Rysslands ammunition på väg ta slut

UKRAINA. Ryssland väntas göra slut på sitt lager av artilleriammunition – något som lär påverka arméns förmåga att  upprätthålla den nuvarande intensiteten längs fronten i Ukraina. Den bedömningen gör den amerikanska tankesmedjan ISW.

Ukrainas militära underrättelsechef Kyrylo Budanov hävdar att ryska styrkor tidigare använt omkring 60000 artillerigranater per dag men att detta nu minskat till omkring 20000 granater.

Enligt Budanov har ryssarna också tömt sina artillerilager i Belarus för att använda i Ukraina.

På Twitter skriver tankesmedjan att Putins stridslystna nyårstal visar att han till varje pris vill försvara beslutet att invadera Ukraina trots de höga kostnaderna.

-Pettersson tror att de ryska styrkorna i Ukraina förbrukar ammunition snabbare än den ryska försvarsindustrin kan ersätta den, men det går kanske att köpa mer i Iran och eller Nordkorea eller ligga lågt en tid medan industrin arbetar ifatt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 thoughts on “Rysslands ammunition på väg ta slut

 1. Puttes terroristers ammunitionsbrist beror till stora delar på att Ukraina har HIMARSat extremt många av terroristernas ammunitionsdepåer.
  Detta har gjort att de varit tvungna att flytta den ammunition de har kvar ÄNNU längre från fronten och måste köra ÄNNU längre med lastbilar som de inte längre har. Sedan att Puttes terrorister lagrar ammunitionen styckvis som kräver manuell hantering av varje enskild granat gör inte detta enklare.

  6
  2
  • Ukraina HIMARSade ytterligare en ammunitionsdepå under Puttes nyårstal i ockuperade Ukraina. En direktträff med tre robotar rakt ner i ammunitionslagret som låg i källaren på en tre vånings högskola. Oturligt nog för de 600 av Puttes Terrorister som bodde ovanpå lagret, som satt och tittade på Puttes nyårstal.

   Idag finns det ingen skola där längre, den är helt jämnad med marken, bokstavligen talat.

   7
   1
 2. Vi får hoppas att båda sidor får slut på sin ammunition och börjar slåss man mot man med påkar och gamla symaskinstrampor -och när dom är utrangerade så blir det äntligen fred…
  -Såvida inte Biden och EU-Ursula skickar nya trampor förstås, dom är ju båda stora beundrare av krig!

  35
  46
  • Ryssland har givetvis förberett sig i flera decennier för ett långvarigt krig mot USA militärt.
   Rysslands provokationer började redan under den sovjetiska och postsovjetiska perioden.
   Så någon brist på utrustning blir det inte för Ryssarna. De har t.ex. 1.000.000 uniformer i ett mycket hemligt lager, ingen vet var…😂😂😂

   36
   16
   • Dessutom har de fortfarande kvar utrustning från första världskriget. Utrustningen från andra världskriget håller på att ta slut.

    32
    6
   • “hubertus” eller vad du kallar dig just nu… (det är han med många identiteter och tummar…)
    Om det ryska lagret är hemligt, hur kan det då komma sig att du känner till det?
    Har Putin kanske skvallrat?
    Eller har du möjligen kikat i din farmors kristallkula kanske -visst var hon zigenerska?
    Ta dig nu en slurk kvällsvälling hubertus, senaste Kalle Anka och gå och lägg dig, så kanske det känns bättre i morgon!

    PS. Men glöm inte att trycka några tjog tummar ned först, då sover du gott sen…

    23
    28
   • Det är välkänt att Rysslands lager med en miljon uniformer försvann. Någon snodde pengarna och låtsades som om uniformerna fanns. Det är så det funkar i Ryssland. Någon låtsas att det finns u-båtar, domedagsvapen osv. Det finns ingenting för de korrupta inköparna snodde pengarna. Allt är bara på låtsas, förutom terrorn, den är på riktigt.

    Och så till tummar… det är märkligt att just du brukar få mellan 50-100 tummar upp BBS, det får ingen annan.

    28
    16
   • Jo, det sägs att det finns en massa uniformer, men allt fler misstänker att man köpt superyachter för pengarna istället. Korruption och förskingring är bara förnamnet.

    28
    10
 3. Och ingen brist på svammel från gammelkommunistens sändare i Moskva? Skärp dig nu på nya året.

  37
  15
 4. Ryssland har givetvis förberett sig i flera decennier för ett långvarigt krig mot USA militärt.
  USA:s provokationerna mot Ryssland började redan under den sovjetiska och postsovjetiska perioden.
  Så någon brist på ammunition blir det inte från Ryssarnas sida.

