USA:s regering bekräftar framsteg fusionsenergi

ENERGI. Amerikanska forskare vid Lawrence Livermore-labbet i Kalifornien nått ett ”stort vetenskapligt genombrott” i sitt arbete med kärnfusion. Det bekräftar USA:s energiminister Jennifer Granholm på en presskonferens.

Fusionskraft

För första gången någonsin lyckades man på labbet i förra veckan skapa nettoenergivinst, alltså mer energi än vad som förbrukas i processen.

Det är en av de största vetenskapliga bedrifterna under det 21:a århundradet, säger Granholm.

Presskonferens

Förespråkarna menar att fusionsenergin kan hjälpa oss ut ur klimatkrisen genom att det är ett utsläppsfritt alternativ som skulle kunna ersätta fossila bränslen. Fusionsreaktioner är det som ligger bakom solens energiproduktion och målet med fusionsforskningen är – enkelt uttryckt – att bygga konstgjorda solar på jorden.

-Pettersson tycker det låter bra utan att förstå hur det fungerar, dom som lever om 50 år får väl se hur det gick. Men jag tror på teknisk utveckling som alternativ till Miljöpartiet och Greta…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “USA:s regering bekräftar framsteg fusionsenergi

 1. Nu skall jag inte vara negativ här,,,,, men; tillgången av tritium är i stort beroende av hur mycket vi lyckas att tillverka (“breeder”). Deuterium förekommer (om än i ringa koncentrationer) i havsvattnet. Så,, det är ännu en lång väg att utforska.

  11
  1
  • Även om fusionskraft kommer att lyckas så kommer med största sannolikhet Greta, Bolund, Stenevi och Tovatt kommanpå något sätt att protestera för att istället satsa mer på väderkvarnar. E-85 var det ju miljömupparna som tog död på.

 2. Man behöver enorm hetta och tryck för att kunna lyckas med fusion, det som naturligt sker i solen och andra stjärnor.

  ITER är ett det största projektet i världen. Det är ett samarbete mellan 35 länder. Anläggningen som ligger i södra Frankrike är gigantisk och ses som länken mellan dom mindre experimentreaktorer som vi helt plötsligt har hört om I en uppsjö av artiklar, och framtidens reaktorer som är tänkta att skapa elektricitet.

  Från deras hemsida.

  “Fusion is the energy source of the Sun and stars. In the tremendous heat and gravity at the core of these stellar bodies, hydrogen nuclei collide, fuse into heavier helium atoms and release tremendous amounts of energy in the process.”

  Det verkar ju inte helt lätt att kopiera.

  https://www.iter.org/proj/inafewlines

  10
 3. Framsteg? Man använde lasrar på 2MJ för att få ut 3MJ (MegaJoule).

  Tyvärr så gick det åt 500MJ för att driva dom. Vi är nog inte där riktigt ännu…

  11
  3
 4. Ja säkert ju högre temperatur ju högre hastighet . Sen skall man ju få ut energin ur detta? Det är lättare att ta ut energin från tusen grader liger man över miljoner grader kan det vara svårt att få ut något det är skillnad på temperatur och watt

  6
  1

Kommentera