Årets matbluff utsedd

LIVSMEDEL. Nu har vinnaren i “Årets matbluff” korats, det vill säga Äkta varas antipris för årets mest vilseledande livsmedelsprodukt. Och det är en riktig klassiker som tog förstaplatsen. Svenska folket har utsett GB Big pack till förra årets värsta matbluff. Glassklassikern fick i särklass flest röster.

I början blev jag förvånad, men ju mer man grottar i det ju mer inser man att det är jäkligt bluffigt. Man har tagit bort huvudingrediensen, men det säger man inget om, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare Konsumentföreningen Äkta vara.

De övriga fyra finalisterna blev rejält distanserade och när omröstningen avslutades hade det klassiska glassmärket fått nära hälften av de drygt 18 000 rösterna.

Nytt recept
Det var i våras som tillverkaren GB gjorde om receptet och ersatte mjölkprodukterna i glassen med framför allt vatten och ärtprotein. Att så hade skett framgår endast på förpackningens baksida. På framsidan pratar man bara om att det nya receptet har ett lägre klimatavtryck än det tidigare.

GB pratar mycket om det positiva i ändringen, att produkten har ett lägre klimatavtryck. Men uppenbarligen är det många konsumenter som tycker att bytet av en av huvudråvarorna är en försämring, som har skett i smyg. Även för de som vill undvika mjölk så vore det lättare att hitta produkten om detta framgick tydligt, säger Björn Bernhardson.

Förutom att vara klar favorit i omröstningen var Big pack även den produkt som fick flest nomineringar, hela 12 stycken.

Många tillverkare ändrar
Många tillverkare som har ”vunnit” eller varit finalister till Årets matbluff har ändrat på sin produkt, som ett resultat av antipriset. De fyra senaste åren har det varit sammanlagt 21 finalister. Av dessa har 11, drygt hälften, ändrats för att bli mindre bluffiga.

Många tillverkare lyssnar uppenbarligen och byter namn, ändrar design och gör även om recepten, säger Björn Bernhardson.

Bland årets finalister har Bravo redan lovat att de inom kort kommer att ändra designen på sin Röd apelsin. Även några andra finalister har i intervjuer sagt att de ska se över sina produkter, men det är fortfarande oklart om, när och hur.

Det har stått mellan totalt fem kandidater: Fazer Willja Oat for whipping, GB Glace Big pack vanilj, Arla Keso protein, Bravo Röd apelsin och Nyckelbryggerier Cider med smak av lingon.

Äkta Vara

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Årets matbluff utsedd

 1. Generellt sett skall man undvika alla dessa halvfabrikat där fabrikanterna blandar in ingredienser för att “rädda” klimatet och/eller ekonomin.
  Klimatfrågan är ett narrativ som är påhittat men har fått en löjlig dimension i “allas” medvetande. CO2 behövs för att växterna skall fungera och skapa syre bl a.
  Märkligt att domedagsprofeterna fått en sådan genomslagskraft. Får väl skrivas på okunnighet hos majoriteten av männskligheten.

 2. Enligt EU-direktivet (lagen) om hur insektsmat skall tillhandahållas, så är det hellt tillåtet att dölja att t ex malda insekter ingår. Tänk er “insektsmjöl” i vad alla tror är vetemjöl kan komma att ingå med typ 10-20 %. Lika illa som när hallal döljs!

  14
 3. Go woke go broke, funkar också bra.

  Numera håller man sig till Otto-glass, GB är en svunnen tid som barn och svindyr pinnglass.

  15
 4. Piggelin är ett bra exempel. Antalet i en förpackning ändrades från 15 till 10 och priset höjdes.

  16
 5. Gamla kära GB-Glass ägs numer av multinationella Unilever. De handlar jag inte av ändå.

  38

Kommentera