bans use of foreign models and voiceovers for local adverts” (2022-08-24 Africanews.com).
  – “Eligibility for Citizenship by Birth and Naturalization Restricted to Negroes” (crc.gov.lr, Constitution of Liberia: Chapter IV – Citizenship: Article 27 b.).

  (Rent tekniskt är detta rasism. Rent sociologiskt är det inte.)

  Använder de två olika moralmåttstockar för att mäta människosynen/’Värdegrunden’ (statlig, och därför totalitär?) hos de olika nationella folken, även efter det att de har invandrat till Sverige?

  Rimligen kommer detta ämne förr eller senare att föras på tal (i denna globala värld) och diskuteras/debatteras, varefter jag förutsätter att berörda invandrare tänker efter två gånger innan de säger att svenskar är ‘rasister’/beter sig ‘främlingsfientligt’…

  (– “Ni är SD! Rasister! ropar den okända mannen och drar i väg med ordföranden. Vi försöker förklara per telefon och genom andra personer att vi kommer från tidningen och att vi skriver om läxhjälpen. Men svaret uteblir.”
  — Expressen 2022-11-07 “Expressen har följt spåren efter de försvunna läxhjälps-miljonerna till falska adresser, tomma lokaler och källarmoskéer.”)

  … med tanke hur dessa invandrare skulle reagera på en lika stor invandring till ursprungslandet, om de hade bott kvar: Hyckleri?

  Om detta händer, lovar jag att jag ska fundera på att acceptera berörda invandrares ursäkter (de, och många svenskar, har trots allt blivit indoktrinerade [1] av den politiska och kulturella Eliten i decennier, sedan 1980-talet).

  Ett andra ämne som också — förhoppningsvis: initierad av ‘intelligentian’ (samhällsbetraktarna) till exempel PJ Anders Linder, Axess Magasin; Johan Hakelius, Fokus.se; Jörgen Huitfeldt, Kvartal.se; Patrik Engellau, Det Goda Samhället.com; Richard Sörman, Riks.se/SD?
  — kommer att diskuteras/debatteras är hur den politiska och kulturella Eliten (rasistbekämparna) kan tro… kan motivera varför deras fördömanden, förakt, exkludering och etiketteringar av svenskar som ‘rasister’ skulle ha någon chans att förbättra integrationen (dvs. att folk kan leva samman)… …

  (i synnerhet tanke på att denna Elit vet av personlig erfarenhet hur de själva skulle känna och reagera när de blir anklagade för dåligt/omoraliskt beteende: olika grader av oro/rädsla (familj, vänner) och irritation/ilska (främlingar, meningsmotståndare))

  – “Om rasismen är allestädes närvarande kan ingen svära sig fri, och eftersom RASIST ÄR DET VÄRSTA EPITET NÅGON KAN FÅ I SVERIGE skaffar sig den som slungar det ur sig ett MORALISERANDE ÖVERTAG.”
  (Göteborgs-Posten Gästledare 2022-08-18, Lars Åberg)

  (((förutom att ingen svensk “kan svära sig fri”, har de av den politiska och kulturella Eliten inte ens tillstånd att försvar sig, med motiveringen:
  –”Vi behöver lyfta fram den STRUKTURELLA RASISM som finns i Sverige och SOM MÅNGA OMEDVETET UPPRÄTTHÅLLER [Mina versaler], säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP).”
  — ur Arbetsmarknadsdepartementets pressmeddelande 2020-07-02 “Rasism på arbetsmarknaden ska synliggöras och motverkas”, Vilken baseras på Justitie- och Kulturdepartementets “Samlat grepp mot rasism och hatbrott – Nationell plan mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott” 2017-01-04)))

  …. … likt det fördömanden (och bojkott/exkluderande) som engagerade hela det svenska folket under 1980-talet (då BSS-rörelsen var verksam) mot de rasistiska vita sydafrikanernas apartheidregim.

  *

  Sensmoralen, lärdomen?
  — Att det är lätt/riskfritt att fördöma andra länders medborgare, t.ex. i den nämnda fd. apartheidregimen, då det inte får några konsekvenser (sammanhållningen/gemenskapen) för det egna landet och folket (Elitens med-medborgare/människor), eftersom reaktionerna uteblir på hemmaplan.
  — Att även Sveriges svenska karaktär (likt t.ex. Somalias och Iraks, och Nigerias) borde ha ett värde att bevaras till eftervärlden:

  – “I Malmö har enbart 32 procent av grundskoleeleverna två svenskfödda föräldrar, i Göteborg och Stockholm är motsvarande siffra 46 respektive 50 procent – och de blir färre för varje år.”
  (Hanif Bali (M?), 2022-12-11 Expressen: “Vem ska lära barn svenska när det är slut på svenskar?”)

