Bortblåsta miljoner blev Årets värsta slöseri

SKATTER & SLÖSERI. Årets värsta slöseri 2022 har korats. Den osmickrande utmärkelsen gick till Region Gävleborgs satsning på två vindkraftverk som har kostat skattebetalarna mer än 100 miljoner kronor.Region Gävleborg köpte år 2012 två vindkraftverk. Under våren 2022 beslutade man att sälja kraftverken efter en process kantad av problem och motgångar. Satsningen var tänkt att ge regionen en årlig vinst på tre miljoner kronor men på sista raden kan konstateras att skattebetalarna har betala dyrt för de dysfunktionella vindkraftverken. Under åren har det kostat skattebetalarna minst 42 miljoner utöver anskaffningsvärdet på 85 miljoner kronor. Nu har den dåliga affären krönts med titeln Årets värsta slöseri 2022.

Läs mer om vinnaren och de övriga tävlande

Om förlustsnurror på bloggen…

-Pettersson håller med om att vindkraft är ett enormt slöseri, men värre ändå är massinvandring av dysfunktionella och bistånd. Dom ligger i ohotad slöseritopp varje år.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Bortblåsta miljoner blev Årets värsta slöseri

 1. “För vindkraften med en tillgänglighetsfaktor på 11 % och en installerad effekt på 2 MW behövs totalt 6675 vindkraftverk byggas för att uppnå samma leveranssäkerhet som för kärnkraften.”
  Bara för att påminna om den krassa VERKLIGHETEN!

 2. Klippt från VG-regionens info om vindkraft.

  Ett modernt vindkraftverk har efter cirka 4-6 månaders drift producerat lika mycket energi som det går åt för dess tillverkning. Livscykelanalyser visar att energiförbrukningen för tillverkning, transport, byggande, drift och rivning av ett vindkraftverk motsvarar cirka 1 % av dess energiproduktion under livslängden. Motsvarande tal för till exempel ett oljekondenskraftverk är cirka 12 %.

  Någon måste räknat fel någonstans.

  https://www.vgregion.se/regional-utveckling/verksamhetsomraden/miljo-och-klimat/power-vast/fakta-om-vindkraft/ekonomi/?vgrform=1#Dyrt

  • Nackskott borde vara lämpligare, sänder rätt signaler till de övriga miljömupparna !!

   //Gunnar

   18
 3. Fågel giljotinerna med en verkningsgrad på max 40 % är ett enormt slöseri med skattepengar.
  Framförallt när vårat elsystem klarar av max 25 % från intermittenta energikällor.
  Resten på 75 % måste vara konstanta energikällor med stor svängmassa annars är risken stor att ställverken brinner upp.
  Ur miljömässigt perspektiv är det förkastligt delvis på grund av galvaniska strömmar (korrosion) som uppstår…. det kräver i sin tur offeranoder från oädla metaller Tex zink eller magnesium som skydd.
  Det sprids sen i naturen tillsammans med vingarnas PFAS.
  Galvaniska strömmar gäller även för elbåtar och elbilar……. det beror på att markens resistans ger upphov till potentialskillnader som leder till okontrollerade strömmar som flyter i marken.
  En Potential skillnad på upp till
  20-50 volt.

  19
  3
 4. Är det Miljöpartiets ny sluta röka kampanj !!
  Fimpa vindkraften !!!
  Hur som helst : Märta Stenevi och Per Bolund är rökta oavsett.

  35

Kommentera