Svenskledd insats mot kriminella i norra Europa

BROTTSLIGHET. 4000 personer samt 2500 fordon har kontrollerats, dessutom har 1,5 miljoner kronor utmätts eller beslagtagits. Mellan den 5-9 december har svensk polis tillsammans med flera andra länder genomfört en omfattande insats mot gränsöverskridande brottslighet.

Polisen, Tullen, Kronofogden och Kustbevakningen samarbetade med kontroll av fordon och personer som anländer till Stockholms hamnar. Bild: Polisen

Syftet med insats EMPACT Trident har varit att upptäcka, förhindra och ingripa mot gränsöverskridande brottslighet i norra Europa. Sverige har haft den ledande rollen och Mats Palmgren på Noa har varit internationell aktionsledare under insatsen.

Den största vinsten är att vi och våra grannländer stärker vårt samarbete på ett mycket djupare plan än vanligt, arbetsmetoden har stor potential. Jag hoppas att detta blir ett dagligt arbetssätt mellan oss. Dessutom har det kommit in underrättelser av stor betydelse för att förhindra och förebygga riktigt stor brottslighet, säger Mats Palmgren.

Stort flöde av brottslighet: Fokus för Sveriges del har varit att fånga upp inresande med kriminella avsikter och att upptäcka brott, avbryta brottsplaner och att vid gränsen avvisa människor som inte har vistelserätt. Flödet av tillrest brottslighet är omfattande och det är många människor som söker sig både till Sverige och andra nordiska länder med avsikt att begå brott.

För det första är det viktigt att slå mot de kriminellas ekonomi på det här sättet. För det andra skickar polisen ut en signal om att vi finns därute. Och för det tredje så angriper vi logistikkedjan för denna typ av brottslighet, säger Palmgren.

Resultaten från insatsen har varit mycket goda. Ungefär 4000 personer och 2500 fordon har kontrollerats i Sverige. Personer har frihetsberövats, fordon har beslagtagits och gods runt 1,5 miljoner kronor har utmätts och beslagtagits.

Det är fantastiskt roligt med så bra resultat, man känner att vi är något på spåren. Med det här arbetssättet kan vi göra skillnad. Jag är imponerad över det sätt alla inblandade har angripit problemet och jag är glad över det sätt som man genomfört insatsen, säger Palmgren.

Som ett resultat av den svenskledda insatsen har personer även frihetsberövats i Danmark, Tyskland, Polen och Litauen. Värdefull information har inkommit som gör att grov brottslighet kan förhindras och förebyggas.

Pressmeddelande

-Pettersson säger att gränserna borde bevakas ständigt, både vid in och utresa, inte vid enstaka insatser…

Fakta: EMPACT Trident

Förutom Polismyndigheten har även Tullverket, Kustbevakningen och Kronofogdemyndigheten varit involverade från svenskt håll. Polisregion Stockholm, Väst och Syd har haft nyckelroller under insats EMPACT Trident.

Europol har varit involverade i insatsen och även 14 olika myndigheter från olika länder i Europa.

De länder som ingått i insatsen är: Tyskland, Estland, Lettland, Norge, Finland, Litauen, Polen, Danmark, Norge, Island, Sverige.

Insats EMPACT Trident ligger inom ramen för prioriteringen Organized Property Crime (OPC) i EU:s policycykel. Policycykeln antogs 2010 av EU för att hantera de viktigaste brottshoten mot EU.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Svenskledd insats mot kriminella i norra Europa

 1. Någon uppgav att de genom denna aktion stoppat många kriminella under perioden !!!
  Ja vad f-n hjälper det,när man samtidigt flyger in tusentals exoter av samma korn o skrot,månad efter månad !

  14
 2. Ställde mig och räknade hur många skåpbilar med släp och täckta små lastbilar som
  kom med morgonfärjorna till vår stad, två färjor hade 57 stycken? Kan dom va på
  semester här i vårt avlånga land mitt i vår mörka vinter, eller har dom andra projekt
  på gång? Därför borde varje sådan bil som sen ska lämna landet kontrolleras, är dom
  som i många fall fullastade med cyklar ,gräsklippare , byggmaskiner och annat
  smått o gott kunna visa upp kvitto från seriösa firmor?

  25
  • Det som händer är ju att det står en tullare vid varenda gräns och river i bilen?!
   Det intressanta är ju att EU skulle inte ha några inte gränser ? Med det blev ju inte då vissa stater med ytre gränser började ju tjänna på öppna gränser! Så frågan blir ju vad skall ha ett EU till vad fick av cov19 eller den så kallade migration .. det enda man inte kan lasta EU för är ju faktiskt den den mentala härdsmältan som stängde av kärnkraft?
   Och det var ju svagt begåvade som saknade slutledningsförmåga

 3. Dom har vant sig vid att här står gränsen öppen och ingen kan hindra dom att köra ut stöldgodset, Morgan ville inte göra något åt problemet.

  27
  • Svenskledd insats!
   Då kommer ”allas lika värde”, div genusperspektiv och ylande om kränkningar, göra att det går åt helvete!
   Helt i avgångne dåren Mogges anda.

   20
   1
 4. Ja det är ju samma brottslingar som vi har på gatan kriminella gäng och deras droger ! Sen har manrumäner dom skicka tjyvgodset på posten ! Att man försöker stoppa transporter genom att införa till i gen gör ju att det är enklare att gå ur eu ! Sen avhyser man jihadister så är problemet löst .. detta med fri rörlighet skall ju bara gälla EU medborgare inte jihadister från Iran eller Afghanistan eller andra terrorister tillhåll

  23
  1
 5. Så 375:- per undersökt person i intäkt. Ingen vidare balansräkning.
  Alternativet är att återgå till gränskontroller av det slag vi hade före regeringen Bildt, samt utlänningspolitik sådan den var under sextiotalet eller tidigare, samt att göra revision på alla TUT, PUT och medborgarskap som delats ut sedan 1976 års grundlagsändring och konsekvent beröva de utlänningar som begått brott här medborgarskap, uppehållstillstånd och konfiskera deras tillgångar i sådan mån som krävs för att täcka rikets kostnader.
  Det hade fungerat.
  Det här som rapporteras ovan är inget annat än symboliskt. Plåster på cancer.

  27
 6. Äntligen, men varför har de låst den utländska kriminaliteten rotat sig så hårt i Sverige?
  Skit ska stoppas omedelbart annat rotar den sig och sprider sig!

  Det sömniga agerandet och förnekelsen av problemen visar att makthavare vill förstöra Sverige!

  #RensaMaktensKorridorer
  #NollVänsterVidMakten

  35
  1
 7. Visar med önskvärd dtydlighet att drömmen om ett gränslöst Europa enbart är en dröm om man vill ha ordning och reda och förhindra internationell brottslighet.

  39

Kommentera