Dagens tankeställare 159

Vad är alkoholism?

Alkoholism är ett elände både samhälleligt och på individnivå, det kan säkert alla hålla med om.
Så vad beror alkoholism på, vilken eller vilka är de bakomliggande orsakerna?

– sjukdom, möjligen ärftlig?

– medfödd eller förvärvad benägenhet till addiktion?

– störningar i känslolivet?

– fördröjd utveckling av personlighet och karaktär?

– låg moral?

– ingen ryggrad?

– brist på tro och andlighet?

– självskadebeteende, medvetet eller omedvetet?

Själv har jag mina insikter, av egen erfarenhet och efter åratal av läsning i ämnet, men jag vill inte påstå att jag har den slutgiltiga sanningen.

Rune Holmström

7 thoughts on “Dagens tankeställare 159

 1. Alkoholism lika narkomani är att ta en flykt/ursäkt från verkligheten och låta andra ta hand om en, enligt mig.
  Har jobbat med alla dess slag av människor man ska tycka synd om och inte vill ta ansvar för sitt berus/bedövning, oavsett slag.
  Det är ju inte flaskan eller sprutan/pillren som kommer flygande till dig, utan det är du själv som tar detta till din kropp.
  Många polare/arbetskamrater söp sig berusade så de slapp befatta sig med tjejer/jobb som ursäkt i min ungdom, och skyllde på detta….bättre att somna in på diskot/dansen och ta minnesluckorna dagen efter…jag var ju så full, minns inte?
  Farsan var periodare men var aldrig borta från sitt jobb dagen efter, då var han riktigt sjuk och inte bakfull.
  Jobbade ihop med en som tog ett kvarter innan frukost för att komma igång på 70talet, många har inte ens stått rakt upp efter detta. helt sjukt.
  Man förstår detta efter många år som gammal.

  Grogg på er som är vakna än.

 2. Spriten är som ett äktenskap. Man har kul med den, och trivs mer och mer med den.och så gifter man sig med den, och det är svårt att bryta upp från den man älskar. Licken.

 3. Jag hade en granne som var alkoholist.
  Grannarna ansåg honom dock vara en mycket dålig människa och såg ned på honom samt spred illasinnade rykten om honom.
  Så var det hela hans liv, han drack kopiösa mängder under långa tider, men trots det så skötte han alltid sitt arbete på bästa sätt.
  Han var aldrig hemma en enda dag p.g.a. sitt drickande och låg absolut ingen annan människa till last.
  Jag lärde känna honom närmare dom sista 25 åren och han var en av dom bästa grannar man kunde ha och blev en mycket god vän i livet. Han var snäll och generös utom mig sig själv.

  Det är också lätt att ha “åsikter” om alkoholister, men väldigt ofta så är dom bara olyckliga men ändå mycket snälla människor.
  Ge dom en klapp på axeln och säg några vänliga ord, det kan betyda mer än ni tror för en “alkis” eller bjud dom på lite mat!
  Tänk på att “det är saligare att giva än att taga”

  26
 4. Går nog inte att uttala sig generellt om orsaken till vad alkoholism orsakas av utan det är nog individuellt.
  Man kanske dricker för att det känns lustfyllt, man fortsätter med det, kroppen vänjer sig vid det och ökar toleransen mot drogen så att man måste dricka större mängd för att nå välbefinnande. Sedan hamnar man i en nedåtgående spiral och upptäcker inte det innan det är försent. Då kan det vara svårt/ försent att bryta.

  14
 5. Vad livet ändå är ljuvligt när ett lindrigt rus drar sin töckenslöja över tillvarons elände. Strindberg.

  16
 6. Offtopic:
  Intressant utveckling, Chang Frick utpekas som rysk agent av media i USA:
  https://samnytt.se/tankesmedja-pekar-ut-chang-frick-som-gru-rekryterad/

  Själv tvivlar jag starkt på att så är fallet och undrar om det inte är personer i stil med Oksanen som drar i trådarna och använder sina kontaktnät. Lite som när SD-hatare lyckades få Simon Wiesentahlcentret att prata om Björn Söder när de kritiserade antisemitismen i Malmö. En 100% irrelevant koppling, men någon drog i trådarna i Sverige antagligen.

  Vad skall man kalla en sådan bumerangeffekt för? D.v.s. när inflytelserika svenskar (troligen) i hemlighet förmår utländska krafter att påverka situationen i Sverige genom skriverier. Obehagligt är det i varje fall. Riktigt obehagligt när det riktar sig till enskilda individer på det här sättet.

  Såvida han inte är rysk agent men då skall han arresteras. Eventuella spioneri och agentinsatser i Sverige skall inte avhandlas på andra sidan Atlanten.

  18

Kommentera