Det gamla Sverige är förlorat

“Vi kommer aldrig få tillbaka det gamla Sverige, som stack ut i världen som ett tryggt och jämlikt föredöme”, skriver Janne Josefsson i en krönika på DN.

Janne Josefsson är ingen dussinfigur, utan en av Sveriges bästa och mest orädda grävande journalister. Josefsson hymlar inte med att han är vänster, men tillhör den lilla skara på vänsterkanten som vill och vågar se på verkligheten med kritiska ögon.

I krönikan beskyller han etablissemanget, politiker och journalister, för att ha blundat inför fakta och de problem som var kända redan långt innan 2000-talet tog sin början.

De skjutningar, sprängningar och importerade våldsvåg som slagit klorna i Sverige har inte uppstått som ur tomma intet. Josefsson men att både socialistiska och borgerliga regeringar blundat för den uppkomna situationen. En invandrare i Stockholmsförorten Grimsta säger till Janne Josefsson efter en sprängning som skett i området; ”Vad är det som händer här i Sverige?”

Ja, vad fan är det som händer med och i vårt land? Säg den som aldrig ställt frågan.

DN

Apropå att som politiker och journalist stoppa huvudet i sanden och blunda så hårt som möjligt. Petterssons har vi flera tillfällen refererat till intervjun som Aftonbladet gjorde 2004 med den turkiske invandraren Suat Cicek.

Utan den flyktingpolitik som bedrivits skulle man inte ha haft den situation som vi har…//…Trots att Sverige inte har resurser att ta hand om alla som kommer hit, fortsätter vi att fylla på med nyanlända flyktingar…//…den politiken är ett svek, både mot dem som ska bygga ett nytt liv och mot det svenska samhället

Den intervjun gott folk, gjordes 2004 och borde idag vara en obligatorisk läsning för alla på journalisthögskolan och hos de som vill representera sina partier i riksdag och kommun.

Aftonbladet

18 thoughts on “Det gamla Sverige är förlorat

 1. De som har blundat mest av alla är väl ändå Sverigedemokraterna själva?

  Eller, är de omedvetna (eller inte tar på allvar tack vare den trygghet som SD-kollektivet ger SD-individen) om att svenskar är livrädda för att bli stämplade som “rasister” och/eller sammankopplade med SD-sidan?

  Så rädda att de inte ens vågar rösta på SD:

  2016-01-27 i Expressen Debatt…
  “SD kunde vara störst – om kvinnorna vågat”
  forskare vid Göteborgs universitet:
  – “Hade kvinnorna vågat åsiktsrösta i lika hög grad som männen, utan att ta hänsyn till vad andra tycker, hade SD enligt gängse väljarmodeller med råge varit Sverige största parti.”

  Svenskars rädsla förstör inte bara demokratin (Vilket parti bildar regering? Det som får flest röster.) men även debatten, det vill säga yttrandefriheten, som många hävdar är grunden för demokratin och det fria samhället/fria medborgare:

  2022-06-16 Uppsala universitet
  “Politisk intolerans begränsar debatten i Sverige”

  – “Folk är helt enkelt RÄDDA [Mina versaler] för att prata med okända om sina åsikter. Det kan vara svåra frågor, som immigration, integration, skolan och sjukvården.”
  “Pekas ut som RASISTER [Mina versaler]”
  – “I debatten om immigration och integration har till exempel olika debattörer pekats ut som rasister, eller fått kommentaren: ‘Nu klev du över gränsen, nu är du på SD-sidan’. Sker det här alltför ofta så stannar debatten, menar Sten Widmalm.”
  – “Då vill inte folk prata öppet om svåra politiska frågor längre.”

  I normala fall skulle en sådan rädsla inte orwellsk benämnas “Åsiktskorridoren” men beskrivas som åsiktsförtryck.

  *

  Frågan är inte huruvida de båda forskningsinstitutionerna har rätt eller fel men varför deras studier inte har skapa en debatt, inte ens av SD själva.

  (SD gjorde ett taktiskt misstag när de trodde att de kunde minska sin rasiststämpel genom att bestämma [Mitt antagande] att aldrig använda orden “rasist” och “rasism”, i stället för att uttryckligen ta avstånd från denna anklagelse, vilket troligtvis skulle ha givit svenskar, t.ex. barn och tonåringar i skolor, modet att göra detsamma i vardagen.)

