Åtala Putin för krigsbrott, helst i morgon…

UTRIKES. Sir Geoffrey Nice är en brittisk advokat och domare. Han deltog i Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien och var huvudåklagare vid Slobodan Miloševićs rättegång. Han är ordförande för Kina-tribunalen och Uyghur-tribunalen , som har undersökt kränkningar av mänskliga rättigheter i Kina.

Putins anfallskrig i Ukraina utgör krigsbrott och han bör åtalas vid Haagdomstolen. Det anser Geoffrey Nice, som var chefsåklagare i fallet med den serbiske presidenten Slobodan Milosevic krigsbrott kring millennieskiftet.

Allt leder till Putin. Det här är hans soldater, säger Nice till BBC.

Rysslands president Vladimir Putin borde ställas inför rätta i Ukraina i år för krigsförbrytelser som begåtts där, säger mannen som ledde åtalet mot den tidigare serbiske ledaren Slobodan Milosevic – “Balkans slaktare” som dog i fängelse år 2006 innan hans rättegång avslutades.

Sir Geoffrey Nice sa till BBC att Putin var en “skyldig man” för attacker mot civila mål under kriget.

Den brittiska advokaten uttryckte sin förvåning över att åklagare och politiker inte “säger detta mycket mer fritt och öppet”.

Ryssland förnekar att de har begått krigsförbrytelser.

Men när han talade med Radio 4:s Broadcasting House-program, beskrev Sir Geoffrey Moskvas agerande under invasionen som “brott mot mänskligheten” – eftersom civila mål attackerades.

Brott mot mänskligheten anses vara bland de allvarligaste brotten enligt de så kallade “krigsreglerna” .

Dessa lagar förbjuder attacker mot civila – eller infrastruktur som är avgörande för deras överlevnad – och är fastställda i internationella fördrag som Genèvekonventionerna.

Till exempel har Rysslands upprepade attacker mot det ukrainska energinätet under vintern beskrivits som krigsförbrytelser på grund av skadan på civila. Ryssland insisterar på att de bara träffar militära mål.

Moskvas trupper har anklagats av det internationella samfundet för tusentals övergrepp sedan deras fullskaliga invasion av grannlandet i februari förra året.

Generalåklagaren i Kiev säger att mer än 62 000 krigsförbrytelser hittills har registrerats, inklusive dödsfall på mer än 450 barn. BBC har inte kunnat verifiera dessa siffror.

I en kommentar om kriget i Ukraina sa Sir Geoffrey att fallet “inte kunde vara tydligare” mot Putin, och att det “inte fanns några tvivel” om en beslutskedja som leder till mannen i Kreml.

Detta betydde att det “viktigaste” var att pröva den ryska ledaren själv, snarare än lågt rankade soldater, sa han till Broadcasting House.

Han tillade att rättegången “kan börja i morgon bitti” och bör hållas av ukrainare på det ukrainska språket. Putin själv skulle inte behöva vara närvarande, sa han.

Sir Geoffrey spekulerade över en möjlig orsak till att den ryske ledaren inte hade stått inför hårdare åtgärder hittills – vilket tyder på att det kan finnas ett steg för att undanta honom från åtal som en del av ett fredsavtal.

Han sa att Internationella brottmålsdomstolen (ICC) – som har jurisdiktion över Ukraina – “fortfarande inte har gjort något uttalande om Putins ansvar för detta brott”.

Sir Geoffrey sa att denna “motvilja” väckte frågan om det fanns någon form av “politisk fördel” med att inte åtala presidenten.

Men han sa att tanken på en fredsuppgörelse som förhindrade en rättegång mot Putin var en “förskräcklig utsikt” som skulle vara “ett fullständigt förnekande av rättvisa för folket i Ukraina”.

Som svar avvisade ICC alla påståenden om “tryck eller påverkan” på åklagaren, Karim Khan, för att fördröja alla utredningar.

Herr Khan hade “skrivit upp flera gånger… för att visa att ansvarsskyldighet är en nödvändighet som måste uppnås”, heter det i ett uttalande från ICC.

ICC tillade att åklagaren hade arbetat på plats i Ukraina för att samla in bevis för krigsförbrytelser – och arresteringsorder skulle utfärdas när tillräckligt med bevis hade samlats in.

