Rysk beskjutningen har minskat kraftigt

UKRAINA. Rysslands artilleribeskjutning under kriget i Ukraina har minskat kraftigt på senare tid, enligt amerikanska och ukrainska källor som CNN pratat med. På vissa håll bedöms användningen av artilleri ha minskat med 75 procent jämfört med när den var som mest intensiv.

Ryskt artilleri

Flera förklaringar kan ligga bakom, enligt källorna. Det kan handla om att Ryssland har börjat ransonera sinande ammunitionsförråd, men också om ett medvetet taktikbyte.

En amerikansk källa uppger att Ryssland fortfarande har betydligt mer ammunition att tillgå än Ukraina, men säger också att USA i krigets inledningsskede kraftigt överskattade hur stora de ryska förråden var.

Mycket av Rysslands taktik bygger på artilleri. När det sköts som mest avfyrades 60.000 skott om dagen.

Den svenske överstelöjtnanten Joakim Paasikivi säger till DN att det är mycket svårt att avgöra hur mycket ammunition Ryssland har tillgång till, men påpekar att det länge har spekulerats i att lagren kan vara på väg att ta slut.

-Pettersson vet bara att Ryssland är ett fattigt land som inte har råd med krig.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Rysk beskjutningen har minskat kraftigt

  • Det spelar väl ingen roll? Ryssarna inriktar sin beskjutning mest på civil infrastruktur och bostadsområden!

   15
   14
  • Det är nog snarare så att det inte finns så många levande ryska artillerister kvar i livet. Himars har tagit dem.

   12
   13
  • Det Ukrainska infanteriet har grävt ned sig, då deras mekanisering systematiskt skjutits sönder. Idag är det hjulfordon (Toyota motsv) som åtföljs av en pbv som utgör mobilitét i förbanden. I övrigt marscherar de. Det går inte åt lika mycket ammunition vid bekämpning av stillasittande soldater.
   Nu förbereder Ryssland sannolikt insättandet av de nymobiliserade ca 300000 soldaterna, d v s förnyade anfall. Alltså är det sannolikt att de lägger upp stora ammunitionsdepåer bakom sina linjer inför anfallet.
   För Ukraina gäller att i brist på mobilitét, så måste de in till döden, eller åtminstone tills förnödenheter resp ammunition är slut, försvara sina grupperingar. Men blir det genombrott så bör de redan nu ha färdiga befästningslinjer bemannade några kilometer bakom själva fronten dit infanteriet kan flytta. Och ytterligare sådana ännu längre bakåt.

   9
   3
  • Ryssarna skjuter inte ukrainska soldater, det vågar dom inte. I stället skjuter ryssarna på sjukhus, skolor, civilbefolkning och bostadsområden. Usch vilka svin till att bära sig åt.

   7
   9
 1. Varför i all världen skulle Sverige anfalla Ryssland? Demokratiska länder anfaller eller terroriserar sina grannländer? Mig veterligen finns det bara ett land i vårt närområde som beter sig odemokratiskt.

  14
  14

Kommentera