  Det skulle alltså kunna hävdas att det är Sverigedemokraterna som är orsaken till att Sverige gick förlorat därför att kunde inte, av förståeliga skäl, hantera etniciteten, likt Josefsson, som nämner varför Sverige “stack ut i världen som ett tryggt och jämlikt föredöme” men nämner inte denna avgörande fråga:

  Sverige är/var och ser/såg ut som det gör tack vare/på grund av det svenska folkslaget. Utan dem eller i minoritet, inget svenskt land,…

  14:e Dalai lama [Tenzin Gyatso, f. 1935]:
  “Europe belongs to the Europeans […] Receive them [flyktingar], help them, educate them… but ultimately they should develop their own country”
  (— 2018-09-12 IM Individuell Människohjälp (biståndsorganisation), Facebook-video tid 48:10–)

  … ingen svensk stad…

  “I Malmö har enbart 32 procent av grundskoleeleverna två svenskfödda föräldrar, i Göteborg och Stockholm är motsvarande siffra 46 respektive 50 procent – och de blir färre för varje år.
  — Hanif Bali (M?), 2022-12-11 Expressen: “Vem ska lära barn svenska när det är slut på svenskar?”

  … eller ort…

  “The first impression of every student both national and international is ‘Oh! Where are We [Tjärna Ängar]? Is this Sweden?’.”
  (— ur brevet 2020-09-28 från Dalarnas Studentkår till skolledningen)

  [Wikipedia: Tjärna Ängar “Området kallas ibland för Lilla Mogadishu på grund av den höga andelen invandrare från Somalia”]

  …eller bostadsområde:

  – “Det är otroliga saker som har hänt i arbetarförorterna, där en trappuppgång på några år kunde förvandlas, medan vi stämplade rasist i pannan på de som protesterade och sedan själva förskansar oss i områden långt bort från flyktingar och invandrare.”
  (— Janne Josefsson, 2008-02-10 Helsingborgs Dagblad (HD) “Mannen bakom avslöjandena”)

  *

  Det är inte bara “Det gamla Sverige är förlorat[/förvandlat]” som “Pettersson” rubricerar, men själva Sverige i sig självt, likt ett nytt Amerika vars karaktär gick förlorat när invandrarna gjorde om det till ett europeiskt land.

  Är detta demokratiskt? Mänskligt? Rätt?

  — Om svenskar hade känt sig fria, inte varit rädda, hade de inte behövt TIGA med vad de känner inför den demografiska (Demografi.nu) förändringen (helt oaktat den bristande samhällsservicen och levnadsvilkoren, t.ex. bostadsbristen och det statliga sociala skyddsnätet), och som kanske skulle ha lett till att Sverige fortfarande var ett svenskt “tryggt och jämlikt föredöme”:

  – “En stor invandring på kort tid har förändrat Sverige i grunden. […] Men vad skapar folkhemmets försvinnande för känslor hos dem som bor här? Och vad händer med människorna som MÅSTE TIGA om dem?”
  (— boken ”Saknad” 2022 av Katarina Barrling, Cecilia Garme)

 2. Föga förvånande, så har Janne Josefssons artikel fått Sydsvenska Dagbladet/HD att reagera med en huvudledare med rubriken: ”Drömmarna om det gamla Sverige är likafullt falska”, och ledaren, som är osignerad, menar att Janne Josefsson: “väljer att smeka folkhemsnostalgin medhårs. Bakåtsträvarna tackar och tar emot. 50 och 60-talet, årtionden som verkar mest attraktiva att återvända till också för populister på den yttersta högerkanten, bjöd på en långt mörkare baksida, dels det farliga Sverige, dels det auktoritära, intoleranta och kvinnohatande Sverige“,
  Fotnot:
  chef för ledarredaktionen är sedan oktober 2005 Heidi Avellan.

  • Ja, matchen är inte slut förrän slutsignalen ljudit. Det har finnarna fått erfara några gånger mot Sverige i hockey.

