EU:s stimulanspengar har anlänt till Italien

SKATTER & SLÖSERI. Till det värsta skatteslöseriet år 2021 utsågs de 150 miljarder kronor från Sverige till EU:s coronafond. Mottagare av stödet är vanvårdade ekonomier vars problem inte på något sätt är sprungna ur pandemin. Är mer bidragscirkus i EU den bästa användningen av våra skattepengar? skriver Slöseriombudsmannen Josefin Utas.

EU:s stora återhämtningsfond under och efter pandemin har varit debatterad. ”Coronafonden” består av ungefär 8000 miljarder kronor, hälften lån och hälften bidrag. Sverige r bidrar med cirka 150 miljarder kronor, betydligt mer än vad vi får tillbaka i stöd. Sverige får troligen minst tillbaka av alla EU-länder.

Steget Efter

Nåväl, ett exempel på hur EU-pengarna används är att i Italien kan man se byggnadsställning efter byggnadsställning, renoveringsstödet från EU som delas ut av staten har fått italienare att frenetiskt renovera sina hem, skriver Yles Italien-reporter Jenna Vehviläinen.

Den Italienska regeringens subvention kallad “superbonus 110” gör det möjligt för italienare att renovera sina hus helt gratis: alla kostnader ersätts sedan av staten, alltså i praktiken av skattebetalarna i de EU-länder som skött sin ekonomi bättre än EU:s södra länder.

Detta stöd är en del av Italiens strategi för återhämtning av corona och landet finansierar en stor del av det med återhämtningspengar från EU. Efter att coronakrisen slog till 2020 kom unionens medlemsländer överens om en gemensam återhämtningsfond. Italien får stöd från paketet och lånar snabbt: knappt 200 miljarder euro.

Hittills har italienarna ansökt om stöd efter sommaren 2020 för drygt 200.000 renoveringar.

Du kan få bidrag om bostadens energieffektivitet förbättras i och med renoveringen. Pengarna kan till exempel användas till att byta ut fönster mot bättre isolerglas, nya värmekällor eller installera solpaneler. Även hus i jordbävningsområden kan renoveras för att göra dem säkrare med stödet.

Sysselsättningssiffrorna i byggbranschen stiger snabbt. En bekant fastighetsmäklare från en liten stad i Umbrien sa att renoveringsköerna är månadslånga.

Min vän har precis köpt ett hus och ville dra nytta av subventionen. När han började fråga om leveransplanerna för inköpen lovade leverantören att de nya fönstren kanske skulle levereras till hösten.

Bostadsföreningen till en annan bekant vid ett hyreshus i Rom ville renovera det, men hela staden hade slut på byggnadsställningar. Idén fick läggas på hyllan tills vidare.

I Italien har man funderat mycket på om renoveringsbidraget är onödigt generöst och hur mycket det lyckas göra boendet mer hållbart och energisnålt.

Enligt experter är generöst stöd nödvändigt i ett land som Italien. Här har byggnadernas skick milt uttryckt börjat försämras. Byggnadsbeståndet är gammalt, många fönster släpper praktiskt taget in vinden och uppvärmning av bostäder drar enormt mycket energi. Många har tidigare inte haft råd med en större renovering av en bostad som är hundratals år gammal.

Speciellt i denna världssituation, där vårt beroende av importerad energi orsakar oro mitt under ett ryskt anfallskrig, börjar idén att installera en solpanel på taket med statliga pengar se ganska attraktiv ut.

-Pettersson konstaterar att det är väl kul att italienarna får gratis solceller, isolering med mera av oss i norr. Tur att vi har det varmt och billig hel…

Och det Italienska exemplet är bara ett av många, i Spanien har dom fått kortare arbetstid och högre pension, i Grekland…

Om Coronafonden på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “EU:s stimulanspengar har anlänt till Italien

 1. Det är dyrt att komma in vid EU:s taburetter och gratisdrickat.
  Och som vanligt är det våra skattepengar som försnillas.