-Pettersson säger att det är en bra idé, massor med bevis finns och det kommer fler nya dagligen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 thoughts on “Åtala Putin för krigsbrott, helst i morgon…

 1. Ja, åtala Putin. Han har planerat detta krig i över 20 år. Nord Stream var sista delen i planen. Att göra Europa beroende av Ryssland så att ingen skulle våga hindra honom. Han byggde även upp sin krigsmaskin och samlade ihop en krigskassa. Krigsmaskinen bidde det dock inte så mycket av eftersom korruptionen på alla nivåer blåste honom på det mesta… himla tur det! 😂

  4
  2
 2. Den som verkligen har tjänat ihop till en krigsbrottsdom är krigshetsaren, krigsplaneraren och krigsfinansiären Biden. Han har ända sedan 2008 planerat för detta krig.

  2
  8
 3. Påpekar återigen, som många gånger förr. Putin har startat ett kriminellt anfallskrig och terroriserar Ukraina 🇺🇦. Välkommen till Haag och ta gärna hängkinden lavrov med dig. Men Putin, skynda dig innan medicinerna slutar verka. Jag vill gärna se dig förödmjukad i en domstol.

  32
  16
  • Kan den ukrainska regeringens agerande de senaste åtta åren vara konstituerande för ett försök att begå folkmord på dess befolkningar?
   Ukraina bryter dessutom mot den gemensamma artikel 1 i ICCPR och ICESCR, som stadgar rätten till självbestämmande för alla människor.
   Inklusive Krim halvön och Donbas området.
   Sen kan man ju anklaga Putin för krigsbrott för han försvarar den Rysktalande befolkningen i Ukraina.
   Victoria Nuland och Joe Biden är “givetvis” oskyldiga till krigets offer?

   14
   32
   • Du svamlar gamling. Rätten till självbestämmande kan du diskutera med Putin om Tjetjenien.

    Ukraina är ett land som Putin och Ryssland har erkänt gränser för och de gränserna gäller än idag.

    27
    10
 4. Hans resa mot slutet har def börjat – den kan däremot bli både lång och vinglig. ..

  18
  12
  • När president Bill Clinton godkände östutvidgningen av Nato blev det ett allvarligt förtroendebrott, en onödig provokation och ett brott mot artikel 2.4 i FN-stadgan.
   Att sen Gorbatjovs fredsinitiativ inte togs upp av USA och Nato ser vi resultatet av idag.
   Löften som gavs 1989-91 av USA:s utrikesminister James Baker var en servett skiss.
   Oroligheterna i Ukraina, Georgien mm är kontentan av USA/NATO:s infiltration i öststaterna.

   12
   25
 5. Ja, ta Putin till Haag, men …

  Hur var det med bombingen av Serbien, Libyen, Irak, …

  Kanske kan man ta det i kronologisk ordning ?

  Och hur många blev dömda för bombingen av Dresden ?

  23
  40
   • Är det ditt bästa försvar för Putin. Han har ju också mördat flera hundratusen…

    22
    9
   • Dahlberg? Vad har Hiroshima med detta att göra. Irrelevant försvar av Putins kriminella handlingar idag! Om du ditt fega rysstroll tänker? Hur tänker du mitt i ett pågående follkmord. Vore intressant att höra någon argumentera från dig eller din svans. Som sagt, förakt är ett vänligt tillmäle för rysstroll här på bloggen!

    23
    9
   • Bombningen av Hiroshima räddade miljoner liv då Japan knappast gett upp innan. Bombningen av Nagasaki var ett test av en annan variant av atombomb. Om General of the Army Douglas MacArthur hade fått sin vilja fram och Harry S. Truman inte ballat ur så hade den FN-ledda operationen slagit ut de nordkoreanska och kinesiska styrkorna med kärnvapen och högst troligt orsakat både Kremls och Pekings sönderfall.

    Förövrigt var både Hiroshima och Nagasaki högst militariserade.

    18
    4
   • Argus
    Det du kommer med är bara en amerikansk efterkonstruktion.
    Att USA använde atombomben i Japan, var för att avskräcka Sovjetunionen och för att förhindra en sovjetisk ockupation av norra Japan. En sådan skulle senare kunnat framtvinga en delning av Japan på samma sätt som Tyskland delades.

    1
    7
   • Sicken jäkla tur då… två mycket goda anledningar till detta offer för mänskligheten

    5
    1
  • Kungen,

   Han kommer undan allt för lindrigt då, bättre att han istället får ruttna i någon mörk och kall fängelsehåla.

   //Gunnar

   32
   14
  • Först åtal, rättegång, dom, sen avrättning. Men i princip är jag för dödsstraff. För Herr Putins del betyder det permanent brottsprevention. Givetvis ska även hans ledargarnityr ställas inför skanket, åtalas, fällas, dömas och sen avrättas. “Nürnbergprocessen” kan hållas i Ukrainas huvudstad eller för symbolikens skulle i tex Mariupol.

Kommentera