Går Ringhals att återstarta?

ENERGIPOLITIK. Chang Frick är entreprenör, journalist och fotograf. Han är medgrundare och chefredaktör för nättidningen Nyheter Idag. Chang Frick har tidigare varit politiskt aktiv inom Sverigedemokraterna,

Många påstår att det inte är möjligt att återstarta kärnkraftsreaktorerna Ringhals 2 som togs ur drift den 30 december 2019 och Ringhals 1 som avvecklades den 31 december 2020. Reaktorerna är nu permanent avställda, vilket innebär att de enligt lag aldrig får tas i drift igen.

Chang Frick skriver på Twitter

Partierna bakom Tidö-avtalet har sagt att frågan ska utredas, frågan är om det finns någon politiker med kraft nog bakom en opartisk utredning eller om det är bättre att satsa på nya kärnkraftverk eller en kombination av båda.

Den nya regeringen får kraftig kritik för att elstödet är försenat och slår fel, men vem beslutade om elstödet och har glömt sitt ansvar?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Går Ringhals att återstarta?

 1. För att återstarta Ringhalsreaktorerna måste man först sparka VDn som blåljuger om möjligheterna. Man måste lyfta ut alla kärnkraftsskeptiker från ledande ställningar inom vår kraftindustri. Ut även med Vattenfalls superhögavlönade GD Anna Borg, samt flera mpmuppar ur styrelsen. Sen antar jag att pga ett åttaårigt S mp regeringsinnehav så måste svenska kraftnät rensas.

  11
 2. Klart det går att återstarta Ringhals 1&2. Byggnaderna finns ju, elanslutningar finns, ställverk, transformatorer och kylvatten finns. Turbiner och generatorer likaså. Även om det behöver skaffas viss ny klassad utrustning är det inte olösbart. Det finns mycket kompetent underhållsfolk som med vettig planering kan, på betydligt kortare tid än att bygga helt nytt, få igång dessa verk. Det gäller ju nu att få snabb tillgång till elkraft. Om dessa reaktorer fås i drift så kan det byggas nytt under tiden. Kom inte och snacka om att det skulle vara omöjligt att byta pumpar mm om så behövs, sådana arbeten sker dagligen i olika industri och underhållssammanhang.
  Det som saknas är den politiska viljan att ändra lagarna som står i vägen för återstart.

  44
 3. Klart att om varje kärnkraftverk har för verket “specialtillverkad utrustning” så blir det i princip omöjligt att starta upp när nya delar alltid behöver nytillverkas, sen ligger det “i första hand” knappast i Svenska myndigheters intresse att sänka sina enorma (skatteintäkter) med låga energipriser.

  25
 4. Dom svåra problemen löser vi med en gång,dom olösliga får ta lite längre tid
  så enkelt är det.oavsett vad miljökulten säger.Regeringen visa handlingskraft NU
  så att ni inte i samma läge som den förra,dvs oduglingar.

  38
  1
 5. Man får lite känslan av att M och KD inte vill gunga båten för mycket och därför rör sig väldigt, väldigt långsamt. Istället för att ta krafttag och visa initiativ till förbättringar – som att ändra lagen så avställda kärnkraftverk kan återstartas, enkel lagändring som kan klubbas imorgon.

  45
  2
 6. Visst, allt är möjligt men om nu en hel del utrustning redan är nerplockad och såld som reservdelar till andra kraftverk kan man inte bara åka till Hornbach och köpa nytt. Det som satt där tidigare tillverkas inte längre efter 40 år, och nytillverkade pumpar, som kanske har en lite annan konstruktion och materialsammansättning, måste testas och verifieras och bara det kostar mycket tid och pengar att genomföra.
  Dessutom är mycket av resterande utrustning 40 år gammal och dess återstående livslängd är begränsad.
  Det kommer då inte att gå snabbare att återstarta R3 och R4 än att bygga nytt. Med nytt får man ny teknik och en anläggning som sedan har en livslängd på 40-60 år.
  Detta är den tekniska delen. Hur det sedan sköts politiskt med tillstånd osv är en helt annan sak.
  Tag upp ritningarna på R5 och R6 istället, som lades ner 2015, eller köp ett verk från Korea. Mycket bättre!

  31
  1
  • .
   Man har genom ären samlat på sig massor av unika reservdelar i varje verk, för att snabbt komma tillbaka efter varje sk haveri.
   Om det nu inte av ren illvillighet är på det sättet att man skrotat det också. MP verkar annars ha tänkt på allt de kunnat för att sabotera ev återstart.
   Reaktorn som lades ner sist har ju vad som ovanligt är gjorts irreparabel ovanligt snabbt.

 7. Det vore intressant att få höra en bedömning från Elsa Widding. Varför skulle det inte gå? Hur lång tid om man kör det som ett krisprojekt? Kostnaden torde vara ointressant om man jämför med det elpris och den risk för black-out som stoppen medfört.

  44
 8. Allt går. Det är en fråga om tid och pengar. Samt vilja. I fallet med innevarande regering, ryggrad och stake.

  58

Kommentera