 3. Ja det gamla Sverige är för alltid borta. Det är bara att vänja sig, inte sprattla som en fisk på kroken.

  6
  30
 4. Ja,det gamla Sverige är förlorat.Allt av fina traditioner sågas av pk eliten som larvigt och förlegat.Jag antar att det handlar om en generationsfråga.Vi som är av äldre årgång har inte vänsteruppfostrats på dagis eller skola eller på en högskola.Vi fick andra värderingar med oss i livet.Man skulle arbeta och göra rätt för sig och inte ligga samhället till last.Skolavslutningar och Luciafirandet var under högtidliga former och Lucian var alltid en tjej.Ingen “hen”där inte.Det som är också är irriterande idag är denna inblandning av Engelska i vårt språk.Det låter och ser urtöntigt ut med reklam och skyltar och folk som använder Engelska uttryck ex.”sale”.Realisation heter det på vårt språk och inget annat…

  47
 5. Tyvärr tappade han mycket när han var med i TV om dumpen som spårade peddos och sökte upp dom, och tyckte det var fel, när han gjorde likadant i sina program, hycklare.

  7
  8
 6. Att det gamla Sverige är förlorat har väl knappast gått någon förbi.
  Mycket tråkigt att våra barn och barnbarn inte får uppleva det genuina land
  vi växte upp i.
  Politiskt har Sverige varit en berg och dalbanan, men dom gamla traditionerna är borta för att pk människor anser dom som rasistiska.
  Hur kan det upplevas rasistiskt att sjunga vår egen nationalsång ??
  Hur kan det vara rasism att hissa vår flagga ??
  Fläskkött är borta från skolmaten för att vara muslimer till lags.
  Listan på angreppen på våra traditioner kan göras lång…. Varför ?
  Det är dags att återställa traditionerna omedelbart.
  Om det inte passar muslimer och andra invandrare så förbjuder vi ingen
  att lämna Sverige.
  Miljöpartiet Vänsterpartiet och Reinfeldt, Lööf mfl är grovt skyldiga till
  Sveriges förfall med det gamla Sverige.
  Länge leve Negerbollen !!
  Annars får vi byta namn på en till klassiker Finska pinnar dom goda kakorna
  kan ju också kränka Finländarna… men nej nu är ju inte Finnarna det fjantiga folket, så Finska Pinnar kommer nog alltid finnas kvar i bakboken.

  47
  • “Hur kan det upplevas rasistiskt att sjunga vår egen nationalsång ??”

   Precis, när detta är en tradition i andra länder. Varför anklagar inte eliten tex Norge eller rentav USA för att vara rasistiskt? Sabunki ville ju fly till “rasistlandet” Norge vid ett ryskt angrepp.

   “Fläskkött är borta från skolmaten för att vara muslimer till lags.”

   Detta försöker man dölja genom att flytta fokus på veganer, veganism, som är bättre för miljön och co-halterna och bla bla bla bla. SVT:s “expert” i miljöfrågor är en nyttig idiot i det projektet.

   Det måste vara jobbigt och personlighetsförvirrande att vara PK, ännu värre att vara vänsterbliven.

   “Om det inte passar muslimer och andra invandrare så förbjuder vi ingen att lämna Sverige.”

   Nej, som någon mycket riktigt påpekade (Hemlig X-sson); det är lika långt tillbaka som vägen hit. Trivs man inte, köp enkel biljett hem.

   “Miljöpartiet Vänsterpartiet och Reinfeldt, Lööf mfl är grovt skyldiga till Sveriges förfall med det gamla Sverige.”

   Eliten bland landsförrädare. Borde ställas till svars för det elände dom ställt till med, dessa vargar i fårakläder.

   “Länge leve Negerbollen !! Annars får vi byta namn på en till klassiker Finska pinnar dom goda kakorna kan ju också kränka Finländarna… men nej nu är ju inte Finnarna det fjantiga folket, så Finska Pinnar kommer nog alltid finnas kvar i bakboken.”

   En negerboll är en negerboll. Kan man döpa om den till chokladboll, så heter det rimligen inte tex svarta människor utan chokladmänniskor.

   Finns ju andra perversa nyord, tex hen och henom. Ok, det hade jag kunnat gå med på om det inte var så jädra politiskt korrekt, då det är praktiskt, men jag är normalt en henvägrare, utom i sarkastiska sammanhang.

   Andra nyord som kom för 10-20 år sen är Keff och Guss. Jag vet fortfarande inte vad dom betyder faktiskt. Vill någon göra sig förstådd med mig när jag är i Sverige, använd svenska eller möjligen engelska om det är turister det är frågan om.

