Odessa i Ukraina blir nytt världsarv

UKRAINA. Unescos världsarvskommitté beslutade igår, på onsdagen att skriva in hamnstaden Odessas historiska centrum på världsarvslistan.  I och med beslutet erkänns stadens unika, universella värde och hela mänsklighetens plikt att beskydda denna plats. Detta sker trots ryska protester.

”Odessa, en fri stad, en världsstad, en legendarisk hamn som har satt sin prägel på film, litteratur och konst har nu fått ökat skydd av det internationella samfundet. Mitt under pågående krig, synliggörs vår gemensamma strävan att skydda denna stad,” sade Audrey Azoulay, generaldirektör för Unesco, när hon välkomnade inskrivningen.

I reglerna för Världsarvskonventionen ingår att alla 194 stater som undertecknat förpliktigar sig att inte medvetet göra något som direkt eller indirekt kan skada världsarvet. Här ingår även att bidra till att skydda världsarvet.

Världsarv i fara
Odessas historiska centrum har samtidigt skrivits in på listan över världsarv i fara, som möjliggör tillgång till förstärkt internationell teknisk och finansiell hjälp för att skydda och reparera skador på världsarvet. Ukraina kan nu efterfråga denna hjälp vid behov.

En snabbare process på grund av kriget
I och med kriget använde världsarvskommittén ett nödförfarande för att skynda på processen att ta upp Odessa på världsarvslistan. Processen har pågått sedan sommaren 2022, då Unesco kopplade ihop internationella experter med experter från Ukraina för att förbereda nomineringen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj offentliggjorde nomineringen under ett tal till Unesco i oktober 2022. Därefter har nomineringen utvärderats och kunde slutligen tas upp vid denna veckas extraordinära världskommittémöte i Paris.

Läs mer om Unescos insatser i Ukraina här: War in Ukraine | UNESCO

Läs Unescos pressmeddelande här: Odesa inscribed on UNESCO’s World Heritage List in the face of threats of destruction | UNESCO

Läs mer kulturarvsplatser i Ukraina som verifierats skadade av UNESCO: Damaged cultural sites in Ukraine verified by UNESCO | UNESCO

Läs mer om Världsarvskonventionen här: Världsarvskonventionen och världsarvens globala koppling | Riksantikvarieämbetet (raa.se)

Bildgalleri: The Historic Centre of Odesa – Gallery – UNESCO World Heritage Centre

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Odessa i Ukraina blir nytt världsarv

  1. Odessa grundad av Kararina den store, en av hjältestäderna från det stora fosterländska kriget.
    Ett par tråkiga stunder i den i övrigt stolta stadens historia är nazisternas mord på delar av den judiska befolkningen under kriget samt de ukrainska lärjungarnas massaker vid fackföreningenshus 2014.

Kommentera