Sanningen bakom elbristen och elräkningarna!

INSÄNDARE. I Nyhetsmorgon på TV4 fick vi nyligen goda råd om hur vi skulle kunna sänka våra elkostnader, nämligen följande: -Sänk innetemperaturen, Duscha kortare,
Gör inga långkok – Köp färdigkokt julskinka och torktumla sparsamt med mera.
De tittare som tacksamt tog emot dessa “energibesparingsråd” borde dock ha informerats om varför vi i 2000-talets Sverige plötsligt har drabbats av något så simpelt som elbrist! Sanningen är följande!

 • Den tidigare S-ledda regeringen stängde nämligen ner fyra kärnreaktorer i Ringhals och Oskarshamn, orsaken till detta var ett krav från Miljöpartiet!
  2019-09-09 skrev Lorentz Tovatt (MP) följande på Twitter: -“En av de bästa sakerna med helgen som gått är att nedstängningen av Ringhals 1 och 2 nu satt igång. Dysfunktionella och dyra kraftverk som nu ersätts med vindkraft, bra!”

2020-12-31 skrev jag själv följande i en insändare:- I dag lägger regeringen grunden för kommande elbrist!
Detta då den rödgröna regeringen stängde ner den andra av fyra reaktorer i Ringhals.
Denna reaktor producerade nog med el för att täcka hela Göteborgs behov, reaktorn stängdes inte ner för att den var trasig eller uttjänt utan endast för att Löfvens regering skulle garanteras ett fortsatt stöd av Miljöpartiet!

 • I tidningen Näringslivet skrev för övrigt Jan Blomgren professor i kärnfysik nyligen följande om energipolitiken.
  -“Decennier av dåliga politiska beslut har förstört Sveriges energisystem. Tills vidare blir det comeback för ved och kol, stor tung industri inom Sverige och Europa kommer att slås ut, jag skulle bli förvånad om det här är löst inom tio års tid!”
  Ironiserande fortsätter han:- Nu skiter vi i miljön, det blir comeback för ved, olja och kol.
  Tyskland återstartar kolkraftverk på löpandeband och i Sverige så eldar vi ved och kör oljekraftverket i Karlshamn så det visslar om det!
  Vidare menar Blomgren att vi tidigare hade en positiv energiutveckling som nu blivit destruktiv, vilket bevisas av att oljekraftverket i Karlshamn nu även är i drift mitt på sommaren!

Vissa påstår att vi inte har någon elbrist i Sverige eftersom vi exporterar el, visst helt sant!
Då det saknas överföringskapacitet av el från norra till södra Sverige så har “överskottselen” exporterats fast nu i vinter har vi under perioder för första gången på decennier köpt mer el än vad vi säljer.
Sverige har idag sex kärnreaktorer i drift fördelade på tre kärnkraftverk.
Forsmark har tre reaktorer i drift, Oskarshamn stängde två av tre reaktorer 2017, och vid Ringhals kärnkraftverk stängdes två av fyra reaktorer 2019 och 2020.
Samtliga nedstängda reaktorer hade kunnat drivas vidare med normalt underhåll.

Sverigedemokraterna ville stoppa nedläggningen av Ringhals två reaktorer M, KD och L ställde sig på SD:s sida.
Det var en jämn omröstning där 174 riksdagsledamöter röstade för regeringens förslag om en nedstängning medan 173 röstade för SD:s förslag om att stoppa den samma.
Märkligt nog så säger dock opinionsmätningarna nu att väljarna trots detta förefaller vilja ha tillbaka den tidigare rödgröna regeringen!?
Hur kan det komma sig att moderaternas löfte om att el-stödet skulle vara på plats den 1 november ses som ett svek, samtidigt som de rödgrönas rasering av det svenska elsystemet under åtta år – vilket drev upp priserna – är en icke-fråga i debatten?
Annat att ta in i energipolitiken är det faktum att vår forna rödgröna regering ofta hänvisar sina beslut till “Vattenfalls ledning”, en ledning som tillsatts av den socialdemokratiska regeringen!

Johnny Hornbrink SD

12 thoughts on “Sanningen bakom elbristen och elräkningarna!

 1. Rullande frånkopplingar var något som jag i mitt stilla sinne bara förekom i korrupta diktatur och skräpstater som Nord-Korea, i Afrika och i DDR på 70- och 80-talen. INTE i det utvecklade och välorganiserade Sverige.

  Men, uppenbarligen har Sverige gått och blivit en korrupt skräpstat / bananrepublik regerad av klaner och diktatorer..

 2. Just nu på TV4 Mat lagningstips för en ” Grön” Jul är så sabla less på allt Vegan och klimat snack.. Börja berätta om Varför vi har denna Kris Dom som stängde ner Fullt fungerande el bör få sina straff

  43
 3. I morse sände miljöpartisterna på TV2 en gammal propaganda film mot kärnkraften.
  Hur kan det komma sig att miljöpartiet tillåts äga vår stads-television?

  51
 4. Begåvad med billig ström i ytterligare 15 mån. Kommer inte att spara ett skit. Vill se en nedsläckning i södra Sverige, och på det viset låta det gå upp ett ljus för ärthjärnorna, som röstat fram haveriet.
  Spara el, så att inget händer, är samma sak som att dölja det brott, S+Mp, har begått mot Sveriges skattebetalare!

  50
 5. Det finns inga tekniska problem att återstarta de nedstängda verken. Jag är ganska insatt i detta.

  39
  2
 6. Samma jävla idioter som nu ger oss råd om att spara ström är samma jävla idioter som försökt få oss att köpa elbil i flera år.(Snodd från twitter).

  61
 7. Det är en svekdebatt eftersom de stora mediehusen alla gick i opposition den 12/9-22 och därmed driver narrativet.

  38
  3
 8. Räkenskaperna tid kommer .
  Nu sprattlar Sossar och MP muppar emot och raljerar och ironiserar och ljuger och skyller ifrån sig .
  Med politikers korkade logik förstår de inte att de bara gräver sin grop ännu djupare.
  Och siffrorna som visar på kokonas uppgång ska vi ta lätt på .
  En stor del beror på att folk vill visa sitt missnöje med bensinpriserna och den hanteringen . En del är försköning av siffrorna.
  Men när elräkningarna kommer påminns vi om verkligheten .
  OCH DEN HAR SOSSAR OCH MILJÖMUPPAR SKAPAT .

  53

Kommentera