Vattenfalls “hemliga” kraftverk – Europas största

ENERGIPOLITIK. Att Stenungsunds kraftverk byggdes för militära ändamål förstår man långt innan man kliver in. Ovanför alla ingångar till kraftverket finns stora betongblock som kan användas som barrikader i händelse av angrepp, och huvudingången har dessutom en tjock ståldörr som kan isolera anläggningen fullständigt från omgivningen. Som tur är har Thomas Wikström, Business Area Manager, Thermal Services vid Vattenfall Services Nordic, anförtrotts den kod som behövs för att vi ska kunna ta oss in, står det på Vattenfalls hemsida.

Stenungsunds kraftverk. Berget döljer fyra fullt utrustade kraftverk, varav två fortfarande är i drift, redo att vid behov användas som reservkraft för det svenska kraftnätet. Foto: Niels Vester.

Om ni tittar på ingångstunnlarna ser ni att allihop går i en kurva, för att inte någon skulle kunna kunna skjuta rakt in i maskinhallen, förklarar Thomas medan vi promenerar in i berget genom den gigantiska tunneln.

Här inne finns 600 bergrum av olika storlekar insprängda i berget. Det finns plats för fyra kompletta kraftverksenheter, en vattenreningsanläggning och enorma bergrum för lagring av olja, vilket gjorde anläggningen självförsörjande om Sverige skulle ha angripits.

Numera kan Thomas Wikström avslöja allt detta utan att bryta mot någon hemligstämpling, men under 1960- och 1970-talen då kalla kriget var som hetast hade han troligen hamnat i fängelse för förräderi.

Efter andra världskriget började regeringen leta efter den perfekta platsen att bygga ett skyddat kraftverk – man ville ha ett berg med en djup hamn som aldrig blev isbelagd. De sökte längs hela västkusten efter ett berg som var tillräckligt stort för att inrymma stora pannor, generatorer och annan utrustning. Den dåförtiden lilla badorten Stenungsund visade sig uppfylla alla dessa krav, och 1956 kunde man höra de första sprängningarna i denna annars så fridfulla västkuststad. Otroliga 1,5 miljoner kubikmeter – eller tre miljoner ton – sten sprängdes bort för att göra plats för kraftverket och tillhörande system.

Man ägnade tio år mellan 1959 och 1969 åt att installera fyra oljeeldade kraftverksenheter i bergrummen som under fredstid skulle leverera el under perioder med toppförbrukning och fungera som kraftreserver, men framför allt var de tänkta att försörja Sverige med el efter ett krig då alla andra anläggningar och infrastrukturen hade slagits ut. Det enda som avslöjar vad som kan finnas i berget är fyra imponerande skorstenar som sticker ut längst upp. Om skorstenarna skulle förstöras av bomber är de konstruerade så att alla spillror skulle falla ned i ett djupt hål inne i berget. På så vis skulle rökgasen fortfarande kunna flöda ut, och kraftverket skulle kunna fortsätta att producera el.

Fram till 1970-talets oljekris producerade faktiskt kraftverket baskraft under en stor del av tiden. De två små 150 MW-enheterna togs ur drift 2009, men de två 260 MW-enheterna fungerar fortfarande.

Ovanstående från år 2017, läs vidare…

Kraftverket har i olika omgångar lagts i malpåse, bland annat av miljöskäl, för att sedan aktiveras igen. Ett renoveringsprojekt i början av 00-talet gick i stöpet, och kraftverket har varit nedläggningshotat från och till under flera årtionden, skriver Vattenfall.

Vattenfall utreder framtiden för vårt hemliga kraftverk. I mars 2021 kom beskedet att kraftverket inte skulle startas igen – men i september 2021 ändrade Vattenfall det till att verkets framtid ska utredas. De två 260 MW-enheterna i block 3 och 4 fungerar fortfarande och inga beslut är fattade – så det är inte otänkbart att det i framtiden återigen kan eldas olja i Stenungsunds hemliga bunkerkomplex.

