Dagens tankeställare 162

Känslor och förnuft.

I mitt senaste inlägg här på Petterssons beskrev jag en ordväxling som jag haft med ett äldre par. På ytan sett handlade historian om Putin och konflikten i Ukraina, men min poäng var att påpeka hur omöjligt det är att resonera med känslostyrda människor. Världsbilden är svartvit, alla grånyanser tolkas som mothugg i ett ordkrig om vem som har rätt eller fel. Och när argumenten tryter återstår bara att kritisera den andres person.

I kommentarsfältet blev tre läsare synnerligen upprörda. Signaturerna Hubertus, Lrs och Per Molin missade poängen helt och reagerade precis och exakt som paret som jag beskrev i inlägget. Rättfärdighet och indignation. Stora känslostormar, inget förnuft. – På tal om att göra bort sig.

Sorglustigt.

Jag erinrar mig en tänkvärd liknelse.

Om du står på¨torget och käbblar med en dåre, kanske dåren befinner sig i samma situation som du själv.

Rune Holmström

PS. För vidare läsning. Jag har också tidigare skrivit om samma ämne. DS.

8 thoughts on “Dagens tankeställare 162

 1. Rune.Det är alltid svårt när människor inte är öppna för ett brett resonemang.Ironi är också knepigt då många tar saker och ting alltför bokstavligt .Även humor är vanskligt då det ofta är en färskvara.Det vi tyckte var roligt förr har dagens ungdom svårt att förstå.Nu måste skämten dessutom censureras så att inte någon blir “kränkt”.Så hur man än vrider sig så har man alltid rumpan där bak som min Morfar resignerat alltid sa när han förargat Mormor med något….

  9
  8
 2. Jag håller med dig Rune……. det är svårt att diskutera med känslostyrda människor.
  Det kan bero på att vissa “människor tar information utifrån och in istället för innefrån och ut”
  Man förstår bristen på argument när samtalet övergår till ilska.
  Fortsätt med att skriva Rune.
  🙏👍

  13
  19
 3. Rune jag håller med dig men ibland tycker jag att du också är känslostyrd tex när det gäller mat.

  14
  14
 4. Och du beter dig som Putin, som beskyller andra för det han själv gör.

  Eftersom du inte har andra argument än att de som inte tycker som dig har fel, så kan man lätt vända ditt resonemang och applicera allt på dig. Det funkar däremot inte med väl underbyggda resonemang.

  Pinsamt och tragiskt.

  De goda och kloka – tanten och gubben – ville väl helt enkelt inte att världen ska styras av despoter, tyranner och diktatorer som förtrycker sitt eget folk med hjälp av militär och oligarker, oavsett deras färg.

  15
  6

Kommentera