Ukraina vill se fredsmöte i FN i februari

Ukraina siktar på ett fredstoppmöte i februari, vilket i så fall skulle ske nära årsdagen av den ryska invasionen. Det säger utrikesminister Dmytro Kuleba i en intervju med AP.

Dmytro Kuleba

Kuleba hoppas på generalsekreteraren António Guterres som medlare.

Han har visat att han är en effektiv medlare och förhandlare, och viktigast av allt – att han är en man av principer och integritet. Så vi ser gärna att han deltar aktivt, säger Kuleba till AP.

Om Rysslands eventuella medverkan säger Kuleba att landet måste åtalas för krigsbrott i internationell domstol först.

Ukraina har uppmanat FN:s medlemsländer att beröva Ryssland dess status som permanent medlem i FN:s säkerhetsråd, enligt ett uttalande från Ukrainas utrikesministerium. Helst vill Ukraina att Ryssland helt ska uteslutas ur FN.

-Pettersson tycker att det känns riktigt. Platsen i säkerhetsrådet tillhörde Sovjetunionen och borde inte ha tillfallit Ryssland.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Ukraina vill se fredsmöte i FN i februari

 1. Håkan – Från dag 1 i detta krig har de ryska källorna haft fel i alla förutsägelser. För de flesta av oss var det uppenbart redan efter ett par veckor, och nu, med facit i hand, är det bevisat för alla (utom för dövblinda och dig).

  Att den ryska propagandamaskinen lyckas väva ihop rena galenskaper är inte så konstigt, Putin betalar och får de uttalanden han beställer. TASS är tvungna att publicera lögnerna, men det är sorgligt att vissa krigshetsare inte förstår bättre och sprider skiten vidare. De kan dock inte anklagas för att vara nyttiga idioter eftersom tramset ur nyktra ögons synvinkel enbart gör Ryssland till åtlöje.

  7
  1
 2. MOSCOW, December 26. /TASS/.
  Deputy Chairman of the Russian Security Council Dmitry Medvedev wished the West “a happy new year” with his “futuristic” prognosis, which predicted a lot of problems.

  “Everybody likes to make predictions before New Year’s. Many are coming up with futuristic hypotheses, competing in suggesting the most unexpected or even absurd ones. Let’s also contribute,” he wrote on his Telegram channel on Monday, providing a 10-point list.
  It includes oil at $150 per barrel and gas at $5,000 per 1,000 cubic meters, the UK returning to the EU and the subsequent breakup of the European Union. The politician also forecasts “Poland and Hungary capturing western regions of the former Ukraine,” “the creation of the Fourth Reich on the basis of Germany and its allied satellites” and a subsequent war of this union with France followed by the division of Europe and “the new partition of Poland.”
  A separate entry is devoted to Northern Ireland seceding from the UK and joining the Republic of Ireland.
  The “forecasts” also include “a civil war in the US, California and Texas becoming independent countries,” Elon Musk’s election as president and the rejection of the euro and dollar as global reserve currencies.
  In conclusion, Medvedev wished his “Anglo-Saxon friends” and their allies “a happy new year.”.

  2
  12
 3. Det kommer naturligtvis inte att leda någon stans?
  Den skada och förstörelse som Putin och kompani ställt till med skall ju betalas av Ryssland ! Till det måste det fram något avtal som förhindrar en upprepning ! Någon typ av buffert zon mellan länderna se måste ju Ryssland styckas så det blir mindre än ukriana!?
  Orsaken till att Putin vill fredaförhandla är ju att han inser att han förlorat och behöver pusa kriget för att gnugga upp styrkorna och försöka några år senare.
  Svaret kp Putins freds trevare måste ju vara ett anfall mot moskva och Kreml för att sjuter lök kupolerna ibrand på samma sätt som ryssarna bettet sig i donesko
  Det är bara att skicka mera vapen från väst faktum är ju att om man inte stödjer ukriana med vapen och ammunition då får man inte ta del av krigsbyte . Så det är värkilgen på tiden väl beväpnar ukriana !!
  För det är inte lämpligt att vänta tills Putin får några ny storhetsdrömmar. Och andra europeiska stater måste offra folk på idioterna bakom järnridån

  10
  4
  • Fred-stoppmöte såklart. Putin har haft många chanser att backa men han fortsätter att mörda civila. Någon fred lär det inte bli så länge Putin lever.

   8
   3
 4. Risken är att om FN får hålla i fredsförhandlingarna kommer diskussionen snabbt gå över till hur mycket territorium är Ukraina redo att avstå den här gången för att tillfredsställa Putte.

  20
  9

Kommentera