Luciatåg utan religiösa inslag

RELIGION & SKOLAN. Tomtar, pepparkaksgubbar och stjärngossar väljs bort på Mariehemsskolans luciatåg i år. Luciatåget ska vara könsneutralt och utan religiösa inslag – istället ligger fokus på ljus och kärlek. – Vi är en konfessionsfri skola och har därför valt att ta bort julinslagen, säger körledaren Jörgen Persson, enligt SVT.

Tomtar och pepparkaksgubbar får inte förekomma på Mariehemsskolan.

I kören ingår ett 40-tal barn i åldrarna 7 till 10 år. Förra året var luciagruppen ännu större, men flera elever med annan religiös tro än den kristna hoppade av under repetitionerna.

En del föräldrar var inte bekväma med barnens deltagande eftersom lucia förknippas med julen, så i år har vi har varit tydliga med att arrangemanget inte kommer ha koppling till någon särskild religiös tro, säger körledare Jörgen Persson.

När dagarna knappt gryr uppe i norr kommer Lucia med hopp om ljusare tider. Det är det mottot vi följer, helt utan kopplingar till en särskild religiös tro.

Barnen ska klä sig neutralt med glitter och ljus och lucian kan vara antingen pojke eller flicka.

-Pettersson hoppas att körledaren Jörgen Persson håller koll så ingen av barnen eller de vuxna med annan religiös tro bär slöja och att det firas Ramadan och Eid utan religiösa inslag, för det kan väl inte vara så att det bara är svenska traditioner som får backa…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Luciatåg utan religiösa inslag

 1. “..Luciatåget ska vara könsneutralt och utan religiösa inslag ..”

  VARFÖR ser man då en liten, mycket liten flicka i SLÖJA ???

  VAR finns KONSEKVENSTÄNKET ??

  • Undrar om de själva inte ser detta? Det är ju oerhört komiskt. Plocka bort den kristna symboliken (luciakrona, pepparkaksgubbar?? och tomtar???) för att det skall vara “neutralt” och så står där minst en liten tjej i slöja istället.
   Tänk er motsatsen, ett neutralt firande i något islamskt land. Kvinnorna får inte ha slöja men det går bra att vara lucia, tomte eller pepparkaksgubbe 😀

 2. Precis Pettersson, ska bli spännande att se hur skolan och körledaren hanterar Ramadan och diverse annat muslimskt hokuspokus.

  24
  2
 3. Utan religiösa inslag…?
  Då utgår jag ifrån att muslimska hucklen inte är tillåtet heller.
  Annars kan vi ju säga att det är förbjudet att förneka en kristen Lucia.

  25
  2
 4. Denna “godhet” – detta fula och enfaldiga slickeri.
  – Man bara förfasas och undrar, hur i hela vetet det är kopplat där uppe hos dessa individer.

  37
  2
  • Blir så trött på att läsa sån har skit. I Sverige firar vi lucia. Föräldrar går o tittar på sina barn, som står där med glitter i håret. Har naturligtvis själv gjort detta, men det var ett tag sedan nu. Blir bara så djävla trött.

   33
   1
  • Ja Öskute, det är uppenbart att tomtar är superviktigt för de politiskt korrekta. Istället för att låta folk tomta till det och ha kul på jul förbjuder man det.
   Det är den som förbjuder saker och lägger sig i som visar att den tycker det är viktigt. Inte tvärtom vilket du oreflekterat verkar antyda.

   Det hela är egentligen mycket enkelt. Den som inte vill fira jul eller lucia firar inte jul och lucia. Men det har blivit tvärt om, den som vill fira jul och lucia hindras från det genom en mängd förrädiska retoriska knep om “inkludering”.

 5. Vår före detta statsminister Steffe sa när Han besökte ett fjärran ökenland och kontrollerade att de kvinnliga representanterna från Sverige Regering hade Sina slöjor korrekt “Man Ska ta seden dit man kommer”…..

  42
  1
 6. Men vänta nu, Lucia är väl ett kristet namn? Till och med ett helgon. Deg gjord med ingefära m.m. Är däremot inget som har med Jesus att göra så varför får det inte vara pepparkakstema? Tomtar är dessutom hedningatro och inget som finns i bibeln.

  Så de lyckades med konststycket att slänga det som inte var kristet och behålla det enda som har en tydlig kristen association. Skarapmhjårnor som arbetar, det märks.

  Det enklaste är nog att de slutar fira allt som finns, klär sig i grå särk och har ett så neutralt och ointressant liv som möjligt. Då blir alla lyckliga.

  58
  2
  • Och det var ingalunda fritt från tomtar, pepparkaksgubbar och stjärngossar heller. Det finns en stor tomte, körledaren Jörgen Persson.

   Det är även en allmän uppfattning att när Rom kristnades så valde man att fira Jesu födelse, julen, samma tid som de hedniska midvinterriterna för att få allmän acceptans. Även inslag av asatro finns i de nordiska julfirandena. Skulle tro att även islam kopierat gamla judiska och kristna riter. De är bara vilse i kalenderpannkakan då de totalt saknar astronomiska kunskaper och därmed inte kan pricka in jordens vandring kring solen.

   20
   1
   • Islam i Iran tvingas fortsätta med gamla persiska högtider så ja de kan också anpassa sig för att få acceptans.

    10
    1
  • Lrs
   “Det enklaste är nog att de slutar fira allt som finns, klär sig i grå särk och har ett så neutralt och ointressant liv som möjligt. Då blir alla lyckliga.”

   Det kommer. Agenda 2030

Kommentera