 2. Ytterligare bevis på att sozzarna och Löfven prioriterar andra högre än svenska folket.

 3. Det var väl en god gärning, åtminstone för dom kaffedrickande kedjerökarna på Italiens utekaffeer!
  Nu är också deras framtid säkrad genom våra pengar, precis som alla dom fia-spelande gubbarna i Grekland, Portugal, Frankrike och Spanien!
  Njut av er inbyggda lättja, vi betalar notan!
  D.v.s. socialistmaffian i Sverige stjäl våra pengar som sen delas ut till ohyran/parasiterna/avarterna i resten av EU -och världen!

  25
 4. På 80talet fick man bidrag på 5000 för att installera en braskamin i villan om jag inte minns fel?
  Oavsett så höjde då säljarna priset med 5000 på kaminerna, resten kan ni räkna ut själva lika med ROT,RUT, elbilar, elcyklar m.m. hittepåbös.
  Alla bidrag är av ondo och det är fortfarande lönsamt med svartjobb och liknade plus mygel.

  Som gumman som hade fönstertvätt varje år på en femhundring, sen infördes RUT, och nu kostar tvätten 1000kr, och hon får tillbaka 500 av staten=skatteslavarna, och någon ska utreda detta varje år så det blir rätt=dyrare administration sick…..
  Och nu ska elstödet till område 3 å 4 betalas ut till en kostnad på 1,6 miljarder, håhåjaja sådant vansinne detta är i kostnader.
  Vi ska tvätta skjortorna åt varandra och ha bidrag/lön för detta så det skapar riktiga luftjobb. 🙂
  Världen är galen för byråkraterna.
  Häpp.

  42
 5. Ja det framgår ju med all tydlighet att EU betraktar dom nordiska länderna som ett bihang som man bar ska suga ut så mycket som man kan . Nej det bästa vore om Sverige ,Norge Finland och Danmark skapade en egen union fristående ifrån EU .För som det nu är så har hela iden med EU havererat och bara blivit en tummelplats för byråkrater 0ch som bara hittar på det ena påfundet efter det andra .

  47
  • Jag håller med. Nordiska länder är tillräckligt kompatibla med varandra och tillsammans skulle vi vara tillräckligt många (5,9+5,4+5,5+10,x miljoner) för att inte bli tvingade till alla världens tokigheter.

   Att financiera EUs sydligaste stater är som att financiera Moloks appetit… den är omättlig.

   33
  • Island tillhör också Norden, tillkommer 0,33 miljoner invånare. Island må vara det minsta av dom fem självständiga länderna men Island plus den isländska territorialvattengränsen gör Island till en viktig strategisk punkt mellan väst och öst.

   21
 6. Det beslut som togs i vår Riksdag för att ge 150 miljarder till EU:s Coronafond – Hur många av våra ledamöter var närvarande? Med andra ord – hur många som röstade!

  31
 7. Alla som nu tycker att EU är en bra lösning för Sverige kan ju sluta att klaga på höga skatter.

  45
  1
   • Fram tills att Palme tog över rodret hos Socialdemokraterna hade landet 0 kr i statsskuld. Vi hade Gunnar Sträng som finansminister, en man med både hängslen och livrem samt säkerhetsnål på bakfickan där han hade sin plånbok.
    I början på 70-talet ökade både statsskuld och skatter. Sverige började skänka bort pengar både till höger och vänster. EU medlemsskapet har medfört kostnader då vi ger mer än vi får tillbaka. Mycket mer!
    Jag kan dock inte rent nationalekonomiskt bedöma om medlemsskapet ät lönsamt eller ej.
    Men en ren känsla säger nej. Ett exempel är ju invandringen. Hade vi stått utanför så hade vi förmodligen haft en bättre gränskontroll som också inneburit en klart mindre andel invandrare.
    Som sagt jag kan ju ha fel.

    28
    1
 8. Ett av Stefans och Sossarnas helt vansinniga politik.
  Det var nog förskottet för att ett gäng sossar ska få trygga anställningar framöver .

  43
  1

Kommentera