Är Pernilla Wiberg i blåsväder?

“Man ska skilja på idrott och politik” säger Pernilla Wiberg till Expressen och vill att idrottare från både Ryssland och Belarus ska tillåtas att delta i internationella tävlingar.

Det finns en poäng i det Wiberg skriver, men samtidigt riskerar hon att mötas med både förakt och misstänksamhet från de som alltid försöker göra politik av idrott.

Idrott på de internationella scenerna utgör alltid en möjlighet för totalitära stater och maktgalna envåldshärskare att lindra tidigare kritik mot regimer och statsskick. Pågående Fotbolls-VM är ett sådant exempel. Vem minns idag debatten om utsatta migrantarbetare och HBTQ-personers rättigheter. Vinter-OS i Peking förra vintern blev till en propagandasuccé där landets diktator Xi Jinping säkerligen lade sig varje kväll med ett stort leende.

Wibergs ord om ryska och belarusiska idrottare kopplas givetvis till pågående krig i Ukraina. Själv är jag övertygad om att merparten av ryska idrottare är emot kriget. Lika övertygad är jag att en del är för. Svårigheten är att urskilja dem. Att skidåkare, fotbollsspelare och andra idrottare som stödjer Putins krig ska ges möjlighet att resa runt i världen och tjäna stora pengar är givetvis oacceptabelt.

I de sistnämnda fallet kan man inte skilja på idrott och politik, så där har Pernilla Wiberg fel.

Sedan bor vi i Sverige, landet där man ständigt gör idrott till politik. Misstänker att Wibergs ord inte går hem i alla läger.

 

17 thoughts on “Är Pernilla Wiberg i blåsväder?

 1. Om Wiberg kritiserade de politiska exempel Pettersson visade ovan så har hon en poäng, men det gjorde hon väl inte? Således är det bara när det passar Pernilla själv som idrott och politik inte hör ihop.

  Sedan är det bara att konstatera att det pågår ett stort krig och krig trumfar idrott och bör så göra. Det kanske är synd om idrottarna, men det är helt naturligt och bra att isolera Ryssland i de länder där man står på Ukrainas sida i kriget. Det är så det blir när ett land anfaller ett annat. Det går inte att bortse från ett stort krig och leka som vanligt.

  2
  4
 2. Mycket ilska och frustration att läsa här . Idrott är pengar och inget annat ! Jag är böjd att hålla med Mikael här och för “rättvisans” sak.
  USA har enligt uppgifter intervenerat militärt 251 ggr sedan 1991 och 469 ggr sedan 1798 . Har skrivit detta förut . Pettersson sa då att detta berodde många ggr på Ryssland . Därom tvista de lärde . Debatten fortgår . Vi är tacksamma för att kunna ventilera här på sidan och att så olika åsikter får komma till tals vilket i vanlig media är sällsynt .
  Mvh Sjöström

  4
  1
  • USA är ett militärt aktivt land som räddat Europa två gånger direkt och antagligen fler gånger indirekt. När det brittiska imperiet avvecklades är de vår största garant för Västerlandets bestånd. Även om vi i och för sig jobbar intensivt på att avveckla oss själva med massimmigration… men det är en annan fråga.
   Man behöver inte gilla USA men vad vore alternativet?

   2
   2
 3. Kan en rysk idrottare öppet säga att kriget är fel, utan att straffas?
  Nu straffas idrottaren av många här på sidan, bara för att han är ryss.
  Helt säkert finns här de som ej gillar Sveriges politik, ska ni straffas?
  Ingenting är enklare än att döma, utan att tänka!
  Pernilla har mer stake än de som här kallar sig män.

  10
  1
  • När det är krig på riktigt kanske man kan pausa de internationella lektävlingarna och sluta låtsas som att allt är som vanligt? Helt rätt att bojkotta Ryssland inom såväl idrott som kultur i de sammanhang där ryssar deltar just som representanter för Ryssland.

   1
   4
 4. Idrottare ska göra just det,
  och hålla käften i politiska
  spörsmål.
  Felet med många av dessa
  egotrippade och tokhyllade
  figurer är, att de tror att deras åsikter står över allt och alla.

