Minns ni vintrarna innan klimatkrisen?

KLIMAT & VÄDER. För er som glömt tidigare vintrar! Vid Svenska Skidspelen andra veckan i mars 1989 gick publiken omkring i lera och det var inte någon vinterstämning. Då pratades det inte om klimatkris utan mildväder. Det varma vädret hade tagit hårt på snön runt skidstadion Lugnet i Falun.

1989 var Gunde Svan storstjärna.

-Pettersson minns att vintrarna innan 1989 var snörika och kalla i varje fall i mina hemtrakter i Södermanland.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Minns ni vintrarna innan klimatkrisen?

 1. Somrarna 1955 och 1959 minns jag som supervarma, vintern 1966 1,8 meter snö utanför Sundsvall, vintern 1972 jag och men far schaktade och grävde för hand utanför Sundsvall i januari (ingen tjäle i marken), vintern 1998 1,3 meter snö i Gävle.

 2. I Spanien igår på väderrapporten. España es congelado. Spanien är djupfryst.

 3. Var i Falun 1997 under skidspelen som blev inställt pg av snöbrist, Flyttades till Orsa Grönklitt var där på Söndan men Backhoppningen blev inställd, Hade varit kul att se live,

  • Var i Falun under skid-VM 1974. Bra med snö, stod som funktionär på milbanan uppe vid Lugnet när Tomas Magnusson skidade förbi…

 4. Vintrarna i mitten på 70-talet var mycket gröna. Först vintern 78/79 var det kallt och snö här på västkusten

 5. Ja klart man minns men ingen större skillnad. Idag är de 2 plusgrader i södra Skåne tex. Kallt som 17.

 6. Inom en inte allt för avlägsen framtid kommer inte Vasaloppet att kunna köras i Dalarna, utan får flyttas till Skåne.
  Orsak : Det kommer att falla såna mängder med snö, att det blir i det närmaste oframkomligt på den klassiska sträckan. Så den södra delen av landet återstår som det enda alternativet. Men bara under några decenier. För sen kommer åter Istiden på besök, i någon form.

  17
 7. Jag tror att Vasaloppet ställdes in 1990 och det hade/har inte hänt tidigare eller senare.

  12
  1
 8. Att tillverka snö och köra ut det för dett spektakel måste ju vara miljövidrigt när det finns rullskidor?
  Bara vänta tills nästa år och se, visst ja, det handlade om pengar!

  14
 9. Ja även på den tiden skiftade vädret….
  Detta med bluffen om “klimat”,hade ju inte än uppfunnits ! Men Stenbock minns hur verkligt vinterväder såg ut,några av 40-tals åren.
  Vinter med snö under mörka halvåret,och år med skönt varma somrar,trots mångfald av uppvärmning med Kol o. Koks i stugorna. Dessutom var ju vare sig Vindmöllor eller Solfångare uppfunna,likväl fanns nog med El !!
  Gemenskapen var betydligt bättre oavsett vädret,och ingen kunde på den tiden ana, att 70/80 år senare skulle Beduiner o Niggrar överskjölja hela vårt landet.

  37
  1
  • På 50-talet, i gubbens barndom, var det mycket långt mellan utlänningarna.
   På 60-talet började det komma in folk från Finland.
   På 70-talet var det så dags för jugoslaver, greker och ungrare. Även chilenare började bli aktuella. Men ville man få se en riktig neger fick man bege sig till huvudstaden. Inte kunde man då ana att vi själva skulle kunna hamna i minoritet, i vårt eget land.

   18
   • centurion:
    Har skrivit tidigare om hur mitt barnbarn från Värmland blev helt förskräckt när han första gång träffade på en Nigger,i början av 80-talet. Med tårar i ögonen,och darrande kom han springande mot oss i familjen.
    Eftersom det var på nöjesfältet i Köpenhamn,fattade jag inte vad som skrämt honom ? Det visade sig,att han då för första gång i livet sett en svarting !!
    Var säkert inte den förste som skrämdes av nyanländ kannibal i Norden?

Kommentera