Kina fördömer nedskjutning av ballong

UTRIKES. Kina uttrycker sitt ”starka missnöje” efter att USA skjutit ner landets stora ballong utanför den amerikanska östkusten. I ett uttalande beskriver Kinas utrikesdepartement nedskjutningen som en ”uppenbar överreaktion” och ett tydligt brott mot internationell praxis, skriver amerikanska medier.

Det som USA kallar en ”kinesisk spionballong” beskrivs i stället som en ”civilt obemannat luftfarkost”.

”Vi kommer på ett resolut sätt att skydda relevanta företags legitima rättigheter och intressen och förbehåller oss rätten att vidta ytterligare nödvändiga åtgärder”, lyder uttalandet.

Fox News har intervjuat flera Kina-experter om vad som händer härnäst. Flera tror att Kina vill förflytta skulden och utmåla sig själv som offret. Tidigare Trump-medarbetaren James Anderson utesluter inte att kinesiska fartyg kan störa inhämtningen av ballongskräp i amerikanska vatten.

– Då skulle amerikanska krigsfartyg vara fullt berättigade att ge inkräktarna envägsbiljetter till havets botten.

-Pettersson tror att om det varit en forskningsballong som kommit ur kurs kineserna hävdar hade dom meddelat detta till USA. Nu höll man tyst och förnekade i början…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Kina fördömer nedskjutning av ballong

  • Det var inte första ballongen som flög över USA och forskningsballonger brukar avsändaren anmäla.

   Givetvis hade ballongen landat av egen kraft vilket naturligtvis det funderade över men har ballongen flugit från Kina över Stilla havet, Alaska, USA och ut över Atlanten så kanske det var meningen att den skulle fortsätta till Kina.

  • Som vanligt när ryssarna (som enligt rysk lag måste ljuga) anklagar andra för något är det för att dölja det man själv gör.

   Ukraina svartmålas för sin forskning kring vaccin och mediciner mot hiv/aids medan Putin framställer nervgifter (novichok) i sina biolab och använder det mot oppositionella utomlands…

   Alltid finns det någon knäppgök som går på den ryska propagandan.

 1. Den skulle säkert gått högre, men en konstig reaktion från Kinerserna, dom hade säkert gjort likadant själva om det varit omvänt.

  3
  2
 2. Florerar uppgifter på nätet att det är Amerikanarna själva som äger ballongerna även den över Sydamerika.
  Vad ska man tro?

  5
  15
 3. Jag är osäker men tror inte ballongen syns eller upptäcks normalt. Visserligen är den stor men det är en del flygplan också och stora plan syns knappt på 10 km höjd, det är oftast kondensröken man ser.

  Ballongen flög kanske på 20 till 30 km höjd och upptäcks garanterat inte med blotta ögat. Jag tvivlar också att den upptäcks av någon radar även om luftrummet är välbevakat, delar som reflekterar radarsignalerna är nog inte stora.

  Men jag vet inte, utan gissar.

 4. Om man ska spionera så brukar man se till att man inte upptäcks. Knappast så med en ballong. Ser ut som som en storm i ett vattenglas, av några som är extremt vindkänsliga i stiltje…

Kommentera