Nytt amerikanskt stöd som ger långdistanskapacitet

UKRAINA. USA har presenterat ett nytt stödpaket till Ukraina, rapporterar flera medier. Pentagon uppger att paketet har ett värde på motsvarande 23 miljarder kronor och inkluderar bland annat vapen av typen GLSDB.

GLSDB

GLSDB är små robotar som har en räckvidd på upp till 150 kilometer. Det innebär att Ukraina får kapacitet att träffa mål bortom frontlinjen. GLSDB tillverkas av Boeing och SAAB.

Det här ger Ukraina långdistanskapacitet som innebär att de kan försvara sitt land och återerövra sitt suveräna territorium, säger Patrick Ryder, talesperson på Pentagon.

Den senaste stödinsatsen meddelades samtidigt som chefen för USA:s underrättelsetjänst spekulerade i att de närmaste vårmånaderna blir direkt avgörande för utgången av det ryska invasionskriget.

Vi bedömer att avgörandet kommer att ske på slagfältet under de kommande sex månaderna, säger CIA-chefen William Burns under ett samtal på ett universitet i Washington DC enligt CNN.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

24 thoughts on “Nytt amerikanskt stöd som ger långdistanskapacitet

 1. Ja detta är något som Putin inte klarar av ??
  Det är uppenbart att det inte är Ryssland som är arvtagare till Sovjetunionen ??!
  Det ser ut att vara ukriana !? Demokratin knackar på Putins dörr !! Putin och KGB får en ny sysselsättningen som att bryta mineraler i Sibirien !? På tiden att idioterna får känna på sin egen politik

  15
  7
 2. GODA NYHETER – ÄNTLIGEN FÅR RYSSVINEN BÖRJA GÖRA RÄTT FÖR SIG

  USA hjälper Ukraina med beslagtagna ryska pengar
  05:31 – 4 feb, 2023

  USA:s justitieminister Merrick Garland har godkänt möjligheten att börja använda beslagtagna ryska tillgångar för att hjälpa Ukraina, rapporterar amerikanska medier.

  Beskedet kom under ett möte mellan Garland och Ukrainas riksåklagare Andrij Kostin i Washington på fredagen.

  – I dag tillkännager jag att jag har godkänt den första överföringen någonsin av förverkade ryska tillgångar för användning i Ukraina, säger Garland enligt CNN.

  Kostin uppger att det rör sig om 5,4 miljoner dollar, motsvarande närmare 57 miljoner kronor. Pengarna kommer från tillgångar som konfiskerades från den ryske oligarken Konstantin Malofjev, som finns på EU:s och USA:s sanktionslistor.

  Pengarna kommer att överföras till utrikesdepartementet “för att stödja folket i Ukraina”, enligt Garland.

  TT

  https://archive.ph/wjIt2

  16
  9
 3. Sammantaget börjar det se bra ut. Robotar med lång räckvidd ger möjlighet att bekämpa fascisternas underhåll på djupet. Helst inne i Ryssland. Terroristerna kommer att få en intressant vår. När strv och strf anländer är det dags att jaga ut rysspacket.

  18
  11
 4. Läste om att man på vissa håll i Ukraina håller på med avryssifiering. Man rensar ut ryska böcker och annat med det ryska språket samt byter ut ryska gatunamn mm. Känns ju igen från 30-talets Tyskland, fast då var det en annan folkgrupp det handlade om.
  Även Zelenskiy har börjat rensa ut. Ett flertal närma medarbetare har kickats. Kan tyda på att det börjat bli spänt och kanske krackelera i det politiska högkvarteret.

  19
  28
  • Fullt förståeligt med tanke på hur Ryssland har betett sig mot Ukraina.

   Länderna som klippte alla band med Ryssland efter Sovjetunionens fall har utvecklats bra medan Ukraina blev fast med ena foten i det ryska träsket.

   För att kunna bygga ett modernt samhälle, ett sånt som de rika ryssarna bosätter sig i för att slippa Ryssland, måste Ukraina också klippa banden med ryssarna och stoppa alla ryska influenser.

   21
   14
  • Gamling, du som gillar Sveriges Radio…

   “Enligt en av de mest spridda konspirationsteorierna i Ryssland är det vi nu ser hända i Ukraina ett resultat av att ”väst” gör allt för att hindra Ryssland från att utvecklas och bli en stark nation. Den här tanken har upprepats så många gånger att de som formulerat den börjat tro på den som en självklar sanning”

   https://sverigesradio.se/avsnitt/konspirationsteorierna-som-sprids-om-kriget-i-ukraina

   21
   11
  • Du skulle ge oss oberoende bevis på att ryssar massmördats och fördrivits från Donbas av Ukraina som var gjorda innan 2013.
   En artikel från 2014 uppfyller inte det kriteriet på flera punkter.
   Fakeumentären från Youtube har jag redan kommenterat tidigare.

