EU erkänner Holodomor som folkmord

FOLKMORD.

EU-parlamentet erkänner Sovjetledaren Josef Stalins medvetna svält av Ukraina i början av 1930-talet som folkmord, rapporterar AFP. Under massvälten, som fått namnet Holodomor, dog miljontals ukrainare.

”Holodomor orsakades av en avsiktlig politik från Sovjetregimen”, skriver parlamentet i ett uttalande.

I samma uttalande skriver EU att man beklagar att Ryssland, 90 år efter svältkatastrofen, återigen begår fruktansvärda brott i Ukraina.

President Volodymyr Zelenskyj har tidigare jämfört Rysslands strategi att attackera ukrainsk infrastruktur i det pågående kriget med Stalins svältmetoder.

– Då ville de krossa oss med hunger, den här gången med mörker och kyla

EU-parlamentets pressmeddelande

BAKGRUND Holodomor

TIDIGARE 2022-11-26 Ryssland anklagas för att använda Stalins metoder

UKRAINA. Är Putin en ny Stalin? Många ställer sig frågan. Är det möjligt att jämföra en av historiens mest skoningslösa massmördare med mannen som nu utövar ett brutalt terrorkrig mot ett demokratiskt grannland?

Barn besöker ett monument över Holodomors offer under en minnesceremoni för att markera årsdagen av hungersnöden orsakad av Stalin 1932-33, där miljoner dog av svält i Kiev, Ukraina Foto: Valentyn Ogirenen

En palatskupp är det enda hoppet, så ser historien ut. Förändringen måste komma inifrån Putins egen maktsfär. Men reder Putin ut situationen så står han där han vill vara, bredvid Stalin, som en av de stora historiska segrarna.

Det är en otäck tanke.

Ukraina anklagar Kreml för att använda samma folkmordsliknande strategier som under Josef Stalin på 1930-talet, skriver Reuters.

Detta i samband med den 90:e minnesdagen av Holodomor då miljoner ukrainare svalt ihjäl i vad som har beskrivits som ett ”överlagt massmord”. Den här gången infaller årsdagen samtidigt som de ryska anfallen orsakat massiva strömavbrott över hela Ukraina.

Putin och Stalin

I en video på sociala medier säger president Volodymyr Zelenskyj att det ukrainska folket har gått igenom fruktansvärda saker.

Då ville de krossa oss med hunger, den här gången med mörker och kyla.

”Ryssarna kommer att få betala för Holodomors offer och hållas ansvariga för dagens brott”, skriver Andrij Jermak, chef för Ukrainas presidentadministration, på Telegram.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “EU erkänner Holodomor som folkmord

  1. Må alla organisationer ICC, FN, EU och USA hjälpas åt. För övrigt anser jag att Putin ska till Haag!

    20
    5

Kommentera