   30
  • Jobbade inom väntjänst, till läkare med tant i rullstol. En läkare frispråkig, sa, så länge man säger Finska pinnar, säger jag neger. Det var då när det var som värst med vad man icke fick säga. En annorlunda doktor, var inte nöjd med sakernas tillstånd, kommunen svämmade då över av somalier, som han hade att ta hand om.

 7. Återvandring verkar INTE vara någon stor fråga för regeringen. Det var annat före valet.

  (SD) sviker och viker sig för de goda o skenheliga. Allt för att få sitta vid Kristerssons bord.

  https://ledarsidorna.se/ud-resursatter-ansvarig-for-atervandring-med-inlanad-kulturarbetare/

  VARFÖR HAR INTE RIBBENVIK PÅ MIGRATIONSVERKET ERSATTS?????
  Hans flathet och mesighet kommer aldrig att få någon att lämna all inclusive livet i Sverige där det dessutom är OK att var kriminell migrant.

  44
  3
  • Sala, har du fortfarande inte noterat valresultatet. SD fick inte 51 procent och alternativet till kompromisser mellan SD, M, KD och L är en rödbrun regering.

   20
   2
   • Pettersson, du har helt rätt i att (SD) inte fick egen majoritet. Men i den tidigare regeringen fanns det ett parti som heter (MP) som med sina 4.5% ledde landet under 8 år. Så varför skulle ett parti som (SD) med över 20% av befolkningen bakom sig finna sig i att hela tiden bli överkörda?

    Varför ersätts inte polischefen som visat sig oförmögen att ta tag i buset?
    Varför får Ribbenvik på migrationsverket sitta kvar?
    https://bulletin.nu/revisionsdirektoren-bekraftar-om-migrationsverket-en-kultur-av-pinnjakt
    Varför får JK som slussar pengar till kriminella migranter sitta kvar?

    (SD) borde sätta ner foten och visa att man INTE tolererar att inget händer

    HELLRE NYVAL SÅ BROMSKLOSSARNA FÖRSVINNER UR RIKSDAGEN

    37
    2
   • Petterssons
    “Rödbrun” röd betyder väl S men vad betyder brun i detta sammanhang.?

    3
    9
   • Sala;

    I princip förstår jag dig och är också frustrerad. Det osar lite rödbrunt light. Men som Pettersson säger: Är alternativet bättre? Jag menar ändå att vi ska ha lite is i magen och inte döma regeringen och fra. inte SD innan dom fyra åren har gått. Jag bävar för alternativet och sozzehäxan Magda med kommunistvänner. Och tänk på, det är lättare och går snabbare att riva ner något än att bygga upp igen. Det är viktigt att ha det i åtanke så länge det går under mandatperioden. Början är inte dåligt, SD har visat sina intentioner tydligt. Jag är inte missnöjda med SD, men med regeringen. Hade varit bättre om M bytt partiledare till Hanif Bali eller Christian Sonesson.

    17
    2
   • Sala

    I princip förstår jag dig och är också frustrerad. Det osar lite rödbrunt light över M+L+KD, men inte SD. Men som Pettersson säger: Är alternativet bättre? Jag menar ändå att vi ska ha lite is i magen och inte döma regeringen och fra. inte SD innan dom fyra åren har gått. Jag bävar för alternativet och sozzehäxan Magda med kommunistvänner. Och tänk på, det är lättare och går snabbare att riva ner något än att bygga upp igen. Det är viktigt att ha det i åtanke så länge det går under mandatperioden. Början är inte dåligt, SD har visat sina intentioner tydligt. Jag är inte missnöjda med SD, men med regeringen. Hade varit bättre om M bytt partiledare till Hanif Bali eller Christian Sonesson.

    6
    5
 8. Josefsson är vass . Men hur mycket har han försökt att påverka i invandringsfrågan . Jag tycker jag följt Janne i alla år . Men jag har inget minne av att han varit speciellt drivande i invandringsfrågan
  Men bättre sent än aldrig
  Han har rätt .
  För det Sverige lider av är Politiskt vanstyre .
  Det snackas om att vi har så God ekonomi .
  Med ett land som är underbemannat i försvar , välfärd, polis och sjukvård , tull , skola . Snart sagt allt som staten håller i .
  Ett vägnät som vittrar sönder , en järnväg som är föråldrad , ett energisystem som är helt sönderslaget.
  Därtill världens högsta skatter för de som ids jobba för att hålla tokigheterna i gång .
  Ändå känns det som vi är på rätt väg efter valet .

  44
  1

Kommentera