Kinas ambassadör kör bil med körförbud

Kinas Sverigeambassadör bryter mot lagen när han kör sin bil. Den lyxiga Volvon har haft körförbud i över ett år men rullar ändå på Stockholms gator. Svenska myndigheter ingriper inte – trots att obesiktade bilar kan innebära trafikfara för allmänheten, rapporterar Aftonbladet.

Ambassadörens bil, en Volvos S90 kallad Excellence från 2018

Kinas ambassad ligger på gärdet i Stockholm och har nio registrerade bilar. Den finaste, en lyxvariant av Volvos S90 kallad Excellence från 2018, använder ambassadör Cui Aimin.

Precis som alla bilar som trafikerar vägar, undantag äldre veteranbilar, måste ambassadörsbilen genomgå regelbundna besiktningar. Men det har aldrig skett.

Sedan januari 2022 har bilen körförbud. – Diplomatfordon ska ha en godkänd kontrollbesiktning för att få köras i trafiken, säger Transportstyrelsens presschef Mikael Andersson.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Kinas ambassadör kör bil med körförbud

 1. Förutsätter att denna anomali skickats till ambassaden, av AB, ….. för det måste vara rent slarv….. eller kanske vagnen är leasad och det bolaget har missat…… dumt isf att inte göra lite sökning och hitta vad som gått fel….. för sådant här sker inte med uppsåt/avsikt…..

 2. Vad hindrar polisen att sätta upp vägspärrar där enbart besiktigade bilar får passera? Det finns bara två vägar till/från Kinas ambassad.

  • Det finns ingen orsak att varken skatta eller besikta en diplomat bil !! Dessutom är det korkat att som diplomat överhuvutage diskutera någonting !! Det är bara vissa diplomat passet och de Greta och Aftonfnasket att dra!

 3. Enklast vore ju att ge all Kinaskit körförbud så skräpet kommer bort från vägarna. De som kör dessa utsätter ju alla andra trafikanter för en onödig risk. Vill Kommunistkinas ambassadör ta sig nånstans får han väl åka kollektivt, för han är väl en god socialist?

 4. Diplomatisk immunitet. Så även om den måste ha en godkänd kontrollbesiktning får den inte beslagtas eller immobiliseras.

 5. PÅ 70- o 80-talet körde en stor del av till Sverige “broderländerna i Afrika” (Angola, Uganda, Mozambique, Zimbabwe etc.) samt Kuba och Vietnam omkring i obesiktigade och oskattade stora vräkiga Mercedes…

  Bara för att de kunde och ingen vågade säga något för då fick de Palme & Co på tråden.
  Kina bara fortsätter en lång “tradition” av nonchalans och dominans..

  21
  1
 6. Bra, då slipper vi andra lagliga besikta bilen också, eller?

  Alla är lika inför lagen.
  -OR NOT!-

  34
  1
  • Liksom för svenska diplomater utomlands så har utländska diplomater i Sverige diplomatisk immunitet vilket innebär att polisens möjligheter att ingripa är starkt begränsad.
   Det är UD som ska agera och gissar att de gör det också.

   3
   1

Kommentera