Dags att stoppa stöd till Turkiet

BIDRAG. Den svenska staten har gett grönt ljus till ett miljardstöd till ett turkiskt järnvägsprojekt – trots att ansvarig myndighet identifierat en rad risker, rapporterade Järnvägsnyheter i oktober 2022.

Det handlar om byggandet av en höghastighetsjärnväg mellan städerna Gaziantep och Mersin.

Enligt turkiska siffror handlar det om närmare tre miljarder kronor. I utbyte förväntas delar av garantibeloppet gå till att köpa svenska varor och tjänster.

Bakom projektet ligger det i Ryssland grundade bolaget Rönesans, som bland annat byggde ett kontroversiellt presidentpalats åt Erdogan 2014. Exportkreditnämnden (EKN) bedömer det hela som ett högriskprojekt, där riskerna bedöms vara på högsta möjliga nivå på sex av åtta punkter

Bolagen som Sverige avser stödja är kända för korruption och skatteflykt i miljardklassen, säger Louis Brown, antikorruptionsexpert med bakgrund på Transparency International och på Världsbanken.

-Pettersson undrar hur mycket annat vi kan stoppa i Turkiet…

EKN, Exportkreditnämnden, är en myndighet med uppdrag att främja svensk export. Det gör vi genom att försäkra företagens risk att inte få betalt vid exportaffärer.

EKN finansieras med garantitagarnas premier som speglar risken i affären. Verksamheten ska vara finansiellt självbärande över tid.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

41 thoughts on “Dags att stoppa stöd till Turkiet

 1. Det här är så pass skamligt att det är svårt att sätta ord på det hela.
  Dessa pengar ska tilldelas svenska, hemlösa människor istället för att gå till…turkar.
  Till muslimer!?
  Men, men, hur är det man säger, vi har de politiker vi förtjänar.

  28
 2. Gubbdjäveln kunde alltså inte mutas med lite järnväg så nu får det väl vara slutfjäskat för aset. Nato kan vi gå med i en annan gång. Så djävla bråttom är det inte. Putin har ju visat sig svagare än man kunde trott för ett år sedan.

  26
 3. Det mest besvärande är ju faktiskt att Turkiet är en NATO stat ?! Frågan som bör ställas är hur gick det till ?
  Att en jihadist nation kan gå med i NATO Turkiet och Ryssland samt belarus med flera är ju stater som NATO skapades för skydda den civiliserade värden ! Det är väl självklart att i en konflikt med Ryssland Iran så kommer Turkiet att strida med Iran och Turkiet !!
  Det är inte nations gränser som det krigade om det är religiösa gränser där islam för en offensiv mot alla andra religioner dock mest mot den kristna !? Men även mot nudister och hinduer!!? Det är alltså hög tid att man slutar kritisera kineserna för att dom faktiskt gör något åt dom krigförande muslimerna i Kina !
  Glöm nations gränserna det är krig mellan religioner ! Och igentligen värst mellan kristna och muslimer . Sen får ju en del andra en slända av sleven som vissa budist stater ! Och det är ju USA som spelar ett dubbelspel med jihadister i Mellanöstern och det enbart för det Monopol liknade olje handeln !? Det är hög tid att överge olja gas som bränsle och gå över till syntetiskt bränsle tillverkar med kärnkraft!

  23
  • När Turkiet gick med var de bra mycket mer moderna än idag. Liksom nästan alla muslimska nationer backar de in i framtiden med blicken fäst på medeltiden. Oklart varför. Men en sak är säker, Erdogan och Irans mullor ger folket vad de vill ha (majoriteten alltså), de vill ha islamism.

   Idag hade de knappast blivit medlemmar. Men det är väl som med Pakistan och Saudi Arabien de både hatar och samarbetar med USA på samma gång.

   31
 4. Vem är det som har fått för sig att svenska skattebetalare ska bekosta järnvägsbyggen i Turkiet ? Och hur kan man bara komma på en så vansinnig idé ? Kan det möjligen vara samma stolle som ansåg att svenska skattekronor ska gå till Spanien, Portugal, Grekland och Italien ? Enorma belopp som skulle finansiera Husrenoveringar, 4-dagarsvecka, Pensionering vid 55 års ålder, Medborgarlön, m.m. Allt betalat genom kraftigt höjd pensionsålder bland oss svenskar.

