Leif Östling om skattenyttan: ”Otroligt resursslöseri”

SKATTER & SLÖSERI. Leif Östling var VD för Scania i många år. Han har dessutom suttit i Volkswagens koncernledning, i styrelsen för SKF och är hedersdoktor vid Kungliga Tekniska högskolan och Luleå universitet. Näringslivsnestorn Leif Östling som myntade ”vad fan får jag för pengarna?” fortsätter granska skattenyttan och slår ned på det ena området efter det andra. Fem har gått sedan Östling, då Scaniachef, slängde ut frågan: ”Vad får jag för pengarna?”. Det var i en intervju med SVT:s Uppdrag granskning och Östling – som hade betalat skatt utomlands, helt lagligt – tvingades lämna ordförandeposten i Svenskt Näringsliv i förtid, skriv Dagens PS.

Leif Östling Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Han blev senare även ordförande för Svenskt Näringsliv (2016-2017) och på hösten 2021 grundade han Kommissionen för skattenytta som nu kommit med årsbokslut för 2022, berättar Dagens Industri.

Leif Östling – ”luddiga mål och noll uppföljning”

”Grundproblemet är inte, som de flesta tror, brist på resurser. Problemet är hur resurserna används. Vårt grävande visar ett otroligt resursslöseri, som i sin tur verkar bero på bristande ledarskap och styrning, luddiga mål och noll uppföljning”, säger Leif Östling till tidningen.

Östlings skattenytta-kommission synar bland annat hur pengarna används i sjukvården, äldreomsorgen, vid utbildning, i offentlig upphandling och även sådant som handläggningstider.

Sverige på sistaplatsen i digitalt index
Bland annat konstaterar Leif Östling att kommuner och regioner i många fall inte har koll på sina tillgångar och pengar.

Han ger även en känga åt Sveriges tafatthet när det gäller digital teknik i offentlig sektor och konstaterar att Sverige, enligt OECD:s digitala index intar jumboplatsen av 33 länder.

Där till visar skattenytta-kommissionens granskning att ekvationen offentliga utgifter och skatteintäkter inte går ihop.

Det är inte hållbart, slår Leif Östling fast i Di där han även undrar var pengarna ska komma ifrån till Sverige Natomedlemskap, blir det välfärden, skola och omsorg som blir lidande?, undrar Östling.

-Pettersson hoppas någon i regeringen lyssnar på Östlings förslag, när han påstår att det går att spara 30 procent i offentlig sektor utan att försämra servicen, tvärtom.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Leif Östling om skattenyttan: ”Otroligt resursslöseri”

 1. Staten tar allt större del av vår inkomst, nu har folket svårt att få något kvar till maten.

  11
 2. Att säga sanningen i Sverige kan bli kostsamt, men här är många sanningar som behöver sägas!

  15
 3. Leif Östling är en mycket begåvad människa som rattat Scania till toppen
  av lastbilstillverkare.
  Han har nyporna som dagens flatmackor till politiker saknar helt.
  Tänk om man kunde använda erfarenheter från personer som Östling
  som historiskt sett gjort succé inom ledarskap och ekonomi.
  Men nej i Sverige ska vi ha hatiska miljömuppar och avundsjuka Socialdemokrater som endast har en sak i huvudet, att straffskatta människor som jobbat hårt och tjänat pengar… för att dela ut bidrag till likasinnade som inte vill jobba så hårt som ovannämnda ( Östling )
  Vänstermänniskor vill tjäna mycket pengar men helst få pengarna.
  En ganska naiv ekvation.
  Nu har vi en ny regering som fick ta över ett hårt sargat Sverige efter fackpampen Löfven kamp för att sitta vid makten.
  Löfven och miljöpartiets språkrör borde ställts inför rätta efter slakten av vår kärnkraft.
  Och nu gnäller Magdalena Andersson på regeringen, snacka om låg intelligens.
  Vem fan har ställt till problemen regeringen handskas med nu ??
  Det borde du Magdalena Andersson veta, om inte lämna politiken.

  35
  1
 4. Men alla diverse bolag som täljer guld med smörkniv genom att ha det allmänna som kund då?
  Friskolor med glädjebetyg, konsulter för allt från aromaterapi till hur man möblerar för att motverka rasism, fastighetsägare som har politiker i sina styrelser och vars bolag hyr ut lokaler – “tillfälligt” – till offentlig verksamhet, t o m snösvängen i en del kommuner: jag hoppas Östling är så hederlig att han tittat på detta också.
  Ett exempel jag kan ge, sannolikt inte aktuellt längre eftersom det är 15+ år sedan, är att inom en kommun jag arbetat för fanns en avdelning för att “hjälpa personer långt från arbetsmarknaden i arbete”. Allt från hjälp med hur man skriver CV till OSA. Det satt alltså två personer med heltidslön för kommunal tjänsteman och instruerade vardera fyra personer/dag/vardera individuellt i hur man skriver CV.
  Det var över femtio kommunala tjänstemän inalles för att administrera 200 OSA-platser inom kommunen.
  Alla som jobbat utanför offentlig verksamhets korruption vet att det räckt med 4-5 heltidare för det, sannolikt hade 2-3 varit nog.
  Vi behöver ett indragningsverk med hårda nypor, riktat 100% mot parasiterna som göder sig på samhällskroppen.

  36
 5. Det sägs att vi har en byråkrati som motsvarar en befolkning på 30 miljoner . S har på så sett fått ner arbetslösheten , men samtidigt brist på folk som är utbildat inom vård, skola polis osv. I samma veva har man importerat folk som inte kan läsa o skriva på sitt eget modersmål kort sagt omöjliga att anställa. Dra ner på på kaffe o mazarin folket o tvinga dom ta dom jobb som finns, det fick vi göra på 50- 60 talet. Sänk bidragen så det blir lönt att jobba o har invandrarna inte lärt sig språket o fått jobb på 5 år Hej då

  45
 6. Varför ska vi gå med i Nato när vi betalar 100-tals miljarder till EU? Jag säger som Östling, va fan vår vi för dom pengarna? Har vi inget gemensamt försvar i EU???

  33
  • 2021 betalade Sverige drygt 52 miljarder kronor i EU-avgift och fick tillbaka 16 miljarder i EU-bidrag. Det gav en svensk nettoavgift på 36 miljarder kronor. Tillgången till den inre marknaden uppskattas tillföra svensk ekonomi ett värde av cirka 300 miljarder kronor per år.

   EU har inget eget försvar. Men EU-länderna kan komma överens om att bidra till gemensamma fredsbevarande insatser, militära operationer och polisuppdrag.

   http://www.europaportalen.se/tema/sverige-i-eu/sveriges-eu-avgift-rabatt-och-bidrag

   9
   5
   • Tack för svaret Pettersson. Dock är jag lite tvivlande till hur det offentliga hanterar information. Som exempel går det att läsa på VG-regionens hemsida att en vindsnurra bara kostar 1% i byggnad, frakt, montering och demontering av vad den snurrar hem i vinst. Varför gör då flera vindsnurreföretag som producerar el konkurs?
    Vi har ju också pytsat in en massa extrapengar till eu som ex coronastöd. Vad fan fick vi för dom pengarna? Det går att läsa i alternativmedia att södra Europa gottar sig i alla miljarder Sverige skänkt till EU.

    12
  • Har vi inget gemensamt försvar i EU??? Nej alla medlemmar har olika regler att följa för sitt medlemskap därav är EU endast ett helt felaktigt projekt som det ser ut i dag !!!

   15

Kommentera