Sverige riskerar att bli utan havsbaserad vindkraft

ENERGIPOLITIK. Vindkraftsföretag tävlar om att bygga vindkraftsparker i Bottenviken mellan Finland och Sverige, skriver Dagens Nyheter. Norra Sverige har två projekt som inte ens ligger för beslut hos regeringen, däremot väntar sju projekt i södra Sverige på beslut. Nu finns oro för att förseningar kan uppstå när projekten väl fått tillstånd och att Sverige ska bli utan lott om inte takten ökas.

Vindkraft Dogger bank Foto Masha Basova

Hamnar Sverige på efterkälken finns risken att vi hamnar sist i kön hos leverantörerna av vindkraftverk till havs. Alla båtar och vindkraftverk kan då vara uppbokade för projekt i andra länder, säger Linus Palmblad, expert på havsbaserad vindkraft på Energimyndigheten.

-Pettersson skulle inte tycka det var dåligt om Sverige slapp en massa vindsnurror till havs eller på land. Vindkraft är en gammal teknik vi slutade med för 100 år sedan. Rubriken borde kanske vara har Sverige tur slipper vi havsbaserad vindkraft.

Läs om förlustsnurror på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

20 thoughts on “Sverige riskerar att bli utan havsbaserad vindkraft

 1. Bra, vi låter andra köpa grisen i säcken och om det faktiskt är något att ha så vet vi det innan vi satsar. Annars, om företagen är beredda att faktiskt betala allting på riktigt (de är ju sååååååå lönsamt eller?), då kanske man kan snabba på lite på de platser där naturvärden är låga.

 2. Jag gillar vaxxin, Hbtq, Vindkraft, Zelensky… Och så hatar jag Putin.
  Fick jag 5/5 rätt nu?

  8
  1
 3. Risk? Låter som ett uttryck från en flåshurtiga telefonförsäljare. ”Köper du inte nu, blir du utan!”
  Är det inte läge att ordentligt och förutsättningslöst utreda PFAS-föroreningar från havsbaserade vindkraftverk?
  Eller är PFAS från vindkraftverk giftfritt och ofarligt i motsats till annan PFAS? Bolund tycks ha just den uppfattningen, möjligen baserad på att plastkassar är väl synliga för blotta ögat.

  30
 4. Bra, inga vindsnurror på Svenskt vatten.
  Dödar fåglar, insekter, har stor påverkan på det marina livet resurskrävande, dyrbart, miljöovänligt, när det inte blåser noll el.

  45
 5. I så fall hoppas jag att dom bygger på sina egna vatten, och om inte Sverige får ta del av den är det bara att strypa den el som utgår från Sverige till andra länder.
  Så blir det när dårar släpps fram till makten!

  35
 6. Vingarna håller max. 5år, när dom byter så släpper man väl inte ner skiten till havsbotten, eller var begraver man gamla vingar? Hemma i Bovlunds trädgård hoppas jag.

  36
 7. Problemet är att den nya regeringen vill inte dumpa kostnaden för nätutbyggnaden som behövs för att vindsnurrorna ska kopplas ihop med nätet på de svenska skattebetalarna. Då blir havsbaserad vindkraft olönsamt så ingen vill bygga sådant skräp.

  38
 8. Denna “risk” skulle mycket enkelt hanteras med att vindkraften skulle få bekosta anslutningen till elnätet, samt en avgift baserad på miljöpåverkan vid tillverkning (gruvbrytning i Afrika, stora betongfundament på havsbotten) och drift (fågeldöd, stora mängder mikroplaster). Detta skulle göra att såna här projekt läggs ner på marknadsmässiga grunder, som vänstern så fint menar att Vattenfall gjorde med R1 & R2…

  45
 9. Jag hoppas regeringen ger instruktioner om extremt långsam handläggning. Nästa tillstånd för vindkraft måste vara negativt. Typ nej tack Sverige är fullt!

  45
  1
  • Vem har du tänkt ska bygga, äga och förvalta de nya eventuella reaktorerna? Hur är det med de nuvarande kärnkraftverken?

   2
   13
   • Det kunde ju svenska staten finansiera genom sitt företag Vattenfall.
    Det kunde underlättat mycket om man sparkar 1,3 miljoners VDn i Vattenfall och svenska kraftnäts inkompetenta VD.

 10. Jag är ingen expert på namn, men på mig verkar en del vara kristna namn från mellan Östern. Dock tror jag inte att skurkarna är speciellt religiösa.

  7
  3
  • Håkan
   Du tjatar på, smickrar bloggens läsare, och kommer sen med svenskfientlig rysspropganda.

   3
   26
   • Kan du säga om svenskarna har några vindkraftverk? De flesta kraftverken i Sverige är väl kinesiska? Ryssarna kan väl bygga vindkraftverk i vår ekonomiska zon så kan de koppla in sig direkt på Polenkabeln.

    4
    2
   • Det kinesiska bolaget CGN Europe äger knappt 7 procent av den installerade vindkraftseffekten.

    Ägarspridning.
    65 procent utländska ägare
    35 procent svenska ägare
    92 procent privat ägt
    8 procent offentligt ägt
    43 procent fonder, försäkringsbolag, investmentbolag och liknande
    39 procent vindkraftsbolag
    11 procent traditionella kraftbolag (oftast statligt eller kommunalt ägda)
    7 procent Övriga.

  • Något som dom flesta inte har en aning om är att Bottenviken har en otroligt fin skärgård med massor av vackra och mycket speciella öar.Båtlivet är livligt på sommaren och folk är engagerade i många båtklubbar.T.e.x.en mycket speciell ö mellan Finland och Sverige är Malören.Det är en gammal lotsplats med kyrkokapellet kvar och det är mycket populärt att gifta sig där sommartid.Jag hoppas att detta stollespel med dessa vindsnurror aldrig någonsin kommer igång utan hamnar där det hör hemma.Platsen är sopkorgen. Låt oss ha kvar vår fina skärgård och natur i hela Sverige.Vi behöver få ha någonting kvar av vårt land som inte förfulas och förstörs för att miljömuppar tror att detta är lösningen på våra energiproblem….

   26

Kommentera