  50
  1
 5. Bistånd tar pengar från fattiga i rika länder och ger dom till rika människor i fattiga länder.
  //Ron Paul//
  Har vi så mycket pengar att ge i bistånd då betalar vi för höga skatter i Sverige.

  49
 6. Själv tycker jag att Svenska turister kan ta och styra om sina semesterresor från
  det lättkränkta Turkiet till andra mål, att det är billigt där är inte skäl nog att göda
  Odågan Erdogan. Det är märkligt att i demonstrationen mot koranbränningen
  så bränner någon idiot den Svenska flaggan, utan att dom vänsterextrema
  Journalisterna här uppmärksammar det.

  48
  2
 7. Vad är Sverige inblandade i för stökiga affärer egentligen? Är det fortfarande förra regeringens synder, som härjar? Jag förstår inte vad svenska staten har med Turkiska järnvägar och tveksamma högriskprojekt att göra. Svenska medborgares skattepengar ska naturligtvis i första hand läggas på svensk välfärd för svenskar.

  56
  1
 8. Gissar att krediten var utfärdad av S regeringen, i vilket fall som helst ska vi hålla turkarna kort.
  F.ö. anser jag vad SVT sänt i syfte att försvåra NATO anslutningen är förkastlig.
  Paludan skulle naturligtvis fått tillstånd men på en plats långt från ära och redighet.

  10
  27
  • “Paludan skulle naturligtvis fått tillstånd men på en plats långt från ära och redighet.”

   Är det så du ser på yttrandefrihet? Vilket samhälle vill du ha?

   39
   6
   • Ja du Jöns, jag vill ha ett samhälle som snarast blir NATO medlem.
    Vi vet att muslimer är snarstuckna och måste därför agera rätt.
    Att låta Paludan göra som han vill, är lika tokigt som att ruska på en getingbila och tro man inte ska bli stucken.

    2
    3
 9. Vi pratar skattepengar. Dessa ska man vara försiktiga med. Och som om inte vår järnvägar skulle ha behövt dessa miljarder.
  Ibland undrar man om politiker överhuvudtaget tänker. För det är väl inte mutpengar för Nato ansökan?
  Turkiet med Europas största ? arme och som är i begrepp att köpa en massa jaktplan kan gått betala sin järnväg själv..

  64
  2
 10. Erdogan, en maktgalen förvirrad muslimpajas. En normal människa välkomnar nya medlemmar för att stärka försvarsalliansen NATO. Bättre att han hoppar i säng med Putin.

  51
  6
 11. Pettersson undrar vad mer Sverige kan stoppa i Kalkonien, det finns massor att göra, ex svenska bankkort spärras i Kalkonien och svenska UD utfärdar reserekommendationer att inte resa till detta land, detta får till följd att svenska reseförsäkringar inte gäller i Kalkonien, Medborgare från detta land får ej visum till Sverige och kan inte heller bli svenska medborgare, kraftigt begränsa den Kalkoniska diplomatiska kåren i Sverige, stoppa all eventuell kommande vapenexport till detta. Stoppa all utländsk finansiering av moskeer i Sverige. Osv osv osv.

  65
   • Inga Turkiska kräftor i år. Men man undrar med inflationen vad Svenska kräftor kommer att kosta?

    16
   • Du får fiska dom själv, för de lär inte få lov och säljas, för mycket gifter eller något sådant. Men det finns nog spanska och kinesiska kräftor har jag för mig.

  • Nils, glöm inte att Sverige ska rösta nej till alla avtal i EU som gynnar Kalkonien (Turkiet)

   15
 12. Största mottagarna av svenskt bistånd är länder som ligger i botten på korruptionslistan. Turkiet är i den jämförelsen ett relativt ärligt land.

  Men frågan är om ett land som vill/kan köpa 40 stycken F16-plan för 200 miljarder ska ha hjälp med en järnvägstunnel för 3 miljarder. Åtminstone går stora delar av miljarderna till svenska företag i form av tjänster och materiel.

