Den gröna omställningen existerar inte

KLIMATPOLITIK. Tillräckliga volymer mineraler bryts inte för att möjliggöra begränsning av klimatförändringarna, och vätgas kommer bara att göra allt dyrare och leda till avindustrialisering, säger Mark P. Mills och tillägger att världen helt borde överge begreppet klimatomvandling, enligt Energinyheter.se.

 • Det pågår ingen övergång för tillfället. Bara för att vara tydlig med det. Det finns helt enkelt inga trovärdiga data, konstaterar Mark P. Mills.

Förutom att vara utbildad ingenjör, författare och partner i riskkapitalfonden Montrose Lane, som riktar sig till energiteknologi, har Mills titeln senior fellow i den amerikanska tankesmedjan Manhattan Institute for Policy Research.

Det är ett ganska klart påstående och ett som verkar strida mot aktuell hävdvunnen uppfattning. Trots en viss flyktig fysisk likhet med en något åldrad version av danska vindlobbyns ledare Jan Hylleberg, står Mills annars i en nästan diametral opposition till den vanliga sortens politiska förespråkare i nordiska energifrågor.

Fakta har betydelse

Enligt Mills åsikt, som baseras på en rad faktorer, är en framtida frånvaro av fossil energi en hägring.

Fakta borde i slutändan ha betydelse, i motsats till retorik eller påståenden om vad som händer. Såsom att världen får 3 procent av sin energi från vind och sol, och med energiomvandling menar människor nästan uteslutande vind-, sol- och batterilagring, säger Mills: – Om vi tittar på de senaste två decennierna av utgifter i USA och särskilt i Europa, så har något i storleksordningen på 5 miljarder USD spenderats, mer än så faktiskt, för att undvika att använda koldioxid, som vi har minskat med 2 procentenheter globalt. Det är fortfarande ingen övergång, och även om man tredubblar andelen av världens energi från vind och sol, ger det endast 10 procent av världens energi. Så var kommer resten ifrån? Tja, mest kolväten, säger Mills.

Körsbärsplockade fakta: – Dessa siffror är faktiskt verifierbara eftersom de förekommer i till exempel den brittiska oljegiganten BP:s senaste Statistical Review of World Energy. Ändå kan andra uppgifter lika gärna väljas, säger Mills.

Till att börja med har den proportionella ökningen av solceller och vindkraft i den globala energimixen som verkligen uppnåtts under de senaste två decennierna skett, enligt Mills, samtidigt som världens aggregerade energiförbrukning ökade med 44 procent.

Ett problem i sig själv

Mills: – Ett annat faktum kan vara att installerad vindkapacitet har ökat med en faktor 50 inom samma tidsram, medan soleffekten har multiplicerats med en faktor som långt överstiger 500.En sådan olikhet är dock ett problem i sig själv, inflikar Mills: Såsom indikeras av underrubriken i hans föredrag – Inescapable Mining Realities – skulle den påstådda illusiva energiövergången kräva enorma mängder råvaror, något som också andra har påpekat.

I november förra året citerades Siemens Energys vd Christian Bruch som sade att: – Förnybara energikällor som vind behöver ungefär 10 gånger det mängd material jämfört med vad konventionell teknik behöver.

För få metaller bryts

Geologiska data från IEA och andra visar mycket tydligt att världen inte bryter tillräckligt mycket av de grundläggande metallerna, inklusive den äldsta utvunna metallen, koppar. Vi måste öka kopparproduktionen med ungefär 200–300 procent under det kommande decenniet för att uppfylla dessa övergångsplaner. Det finns helt enkelt inga bevis någonstans för att det finns en utbyggnad av gruvkapacitet som motsvarar efterfrågan som kommer om vi försöker genomföra dessa planer, säger Mills till EnergyWatch.

Även om regeringar beslutat att subventionera ny gruvproduktion, är den genomsnittliga tiden det tar att gå från upptäckt till att en ny gruva öppnas 16 år globalt.  Om man hade gynnsamma regleringar med modern teknik skulle du förmodligen kunna skära ner det till ett decennium. Men det skulle innebära att vi i morgon måste bestämma oss för att subventionera, accelerera och tillhandahålla, accelererade tillstånd över hela världen för hundratals gruvor.

Beroende av Ryssland

Men en av de största järnmalmsgruvorna i världen ligger i Ryssland, konstaterar Mills och fortsätter: – Ryssland är den näst största tillverkaren av nickel. De är en av de största tillverkarna av aluminium, och även en stor tillverkare av koppar. Alla dessa metaller behövs. Om vi inför embargo mot ryska metaller, då måste vi få dem från någon annanstans, framhåller Mills.

(Intervjun har förkortats här, red.)

Källa: Energi Watch

Vindkraftverk bör hållas i bakgrunden, för inget indikerar att världen kan klara sig utan raffinerade produkter, menar Mark. P. Mills. | Foto: Michael Sohn/AP/Ritzau Scanpix

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

20 thoughts on “Den gröna omställningen existerar inte

 1. Så är det nog, och ändå har ett litet skitparti fått diktera villkoren om Energin här
  i landet? Nu ser vi resultatet, förtag som går i konkurs, privata som får lämna hus och hem, men det drabbar ju inte Propellor Per och hans anhang, tyvärr är dom garanterade
  sin Riksdagslön för det urdåliga jobb dom plågat Svenska folket med, jag hoppas att dom
  hamnar under 1% vid nästa val, Sagoberättare!

  21
 2. Heja statsministern. Han vill ha ett grönare Europa. Alla utom vänsterfeministerna vet att mer koldioxid i luften ger en grönare värld.

  38
 3. Eftersom koldioxidens påverkan på Jordens medeltemperatur är försumbart liten så kan all klimatpolitik läggas ner och all klimatlagstiftning avskaffas, både lokalt och internationellt samt det snarast.

  51
  1
 4. FR Elsa
  Vad har vi “styrande” saboterat för system, tom elen fungerar ju även om den är dyr.

  1
  30
  • En dyr el gör att alla inte har råd… se bara U-länderna trots att kärnkraften skulle vara bra och billig så lagas mat över öppen eld inomhus….vore el från kärnkraft enklare och billigare för folk skulle den användas…. SIDA årsbudget 50miljarder? en reaktor per år……..

   8
   1
 5. Det är väl inte så många vanliga människor som trott på all propaganda.
  Sedan flera år står det på varje förpackning “återvunnen plast ” .
  Så visar TV att mindre än 10% plast återanvänds , resten eldas upp .
  Precis som oljan gjorde före alarmisterna kom igång.
  Likadant är det med det mesta inom MP,s områden .
  Hysteriska lögnare och alarmister .
  Posörer med egen agenda .

  51
 6. Om man som “styrande” saboterar redan väl fungerande system och sedan bygger upp dem bristfälligt så har man som samhälles styrande organ, individer arbete och svindlande inkomster för resten av livet, ska det vara så svårt att förstå ???

  30

Kommentera