  16
  1
 5. Pernilla Wiberg saknar förstånd helt.
  Nu har hon nog sagt för mycket iallafall.
  Vem fan vill ha med Ryssland och Belarus i idrottssammanhang efter detta som pågått snart ett år i Ukraina ??
  Nog för att hon är gift med en norsk men
  det här tog allt priset.
  Hon är iallafall inte rädd om sitt rykte.
  Det kommer dröja många år innan någon vill tävla med mördar nationalteater.
  Fuck Ryssland och Putin forever.
  Världen behöver inte Ryssland mer.

  19
  21
 6. Antar att Wiberg inte heller står upp för bögar och flators rättigheter att leva öppet i samhället då även det är politik.

  Eller är hon selektiv i vilken politik som ska ignoreras?

  7
  14
 7. Men Pernilla ; Varför inte bjuda in t.ex. Putin, KimJung och Erdogan till “Mästarnas mästare” nästa gång. För där har du väl en hel del att säga till om, skulle jag tro. Och när tävlingarna är avslutade kan du ju lite käckt tacka för trevligt deltagande med de klassiska orden : “Det har varit en ära att ha er med”. Jösses ! Hur naiv får man bli ?

  Åby-Eriksson gjorde ju samma tabbe när det var fotbolls-VM i Argentina mitt under militärjuntans diktatur. Han ansåg nämligen att “här bara spelas fotboll och inget annat”. De svenska spelarna däremot var av en annan uppfattning och lovade att läxa upp Åby.

  Pernilla ; Om du behöver träna på ditt stolliga budskap, så säg ett par sanningens ord till de knäböjande fotbolls-tjejerna.

  14
  15
 8. Snacka om naiv idrottsidiot, Ryzzland skall naturligtvis bojkottas från allt internationellt utbyte inom idrott och kultur framöver. Wiberg sjönk enligt min mening rakt ner i källaren med sitt uttalande men hon ingår ju i det korrupta IOK så ingen är väl direkt förvånad.

  16
  21
 9. Idrott och religion borde kunna hållas utanför politiken. Men tyvärr, tyvärr!

  Fast åtminstone inne på idrottsarenorna (exempelvis på fotbollsplaner och på friidrottsarenor) borde man kunna låta bli att demonstrera. På samma sätt i kyrkan. Gud bevare oss för en präst med politisk agenda i predikstolen.

  En sund själ i en sund kropp och inga månglare i templet.

  22
  2
 10. Jag misstänker att PW gått långt över sin kompetensnivå när hon börjar uttala sig om storpolitik. Självklart ska ryssar sanktioneras från allt, tills de tröttnar på lille Putte. Hur skulle det se ut om han fick flina med en rysk medalj? Litar inte på någon ryss, särskilt inte skidskyttar

  18
  19
  • Över sin kompetensnivå, det vete f-n det, på fotbollsplanen är tävlingen i knäböjning minst lika viktig som själva matchen. Säkert nu att hon gjort veckans “knäövningar”?!? Och ja, ryssarna ska ha rött kort tills chefsförbrytare själv och hans närmsta medförbrytare avslutat sitt skräckvälde i Ukraina, helst också förts till Internationella Brottsmålsdomstolen eller en upprättad krigsförbrytar-tribunal.

   15
   12
  • En liten fråga bara.
   Hur ser du på USA med tanke på alla krig dom startat, länder som anfallits såsom Serbien, Irak, Libyen, Syrien m.fl.
   I Irak och Serbien har man även använt sig av utarmat uran i viss ammunition, uran som nu ger en ökad cancerfrekvens i de landsändar där granaterna ligger.
   Varför har vi inte stängt av amerikanska idrottare för dessa förbrytelser?
   Ska inte regler vara lika för alla?
   Som bekant har man beräknat att omkring en halv miljon irakiska barn har dött p.g.a kriget samt de sanktioner man lade mot landet ifråga.

   25
   9
 11. Hur är det med kriminella? Ska vi också skilja på brott och idrott? Ska vi ta med mördare i landslaget? Ryssarna mördar invånarna och ska därför likställas med mördare.

  15
  23

Kommentera