Stenungsunds kraftverks och dess historia
Lennart Nilssons bilder från Vattenfalls verksamhet

-Pettersson undrar hur mycket energipolitiken kostat samhället, nedläggning av fullt fungerande kraftverk i förtid inklusive sex kärnkraftsreaktorer och byggandet av 5.000 vindsnurror som knappast hade behövts med andra kloka satsningar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Vattenfalls “hemliga” kraftverk – Europas största

 1. BPF´s BUT 2miljoner kostnad årligen netto 200k/BUT räkna på 1miljon över 20 år blir 4.000miljarder och en ökning årligen på 35miljarder… 4,000miljarder räcker till 80 kärnreaktorer (skrev faktiskt med huvudräkning 8 stycken först fel av mig) bara att stoppa dagens inflöde skulle vartannat år ge medel till en fullt betald kärnreaktor…. behöver inte räkna på kalkylräntan där inte och sedan kan man sälja till det energifattiga EU för miljarder varje år och ändå dessutom leverera några miljarder i energiskatt varje år…. vi var ett rikt land men dumma politiker har slösat bort de medel som skulle gjort oss ännu rikare… och dessutom ganska helt och fullt grundat på eget arbete….. osså skall ny arbetskraft in kvoteras i.st.f de äldre som inte får den pension de betalt för…….

 2. Det var på den tiden när politikerna försökte ha framförhållning och inte sitta med skägget i brevlådan när det smällde igen.
  Av samma anledning så byggdes vattenkraftverket i Trollhättan in i en bombsäker bunker.

  8
  1
 3. När Stenungsund byggdes av Statens Vattenfallsverk sköts det till MILJARDER (i dagens penningvärde) eftersom det även hade ett beredskapssyfte. MILJARDER av svenska skattebetalares pengar som idag nästan har slängts bort.

  Både en oansvarig invandringspolitik och satsningen på meningslösa genuspolitik och dito -utbildning prioriteras ju hellre idag.

  MP är ansvarigt för båda och aldrig torde ett mindre sekteristiskt parti ha skapat sådana enorma kapitalförluster för Sverige.

  13
  • Ja, och då är det bara ett enda exempel på allt fint vi byggt som slängts bort. Av samma folk som talar om hållbarhet och att ransonera…

 4. I dag har SDS bakom betalvägg ytterligare en artikel om Öresundsverket som om några veckor ska demonteras och skeppas till Asien eller något Arabland. Rubriken är “Det blir en ofantlig kapitalförstöring att riva allt detta”.

  Anläggningen totalombyggdes 2009 för dansk naturgas till effekten 440 MW elproduktion och 250 MW fjärrvärmeproduktion samt att Svenska Kraftnät kan öka effekten i Sydvästlänken med 200 MW när verket är i drift.

  Samtidigt som regeringen säger att vi måste öka den civila beredskapen så börjar Svenska Kraftnär och Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap med att avveckla det kraftverk som kan köra ö-drift och starta ett dött nät. Jag förmodar att deras motsvarighet i Ukraina måste tro att de är inte kloka eller helt okunniga om verkligheten.

  Nu är det inte tid för utredningar och snack. Om några veckor börjar demonteringen. Nu har generaldirektörerna möjlighet att göra skäl för sina löner och visa att de har den handlingskraft som krävs på dessa för den civila beredskapen avgörande område.

  11
 5. Nu vill ett danskt bolag bygga en gigantisk vindkraftspark söder om Ystad. Men de vill att svenska staten står för kabelanslutningarna vilket är den dyraste delen av investeringen.
  1) Varför kan de inte bygga i Danmark?
  2) Varför kan inte danska staten stå för kablaget?
  3) Kommer det måhända vara danska Vestas som skall bygga möllorna?

  Vindmöllor är ju också det enda statliga Vattenfall gör reklam för. En stor park i Nordsjön. Undrar var dessa anslutningskablar skall gå, Danmark, England eller Holland?

  23
  • @Lellego, Svaret på frågorna 1,2 & 3 är att danskarna är smartare än svenska myndighetspersoner. Inte nog med det, de kan lura miljöpartister ända in i väggen för att tjäna den sista kronan.

 6. Vad vi med säkerhet kan säga är att kostnaderna för Sveriges energinerläggning tydligt redovisas i hur katastrofalt illa det är ställt med Staten och myndigheternas fullföljande av de tjänster deras ansvar är till skattebetalarna !!!!

  23
 7. Vad väntar Regeringen på? Starta upp Stenungsundsverket, samt installera nya generatorer istället för de nedlagda. Verket är ju byggt för just en situation som f n råder. Dessutom placerat, så i drift skulle Göteborgsregionen kunna få ned mer vindkraft från Norrland.

  33
  2

Kommentera