Julgranens historia

HISTORIA. Långt innan vi satte in julgranen i stugan ställdes på många håll höga kvistade granar med endast en granruska i toppen på var sida om ytterdörren eller framför gården. Det var ett tecken på att julfriden hade inträtt men också ett skydd mot farliga makter. Traditionen med inomhusgran kommer från Tyskland och den första kända klädda granen i Sverige är från 1741 och var klädd med äpplen, saffranskringlor och vaxljus. Från herrgårdar, prästgårdar och skollärarboställen spred sig julgranen ut i bygderna, för att i slutet av 1800-talet vara allmän i hela landet. Då var fortfarande många granar så små att de kunde placeras på bordet eller hängas från taket.

Dagens julgran har sitt ursprung i Tyskland. Den fanns hos högt uppsatta familjer i slutet på 1600-talet, och kläddes bland annat med godis. Det var också vanligt att man dansade runt granen. Under 1700-talet spreds julgranen till olika städer i Rhenlandet och det blev vanligt att pynta den med levande ljus. Vid den här tiden var trädet starkt kopplat till protestantism, och utanför Tyskland förknippades det till tyska emigrerande.

I början av 1800-talet blev julgranen populär inom fler europeiska högreståndsmiljöer. Den kom till Danmark 1808, till Wien 1816, till Frankrike 1840. Den lyckades till och med sprida sig så långt som till Ryssland på den tiden, skriver Historiska Museet.

Den första kända svenska julgranen fanns 1741 i Södermanland, hos familjen Wrede-Sparre. Däremot dyker ordet ”julgran” först upp i svenska språket kring 1840. I början på 1900-talet hade den moderna julgranen hunnit ersätta de dekorativa utomhusgranarna, även ute på den svenska landsbygden.

De första svenska inomhusgranarna var ofta pyntade med levande ljus, frukt och girlanger med svenska flaggan. I slutet på 1800-talet fanns det även julgranspynt att köpa i de större städerna. Pappershjärtan, röda vinteräpplen, smällkarameller, och glaskulor importerade från Tyskland var vanliga julgransdekorationer.

Den stämningsfulla målningen med dans kring granen heter Glade jul och skapades av Viggo Johansen år 1891.

Hos Pettersson och den oäkta hustrun är julgran tradition. Den plockas i skogen av herrn i torpet, vi tackar markägaren för givmildheten. Den är inte lika tät som odlade och köpta granar men det doftar godare och tappar inte barren som de danska som är skördade i oktober.

Julgranspaning i Södermanlands skogar

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Julgranens historia

 1. Om man får tro de tidiga kristnas beskrivning av våra asa-troende förfäder, så hade man redan för över 1000 år sedan med ”offerträd” vid midvinterblotet. Jag har läst om en historiker som anser att världsträdet Yggdrasil var en gran och att ordet Ask helt enkelt betyder träd. För dryga 1000 år sedan ska granen varit ovanlig i Syd- och Mellansverige, speciellt vid kusterna.

  • Yggdrasil var ett träd som växte längs en platåvägg någonstans runt Trollhättan i västra Sverige. Har för mig att det fortfarande levde och var vitt fram till 1800-talet. Vilket är varför vi känner till det.

   Effekten av det var att stod du vid foten av platån sträckte sig trädet till himlen och däruppe kunde du se fåglar och andra djur som rör sig vid kanten.

 2. Jag var snål en Jul. Jag tog Volvon och högg en gran vid en fiskesjö med en bra grusväg. Nu hade de besprutat alla granar med flytgödsel, så granen luktade hönsskit eller grisskit när den kom in i huset, haha.

  Lukten var svag och försvann efter ett dygn.

  Nu använder jag en plastgran, som kan återanvändas i årtionden.

  5
  1
  • Min kära bättre hälft, som ibland kan vara enkelspårig som en motorsåg, fick till slut ge med sig. Efter att gäster inte kunnat avgöra att granen var fejk på fyra meters avstånd muttrade hon istället att den luktade fel. En talldoftis från Jula fixade det.
   Enda nackdelen är att den inte går att elda nu i energikrisens dagar. Någon spådde väl att svensken inte gör uppror förrän granen brinner (var det Reinfeldt tro?). Han kanske får rätt.

 3. Det brann friskt förr i tiden med levande ljus i granen(och barn).
  Många parkettgolv som har brännskadats av tomtebloss med……

 4. Förra året tror jag granfan tippade fyra gånger med barrsoppa på golvet som följd. Efter några dagar dumpade den resten av barren på golvet.
  I år tänkte jag att nu får det vara nog, och köpte en plastgran UTAN att i förväg informera ledningen (a k a hustrun).
  Jag får sova på soffan ett tag. Det var det värt.

  13

Kommentera