Jorden blir grönare och skördarna ökar, tack vare den globala uppvärmningen?

KLIMATFÖRÄNDRINGAR. Vi hör nästan dagligen om allt elände som den globala uppvärmningen och ökande halter av växthusgaser i atmosfären ställer till med. Vi hör om torka, uteblivna skördar, skogsbränder och översvämningar, vilket bidrar till svält, sönderslagna liv och social instabilitet.

Mänskligheten sår och skördar, planterar och hugger ner i årliga och i många decennier långa cykler. Man kan säga att dessa kretslopp har fått större kraft. Från en satellit syns skördad åkermark och kalhyggen som ”bruna” och växande åkrar och nyplanterad och äldre skog som ”gröna”. Artikeln i Nature visar att 33 procent av världens bevuxna områden blir grönare och fem procent brunare, sett från rymden. Den globala växtlighetens lövyta ökar med 2,3 procent per decennium. Sedan år 2000 har jorden fått en ny grön yta lika stor som tio gånger Sveriges yta.

Effekten syns överallt, på alla kontinenter, men är särskilt stor i Kina och Indien, vilket är intressant eftersom en så stor del av mänskligheten bor där. Särskilt de kinesiska skogarna växer, men även de indiska, och åkerarealen får allt större lövyta i båda länderna. Åkerarealen ökar inte, men har mycket bättre produktivitet. Produktionen av säd, frukt och grönsaker har ökat med 35 procent i Kina och Indien sedan millennieskiftet.

Europa blir grönare och ligger i topp vad gäller förgröning, de normalt torra Italien och Spanien blir grönare. Sverige har till exempel en större och tätare skog i dag än förr.

USA har också en positiv grön tillväxt. Brasilien ligger sämre till, här växer de bruna områdena nästan lika mycket som de gröna på grund av skogsavverkning.

-Pettersson säger att media, Naturskyddsföreningen, WWF, med flera stadigt rapporterar om allt elände som har eller kommer att drabba oss. De säger helt riktigt att jordens medeltemperatur stigit med 1,1 grad men de säger inte att de jämför med en svinkall period. Missväxtåren 1867–1869, som framför allt drabbade Finland och norra Sverige, var den sista svåra missväxten i Europa. Det var svinkallt och det jämför statistikerna med.

Visst, jordbruket har blivit effektivare men jordens befolkning har också ökat från 1,26 miljarder år 1850 till 8 miljarder idag.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Jorden blir grönare och skördarna ökar, tack vare den globala uppvärmningen?

 1. Det blir inte varmare på Jorden, men den ökande koldioxidhalten i atmosfären stimulerar all växtlighet och gör även växterna härdigare mot torka. Detta gör att skördarna på Jorden ökar samt att ökenarealerna minskar.

  7
  1
   • Öskute, du vet lika väl som jag att det är inget problem för planeten jorden om varje kvinna föder 2-3 barn i genomsnitt, alltså som i Europa, USA, Australien och vissa andra länder. Problemet är ju när det föds 10-15 barn per kvinna som i Afrika och delar av Asien.

    13
 2. Man avverkar mängder med skog för att bygga vindkraftparker. Ytterligare ett tecken på att klimatflagellanterna inte klarar att göra en konsekvensanalys.

  36
  • Det är riktigt co2 är något som växterna kräver och ju mer co2 ju bättre växer det ! !! En positiv effekt av det är att ju mer co2 som finns i luften ju varmare blir det vilket gör att växtligheten ökar ännu mera !
   Det finns en orsaken till att man i växthusen ställer in en motor och startar enbart för att produsera co2 . Tomater blir större ! Det är alltså bara miljötroll missat den informationen i skolan som den berömda Greta! Hon var borta på den lektionen i skolan ? Eller så är det sjukdomsbilden som gör att informationen strutsar

   10
 3. Uteblivna skördar får vi nu när nederländska bönder inte längre får odla på grund av ko-fisar.

