Stridsvagnar i Ukraina

UKRAINA. Radio Svoboda uppskattar antalet stridsvagnar som Ukraina har nu till ca 1530. Försvarsmakten hade 987 när kriget började. Av dem har 453 har förlorats i strid. Ca 450 sovjetiska stridsvagnar har fåtts från andra länder och 546 har erövrats från ryssarna, rapporterar Fria Ukraina.

De flesta stridsvagnar Ukraina har är mer eller mindre moderniserade T-72-stridsvagnar och fler såna är på gång, framförallt från företaget “Excalibur army” i Tjeckien som med finansiering från USA och Nederländerna håller på och moderniserar 90 stridsvagnar.

Sen ska man inte glömma att Ukraina faktiskt har en egen stridsvagnstillverkning, som i brist på ordentliga försvarsanslag att göra investeringar ifrån fram tills 2014 försökte hanka sig fram på export. Likväl tog fabriken i Charkiv fram en moderniserad version av den sovjetiska T-84an – den s.k. Oplot, som trots att den började utvecklas redan på 90-talet och efter många om och men började produceras 2008, så är den ändå fullt i klass med de nyaste ryska stridsvagnarna som kommit efter det. Tyvärr har dock Ukraina troligen bara 6 st “Oplot”. Den plutonen finns i Charkivregionen.

-Pettersson konstaterar att Ryssland är den absolut största leverantören av stridsvagnar till Ukraina…

Alla väntar på Leoparderna. Som ni kanske märker om ni följt rapporteringen här så skrivs det nästan aldrig om löften/planer att skicka mtrl till Ukraina, fokus ligger på det som väl kommer fram, men här är iaf en summering över planerade stridsvagnsleveranser förutom de tjeckiska T-72:

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Stridsvagnar i Ukraina

   • Ukraina ligger på 116:e plats i korruptionsindex. Ryssland 21 platser sämre, på 137:e plats.

    Zelenskij gör allt han kan för att rensa upp i det sovjetisk/ryska korruptions-arvet medan ryssarna byter generaler varje vecka och låter korruptionen fortsätta. Såväl uniformerna som vapnen saknas eftersom de ryska inköparna snodde pengarna och försvann.

    10
    5
   • @Gammeldags tovarish
    Ukraina är glada amatörer när det kommer till korruption när vi jämför dem med din favorit Putteland.

    4
    5
  • Bra Dahlberg. ”DU HAR HELT RÄTT” 🙄

   (Du glömde bara en enda liten detalj; Putins ”förhandlingskrav” är att
   Ukraina går med på fullständig kapitulation…)

   6
   4
   • Jasså? Berätta? Har du synpunker får du väl förklara vad som är fel och varför?

    3
    3
 1. Här kan ju ”snillen” sitta och spekulera…

  Ryssarna blev hur som helst upprörda när de fick höra att Ukraina ska få moderna tanks till sitt försvar… ryssarna har nog bättre koll på läget och vet vad de har att frukta 😂

  13
  10
 2. När man tittar på listan, så borde alla inse vilka logistikproblem Ukraina skapar för sig, i synnerhet vid anfall. Är det självklart att de Ukrainska uppgifterna är pålitliga?

  Uppgifterna om antalet ryska stridsvagnar är märkliga. De har 3 kategorier av stridsvagnar. De modernaste, som ännu inte satts in i kriget, “normal”-vagnen, som de strider med idag resp förrådsställda äldre (av dessa är ett stort antal “exporterade”). De stridsvagnar Ukraina ärvde av ryssarna är av den “förrådsställda” typen. Givetvis har inte ryssarna förlorat merparten av sina “normal-fordon”. Även de kan ju reparera. Notera att man inte kan räkna i antalet stridsvagnar, utan måste notera hur många vagnar det finns i resp stridande enheter. M a o har ryssarna bara satt in de stridsvagnar som ingår i de förband de använder i kriget, samt ersatt fordon för fordon sådana som slagits ut. Då handlar det inte om 1000-tals.

  Som i varje Ukrainsk rapport så handlar det om överdrifter med 10 ggr om eg effektivitét resp underdrifter med 10 ggr om egna förluster. De fakto, så har stora delar av Ukrainska armén idag övergått till enheter av typ WW1 infanteri. Mobilitéten är bortskjuten.

  17
  26
  • De har 5-10 T14-Armata.
   Det var tveksamt om de skulle våga att ha med några av dem i segerparaden 9 maj för de får vanligtvis motorstopp efter några hundra meter.

   16
   8
 3. Det kommer att vara en logistikmardröm att få fram underhåll och reservdelar till alla dessa olika modeller.
  Men man tager vad man haver.

  13
  5
 4. Då har Ukraina idag fler tanks än Ryssland. Det beräknades att Ryssland hade 3500 – 4000 när kriget började och ca. 3000 är nu förlorade för Ryssland.

  16
  11

Kommentera