Många döda i Turkisk jordbävning

UTRIKES. En kraftig jordbävning inträffade klockan 02.17, svensk tid, i Turkiet. Den uppmättes till 7,8 på Richterskalan, enligt USA:s seismologiska myndighet USGS. Andra källor rapporterade liknande magnituder, som lägst 7,4.

Gaziantep, Turkiet

Skalvet hade sitt epicentrum utanför staden Gaziantep, nära gränsen till Syrien.

Guvernören i närbelägna Adiyaman säger till den turkiska tidningen Sabah att stora byggnader har kollapsat.

Enligt vittnesmål i sociala medier kändes jordbävningen även i Cypern, Jordanien, Libanon och Israel.

Turkiet har begärt akuthjälp av EU efter de kraftiga jordbävningarna natten mot måndag. Enligt den turkiska krismyndigheten finns två flygplan redo att transportera hjälp till den drabbade regionen.

På Twitter skriver president Recep Tayyip Erdogan att arbetet med att hitta och rädda nödställda inleddes omedelbart.

”Vi hoppas att vi kan ta oss igenom det här tillsammans så fort som möjligt, med minsta möjliga skada”, skriver Erdogan.

De kraftiga skalven kändes i flera länder i Mellanöstern. I de hårdast drabbade länderna Turkiet och Syrien rapporteras på måndagsmorgonen om fler än hundra bekräftat döda.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Många döda i Turkisk jordbävning

 1. Undrar varför Turkiet begär hjälp ifrån EU. Borde inte deras muslimska brödrafolk vara det naturliga valet att begära hjälp ifrån. De har ju Röda halvmånen som kan organisera hjälpen.

  42
  4
 2. Sverige har ju hjälpt till förr. T.ex. genom att skicka s.k. Sökhundar. Eller blir de lättkränkta sura om de räddas av en hund ?

  42
  4
 3. Undrar om det var gud som straffade dem för att Erdoğan försöker med utpressning mot Sverige. I normala länder visar man tacksamhet om man får hjälp. Tror inte att det kommer att hända oavsett hur mycket hjälp Sverige än sänder. Vi finansierar tydligen ett järnvägsbygge för 3 miljarder där. Inte är Erdoğan tacksam för det.

  36
  5
 4. Nu får han nog tona ner sin kritik mot Sverige.Sätter han sin ruttna medeltidspolitik främst och vägrar hjälp från vårt land så är det bedrövligt.Denna katastrof för så många människor där borde humaniteten gå före allt annat.Det handlar i så fall för Sveriges del inte om att smöra för Erdogan,utan om en ren och skär medmänsklighet…..

  21
  4
 5. Nu ställs Erdoğans handlingar i Nato frågan på sin spets rejält.
  Självklart ska drabbade människorna få all hjälp som går att få.
  Men kan Erdoğan godkänna att Sverige skickar hjälp ???
  Sverige är ju svartlistade i Erdoğans Turkiet.
  Tar Erdoğan emot hjälp av Sverige, kan man ju undra om han i nästa stund kan fortsätta stoppa svenskt Nato inträde.
  Skulle han ta emot hjälp och ändå fortsätta stoppa Sverige bör väl omvärlden förstå att Erdoğan är en gravt störd idiot av stora mått.

  40
  5
  • Betraktar man Erdogans framträdanden förstår många att någonting är korkat. Koranskådespelaren förfäktar på förmedeltida nivå, vilket givetvis leder till problem som inte finns.

   4
   2
 6. Nu skulle ju regeringen kunna ta chansen att få Erdogan på gott humör genom att faktiskt skicka hjälp. Hjälp som skulle ha skickats i alla fall av humanitära skäl. Få uppskattar regimen i Iran men när de drabbades av en jorbävingskatastrof för ett antal år sedan så var det oviktigt.

  9
  20

Kommentera