  –”The first impression of every student both national and international is ‘Oh! Where are We [Tjärna Ängar]? Is this Sweden?’.”
  (ur brevet 2020-09-28 från Dalarnas Studentkår till skolledningen)

  (Wikipedia, Tjärna Ängar, Borlänge: “Området kallas ibland för Lilla Mogadishu på grund av den höga andelen invandrare från Somalia”)

  *

  Så… dagens politiska och kulturella Elit är alltså helt övertygade om att framtida historiker och folk (som kan läsa de historiska dokumenten ovan) kommer att ge dem rätt — att de i grunden det omdanade det enda svenska land [3a,b] i jordens stora mångkultur under loppet av 20–30 år till ett osvenskt, och fördömde dem som hade fel tyckanden och åsikter och som protesterade —, vilket kommunister, nazister och apartheid-ister inte fick (eftersom vi idag tycker att det är fel när staten bestämmer vad folket får tycka)?

  ***

  För att återgå till Rune Holmströms ämne… jag vill minnas att någon/man sade att om en finne (en sociologisk nämnare/’sort’) ska kunna bli pratsam på en fecke (fest) behöver han hinka i sig (dricka) 10 starköl, varför de inte beskrivs som ‘gemytliga’, vilken svenskar tycker om danskar:

  – “Till och med finlandssvenskar, som enligt alla definitioner är svenskar, anses ju lite konstiga och främmande.”
  (Daniel Claesson, liberal debattör och rådgivare inom Public affairs, 2020-06-04 Aftonbladet “Sluta att importera rasidéer från USA”)

  [1]
  En av konsekvenserna av den politiska och kulturella Elitens indoktrinering (dvs. att svenskar är rasister/rasistiska) av folk är (kan någon se vem som är finne bland svenskar?):

  Utbildningsradions (UR/SVT/staten) tv-program “Sverigefinnar gick igenom det andra invandrare går igenom idag” från 2020-02-05, upplagd av YouTube-kontot “Tänk till”, som inleds med:

  –”Det sägs ju ofta att sverigefinnar var den första invandrargruppen som fick känna på rasism och fördomar från svenskar.”

  [2]
  Angående islamisters (en benämning som skiljer ut vissa muslimer från de muslimer som delar svenskars syn på människan, demokratin, det svenska samhället och staten) anklagelser om ‘rasism’ och krav på Sverige och svenskarnas anpassning (med moraliskt/medmänskligt stöd från den politiska och kulturella Eliten), förutom inom vården som nämnt ovan, även:

  2020-02-29 Sveriges Television
  “Läraren Naouel Aissaoui möter Loubna Stensåker Göransson (M): Slöjförbudet [i Skurup kommun] handlar om rasism” (tevesänt 2020-05-26 i “Mötet – Slöjförbud”)

  Aissaoui: “…min tro som säger att det finns [en] gud som är STÖRRE än Skurups kommun och det här beslutet”

  [3a]
  – “Ägs det här landet av dom som bott här i fyra generationer eller nån som hittat på nån gräns? Eller är det här ett öppet land som består av de människor som kommer hit [… ] och det är vad dom gör av Sverige och för mig är det givet att det är det senare”.
  (TV4 2014-12-24 [datumet indikerar att det är julafton, den dagen som svenskar delar ut julklappar till dem man bryr sig om] Reinfeldt, M)

  [3b]
  – “En stor invandring på kort tid har förändrat Sverige i grunden. […] Men vad skapar folkhemmets försvinnande för känslor hos dem som bor här? Och vad händer med människorna som MÅSTE TIGA om dem?”
  (— boken ”Saknad” 2022 av Katarina Barrling, Cecilia Garme)

  De känslor som uppstår… det jag känner är maktlöshet och försvarslöshet, att vara sviken och föraktad, och dömd på förhand av den högsta politiska makten och det kulturella etablissemanget som förvägrar mig den mänskliga rätten att känna Saknad efter det land och hem där jag var född fri (omedveten om att jag hade rörelsefrihet, åsiktsfrihet och tyckandefrihet vilket jag inte har idag) och var önskad och hade ett värde…