   Som sagt, att upprepa lögner gör dem inte sanna.

   Gör om, gör rätt.

   11
   5
 5. Hubertus
  Är Ryska separatister Ukrainare eller Ryssar?
  Mig vetligen så var de Ukrainare innan 2014.

  18
  28
  • De är utsända av Putin! (Etnicitet vet jag ej). Det är klassisk Putin taktik. Alla vet det, du spelar dum!

   28
   17
 6. Det räckte med handhållna vapen för att stoppa ryssarna som var på väg mot Kiev och trycka tillbaka dem. Nästa naturliga steg är långdistansvapen för att flytta hem kriget till krigsherrens egna domäner. Allt funkar enligt plan, exakt så som jag förutspått i månader…

  29
  17
  • Gammeldags yrboll, din genomfalska ömkan för människor i östra Ukraina är avskyvärd eftersom du blundar totalt för dödsoffer som uppstår över hela Ukraina när kremldvärgen skickar robotar rakt in i bostadshus.

   33
   17
   • Jean
    Det är vad MSM medierna säger.
    Hur ser verkligheten ut?
    De flesta missilerna från Kiev regimen hamnar i bostadsområden i Donbas området.

    19
    31
  • Är dom omkring 150000 döda ukrainska soldaterna som den f.d amerikanske militären och pentagonmedarberaren Douglas Mcgregor pratade om också enligt plan?

   10
   14
   • Nämen, säger den före detta… det? Jag vet en fd läkare som säger att Putin är gravid.

    Jag kommenterade vapenleveranserna. De kommer att fortsätta och utökas så länge Putin envisas med att fortsätta sitt krig!

    12
    10
   • Mikael, Douglas Mcgregor slutade 2004 och har sedan dess varit väldigt kontroversiell, speciellt när det gäller uttalanden om Rysslands politik och krig.

    Är han insatt och trovärdig?

    8
    2
   • Klassisk Kreml propaganda, ta en faktisk siffra och multiplicera den med 10, 20, 30 eller mer.

    Överste i Luftförsvaret frågar majoren: Hur många ukrainska flyg har vi skjutit ner under den militära special operationen? Tre kamrat Överste!
    Översten till generalen: Kamrat General vi har skjutit ner 30 ukrainska flygplan!
    Generalen till Putte: Store Ledare, vi har skjutit ner 300 ukrainska flygplan!
    TASS nästa dag: Våra styrkor har skjutit ner 367 ukrainska flygplan.

    Ukraina har redan bekräftat att det dödats cirka 15 000 ukrainska soldater.

    7
    2
 7. Idioti.
  Långdistans vapen till Kiev regimen kommer leda till att Ryssland går ännu längre in i Ukraina.
  Man vill givetvis skydda sin egna befolkning.
  Man kan ställa sig frågan…….. är det verkligen fred som den så kallade fredsbevarande styrkan NATO vill ha?
  Eller är det som synes en krigs allians vi beskådar?
  Det går fort just nu.
  Det går tydligen att ta ett beslut om vapen och pengar till ett av världens mest korrupta länder på en fika rast.
  Men när viktiga beslut som gynnar den inhemska befolkningen så ska det dras i långbänk (utredning) som aldrig blir klar.

  26
  44
  • Gamling, du verkar trött. Ryssland behöver inte gå in i Ukraina alls så slipper dom alla vapen, men Putin och du verkar inte kunna tänka så långt.

   32
   19
   • Pettersson
    Ryssland behövde verkligen gå in i Ukraina.
    Det pågick som sagt ett regelrätt folkmord på den Rysktalande befolkningen.
    Jag vet att du inte bryr dig om folket i Donbas området men det gör jag.
    Det är just det folket som drabbats värst av västvärldens vapen.
    Vad är det igentligen du vill ska uppnås med ett upptrappat krig?

    19
    32
   • 🤮 De drabbades av Rysslands ”separatister”. Du har vadd i ögon och öron!

    26
    17
   • Ingen vill trappa upp kriget. Så länge Putin fortsätter kriga måste dock Ukraina försvara sig och mota bort ryssen. Ukraina kommer att få de vapen som behövs. Enklast är att ryssarna åker hem direkt så blir det fred. Annars fortsätter kriget tills ryssarna har drivits bort. Tro mig!

    25
    15
   • Gammaldags tovarish. Har sagt det förr, historien om massmord på ryssar i Donbas är propaganda. Försök hitta tre oberoende referenser till massmord och fördrivning innan 2013.
    De historierna hittades på av Kreml för att ursäkta att ryska legosoldater och terrorister i Luhansk och Donetsk började mörda ukrainsk polis och militär i området samt mörda eller fördriva den lojala ukrainska befolkningen.

    22
    13

Kommentera