  42
  1
 13. Hur har Sveriges situation uppstått ?
  Är det SD som importerad alla kriminella ?
  Är det KD som sett till att polisen och lagstiftningen är eftersatt ?
  Är det M som lagt ner kärnkraften ?
  Är det L gjort så sjukvården går på knäna?
  Är C medansvariga till importen av kriminella ?
  Är V medskyldiga till att kriminaliteten skenar ?
  Men S då ? Har de gjort något över huvud taget ?
  Hela katastrofläget i Sverige beror på ett enda Parti . Och det är de som försöker blanda bort korten nu .
  Kolla in de skamlösas skara när de ljuger sig blå
  Med sina allierade presstödsmutade journalister .
  Ursäkta . Jag måste gå ut Och våmera.

  74
  2
  • Javisst har S gjort något, dom är nämligen ansvariga till det förfall Som idag drabbar Sverige och Svenskarna, med hjälp av några tokpartier är dom helt ansvariga!

   26
   2
 14. Inga bidrag till turkiet – och inte till nåt annat land heller. Om vi stoppar ALLA bidrag har vi kanske råd att ha sjukhusen öppna och betala personalen bra. Polisen måste få mer betalt och lärarna. Kort sagt – vi behöver pengarna själva. STOPPA ALLA BIDRAG NU

  88
  1
  • Är det 1 april idag eller ?
   Det var det jävligaste jag hört på länge.
   Vem har beviljat detta stöd till Turkiet ?
   Fullständigt vansinne att ge den där arroganta muslimen Erdoğan en krona.
   Nu får det vara nog iallafall !!
   När fick Sverige något av Turkiet ?? Annat än kriminella invandrare.
   Nej, ge Erdoğan tillbaka sina förbannade landsmän som är här och demonstrerar och säljer knark.
   Turkiet är ett riktigt skitland alla kategorier.

   68
   2
 15. Det blir mer oftare nu då jag tänker, vilken tur jag har som jobbar i Danmark och slipper finansiera detta vansinne som pågår just nu.

  Eftersom jag får min lön danska kronor och den danska kronan blir mer värd för varje dag så säger jag: HEJA SVENSKA POLTIKER, FORTSÄTT DET NI HAR BÖRJAT MED!

  Lööf sa att vi kan ta in 30 miljoner mer! Det är fel, ta in 100 miljoner mer, så ökar min månadslön.

  46
  4
 16. En fråga : Har vi rätt personer som politiker i Sverige ???
  Är det någon som tror att Sverige skall bli ett NORMALT land längre ?
  Dåraktigheterna och vansinnet med det mesta kommer att fortsätta vilka som än sitter vid makten.

  56
  2
 17. Man tror inte att det är sant när Sverige ska bekosta en höghastighetsjärnväg i Turkiet. Är det ytterligare ett av det rödgröna bykets vansinniga beslut?
  Vad det är för ohyra som vi har att göra med borde varje människa förstå nu som inte är en total idiot.

  66
  2
 18. Så här skrev Pettersson när jag efterfrågade om de iranska bröderna hade dubbla medborgarskap.

  #####
  Pettersson skriver: 19 JANUARI, 2023 KL. 12:31
  Jöns H. Synd att du inte läser bloggen, där står brödernas ursprung, när kom till Sverige och blev medborgare. Jag tror AB och Expressen också har nämnt det.
  ####

  I dag har jag fått bekräftat att de har dubbla medborgarskap. Det framgår av Thoralf Alfssons blogg:

  https://thoralfsblogg.com/2023/01/24/waberi-kaplan-kakabaveh-yuksel-demirok/#more-14345

  36
  3
  • Jöns H

   “De iranska bröderna är tydligen svenskar. Har de dubbla medborgarskap? Jag kan inte läsa något om deras ursprung eller uppgifter om medborgarskap i vare sig svt.se, aftonbladet.se och expressen.se.”

   Du skrev att du inte kunde läsa något om deras ursprung eller uppgifter om medborgarskap.

   Det har nämnts på många håll.

   9
   23
  • Det bränns Svenska flaggor och skanderas ohejdat i Turkiet.
   Ett offentligt fördömande om detta borde utkrävas från Erdogan.

   35
   1
 19. Bara 3 miljarder kronor? Ja men det har vi råd med eftersom våra politiker är genomkorrupta.

  63
  1
 20. Vi har vad jag förstår lagt ner våra planer på ett höghastighetståg men vi skall bygga ett åt turkarna istället. Man häpnar.

  98
  1
 21. Exakt, avsluta alla bidrag till Kalkonien och matthandlaren i Ankara omgående. Sverige kan inte fortsätta krypandet och krusandet för denna diktatur mer.

  100
  1

Kommentera