  29
  56
  • Förhoppningsvis gräver orcerna djupt i gamla sovjetiska förråd. Pipsprängningar och annat trevligt att vänta med gammal instabil ammunition, speciellt som orcerna inte är kända för att lagra ammunition på riktigt vis, något som under åratal visat sig iform av katastrofala explosiner runt om i Orcland i ammunitionsupplag,

   36
   11
   • Under irakkriget tvingades USA att använda gammal ammunition från vietnamkriget då deras egna lager sinade efter en dryg månad.
    Dock verkade den ammunitionen fungera och det gör den såklart bara den nu förvarats väl.
    Gamla odetonerade bomber från 2:a världskriget skördar fortfarande dödsoffer främst då i tyska städer i samband med schaktarbeten.
    Att Ryssland har stora lager av artilleriamunition är ingen nyhet, deras krigsdoktrin bygger på artilleriet.
    En rysk division har ofta 3 artilleribattaljoner att jämföra med 1 för merparten av Natos motsvarigheter.
    Betänk att även Ukraina klarat sig med egen ammunition under 8 års krig och då har dom knappast haft ryssens lager och definitivt inte ryssens industriella kapacitet att tillverka ny.
    Jag personligen kan aldrig tänka migatt ryssen sätter sig i en situation där amunitionen skulle vara på upphällningen.
    Skulle någon form av allvarlig brist uppstå som skulle försvåra deras möjlighet till krigföring i östra Ukraina så lär dom spränga broarna över Dnepr.
    Det skulle göra att Ukrainas möjlighet att sända förnödenheter till armén avsevärt försvåras.

    8
    8
   • Pettersson:

    Visst har dom det men det är också den enda bro som Ukraina inte kan använda till försörjning av sin armé.

    Jag är mer och mer övertygad om att ryssens främsta målsättning i detta krig är exakt det som man flera ggr redan sagt nämligen att beröva Ukraina sin möjlighet att föra krig.
    Alltså är ryssens främsta prioritet inte att erövra territorium, åtminstone inte just nu utan att förstöra ukrainskt militärt materiel.
    Man skulle väldigt lätt kunna slå ut alla broöverfarter över Dnepr och därigenom göra det nästintill omöjligt för Ukraina att förse armén öster om floden med tillräcklig support.
    Det skulle tvinga ukrainarna att retirera öster om floden men det skulle då försvåra något enormt för ryssen att slå sönder Ukrainas armé.
    Dnepr är bred och en flodövergång mot en förberedd motståndare blir inte lätt för någon sida.
    Under 2:a världskriget utnyttjade Sovjetunionen tyskarnas problem att retirera över nämnda flod.
    Tyskarna stockades vid de fåtaliga broar som fanns, sovjeten utnytjade det tillfället och skeppades över styrkor innan tysken han ordna försvarsställningar på västra sidan.

    6
    5
   • @Mikael
    “Under irakkriget tvingades USA att använda gammal ammunition från vietnamkriget då deras egna lager sinade efter en dryg månad.”

    Skillnaden är milsvid mellan amerikansk/ västerländsk logistik och rysk logistik. Artilleriammunition förvaras i lådor och lyftboxar enligt NATO standard i väst. Detta gör att ammunitionen är skyddad och kan hanteras effektivt med truckar och kranar. I Putteland förvaras ammunitionen styckvis utan låda utan travas på hög precis som under första och andra världskrigen. Den måste hanteras manuellt vilket gör att det tar extremt lång tid att flytta den.
    Det innebär också att den hela tiden utsätts för väder och vind som bryter ner den.

    Så ja, USA kan mycket väl ha skjutit 20 år gammal ammunition under Irakkriget. Men det är inga problem eftersom ammunition vanligtvis håller 30-50 år. Under förutsättning att man lagrar den korrekt och inte ställer den i en hög och låter väder och vind härja fritt bland dem.

    Ryssarnas lagring av överskottsmaterial är inte den bästa. De hörde att amerikanarna tog sitt överskottsmaterial och ställde det utomhus i stora depåer under presenningar. De tänkte då; det kan vi också göra. Men detta är rysk kvalité och vi behöver inga löjliga presenningar! Så de ställde alla sina 10 000 stridsvagnar ute på vischan i öppna depåer där de utsattes för väder och vind under 30 år tills den dagen de behövdes efter att Putte invaderat Ukraina igen och de visade sig vara 45 ton ihoprostad skrot som plundrats på alla intressanta instrument.
    Ryssarna glömde en liten detalj och det var att amerikanarna ställde sin utrustning i öknen. (Detta kan vara en sann historia)

Kommentera