  (en Elit som bekämpar mig utanför rättsväsendet med politiska metoder/åtgärder (“Nationell plan mot rasism” enl. ovan), och som förvägrar mig rätten att försvara mig (min ‘omedvetenhet’, enl. Arbetsmarknadsdepartementet ovan), och som tillåter invandrare att exploatera [4] det svenska rättsväsendet när de känner sig ledsna och kränkta av att jag uttrycker tyckanden och åsikter om deras osvenska sätt — jag vill inte registreras i brott- och straffregistret [4] om jag säger fel saker till fel sorts invandrare [4] som har oförskämdheten och respektlösheten att kräva att jag anpassar mig)

  … varför jag frågar mig (som svensk i över 900 år) om denna Elit anser att jag berikar landet mer som död (jag röstar på AfS) än levande, om jag inte ändrar mitt tyckande gällande deras mål för mitt land om mångkultur med etnisk överflöd?

  Vilken, anser Eliten, är ‘slutstationen’/”Den slutgiltiga lösningen” (det är ‘populärt’ att referera till nazism) för mig som opponerar mig? Att jag håller tyst, och ser på när de förstör mitt land och hem, och när invandrare misshandlar oss och trakasserar våra barn (“Familjen anmälde sexuellt ofredande på badhus – sen misshandlades pappan” SVT Nyheter 2023-02-07)?

  [4]
  2020-10-28 Petterssons gör Sverige lagom!
  “Ännu ett steg mot islamisering. Kvinna döms för förolämpning om slöja”
  – “En kvinna döms att betala 40 dagsböter på totalt 3600 kronor för att hon förolämpat en annan kvinna, som bar slöja, rapporterar P4 Jönköping. Händelsen skedde på ett apotek, där den förolämpade kvinnan arbetade.”

 2. Jag var tydligen född under en bra stjärna, jag är skytt har bott i 8 länder utanför Sverige. 3 i Asien, 2 vardera Afrika och EU sam t i US of A. Det tog mig lite drygt 2 6 år
  Har besökt under mer än en vecka, 27 länder, vissa av dessa ett flertal gånger, samt bott på 10 platser i Sverige, detta under 86 år.

  Vi Skandinaver är rätt lika varandra med ett undantag, för många svenskar tror sig vara bäst och inser inte att vi halkat etter på senare tid.
  Orups dunk, dunk är blaha, blaha jämförd med Berghagens “En kväll i juni (Han tog av sig sin kavaj)” Det är svenskt.
  Vad är Finlandssvenskt är för mig eftertänksamhet samt en bät tre bibehållen svenska.
  Vad övrigt är, just vin eller vatten!
  .

  • Grebom jag tycker danskarna verkar lite mer frisläppt än oss, parkerar tex lite hur som helst.
   Berghagen, nej det är ju mest för barn eller sentimentalt. Om jag skulle välja svenskt så skulle jag ta Olle Adolfsson.

 3. Bästa Rune, de flesta av svenskarna förstår inte ett skvatt av att du kallar dig Finlandssvensk. För en svensk är alla från Finland finnar. Och alla från Sverige svenskar. Svenskarna har ännu inte börjat kalla Jesus för häst fast han föddes i ett stall. Det gläder mig att du som Helsingforsare kallar dig Finlandssvensk, hade du bott här i ett halvsekel hade du fattat saken. Sossarna har ingen större förståelse för minoriteter. Som man säger på Finlandssvenska: Det råddar bara till saken, med flera olika folk i ett land.

  6
  9
  • Oljeborr. Tack för påminnelsen. Jag har stött på okunskapen många gånger, men ändå glömt saken. Vi är faktiskt en hel del svenskspråkiga människor här i Finland, ättlingar från tiden då Finland var en del av Sverige.

   Enligt Wikipedia: Finlandssvenskar är finländare med svenska som modersmål, som i Finland ofta benämns svenskspråkiga. 2020 fanns omkring 287 900 finlandssvenskar i Finland, eller omkring 5,2 % av Finlands befolkning.

   15
   • Run e!
    Bry dig inte om oljeborr, han har förmodligen snurrat runt för länge eller umgås i fel kretsar.

    Vi är övervägande flertalet vuxna som vet vad Finlandssvenskar är och respekterar dem för vad de står för.

    10
   • Tack, de flesta svenskar har ingen susning om vår gemensamma historia. Jag vidhåller att svenskt vänsterfolk helst vill glömma oss, för i en svensk vänstersskalle finns bara plats för ett folk ett språk..

Kommentera