  34
 4. I Sverige fortsätter dock “avgröniseringen”! Detta sker genom att skogsbruket envist fortsätter att skövla skogarna med “KALHYGGEN”. Därtill gynnar man ett invassivt trädslag – granen (och typ Contorta). Sverige borde snarast övergå till “blädningsbruk, samt till att återgå till att gynna Nordisk Tall resp Ek/Ek-blandskog. En frisk natur måste markbrinna regelbundet. åtminstone vart 25:e år. Med mycket gran istället åtminstone vart 5;e år. börjar skog brinna, så låt det brinna klart, dock att anläggningar i skog skyddas, men släck inte.

  Med kalhuggning blir det svåra översvämningar runt vattendragen och grundvattennivåerna sjunker. Gran avsöndrar massivt med gifter och syror, som bl a löser ut merparten av de skadliga ämnen som med tiden spolas ut i haven, samt skylls på det urbana samhället. I delar av Sverige har vi tidvis ökenbildning p g a kalhuggningar. Sedan tillkommer kalhuggningarna runt vindkraftanläggningar.
  Notera att blädningsbruk i andra länder ger 2-4 ggr avkastningen jämfört med kalhuggningsbruk. Men EU direktiv om svenskt skogsbruk skulle vara en katastrof ovanpå kalhuggningsbruket.

  14
  5
  • Det du beskriver är inte dagens skogsbruk i Sverige. Contortan och att plantan fick rotsnurr är på förra seklet. Sverige är en föregångare till modernt skogsbruk. Det började med brunetten som behövde stor yta, svår att vända. Sedan kom de små maskinerna som används vid gallring. Man lämnar förställningar och ridåer, planterar löv. Skogsdikning förbjuden, därför är rädda våtmarkerna en bluff. Man underhåller åkerdiken, utlopp i sjöar och hav annorlunda för att avsätta sediment. Man gallrar och har små ytor som ska godkännas innan huggning. Historiskt var det staten som avverkade den fjällnära skogen vilket ledde till erosion och dålig återväxt, det protesterade vi emot då.

  • Hej Roland Samuelsson.
   Alla åsikter respekteras tillika nämns att Pettersson sannerligen ”inte missar den verkliga orsaken till ”förgröning respektive skördeökningar – koldioxidökningen” – Tvärtom!

   Här endast några exempel.
   Koldioxidinjektioner har visat sig aktivera kroppens eget restaureringsarbete.
   Åldrad hudyta med rynkor och allmän slapphet får enligt forskning, en uppfräschning och åtstramning genom så kallad Carboxy Therapy
   och
   Amerikanska Air Company säljer vodka som tillverkas på insamlad koldioxid och även lyxiga parfym och desinfektionsmedel finns i produktionslinan.

   Startup tillverkar vodka och parfym på koldioxid.

   Carboxy är en ny och spännande behandlingsmetod.
   Utövarna rapporterar positiva resultat.
   1. Carboxy therapy innebär att man regelbundet injicerar koldioxid i huden vi ett antal tillfällen.
   2. Den förhöjda koldioxidhalten aktiverar kroppens egen renoverings process.
   3. Detta förbättrar hudens lyster och elasticitet.

   Calvin Klein är bara en av många parfymmärke som Coty har i sin portfölj och Marc Jacobs, Chloé och Gucci är några andra parfymer och det amerikanska parfym och skönhetsmärket Coty blev först i världen med att använda etanol, producerad av infångad koldioxid, i sina parfymer.

   Startup tillverkar vodka och parfym på koldioxid.
   * Amerikanska Air Company säljer vodka som tillverkas på insamlad koldioxid, rapporterar CNBC.
   * Även parfym och desinfektionsmedel finns i produktionslinan.
   * Mvh PG

   Läs mer om Carboxy Therapy | Visa kliniker för carboxy
   Startup tillverkar vodka och parfym på koldioxid

Kommentera