Ryssland stormar Bachmut till fots

UKRAINA. Mellan 50 och 70 ryska soldater dödas varje dag i försöken att ta kontroll över staden Bachmut i Donetsk i östra Ukraina, uppger ukrainska företrädare för Wall Street Journal.

Ukrainska soldater med drönare i Bakhmut

I takt med att det ryska artillerilagret sinar sker ryssarnas offensiver i allt större grad till fots och med stridsvagnar, skriver tidningen. En ukrainsk officer säger att de ryska försöken ”aldrig tar slut”.

Vi skjuter på dem, då skickar de fler.

Striderna omkring staden, som hade drygt 70.000 invånare innan invasionen i februari, har pågått i flera månader och beskrivits som ett blodbad med mycket små framryckningar. Bedömare har tidigare menat att förlusten av soldater är klart större än eventuella vinster för rysk del.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Ryssland stormar Bachmut till fots

 1. Saxat från DN:
  Enligt underrättelseuppgifter som offentliggjorts av det brittiska försvarsdepartementet har Wagnergruppen stridit i Donetsk sedan åtminstone oktober. Gruppen har flera tusen soldater i Ukraina, främst på den östra fronten.
  I september syntes Jevgenij Prigozjin, Wagnergruppens grundare och Putins förtrogna, rekrytera fångar på ryska fängelser till striderna. Om de tjänstgjorde sex månader med hans grupp skulle de friges, lovade han.
  – Det finns uppgifter som tyder på att det är Wagner som äger frontavsnittet i Bachmut, och att det är där man har satt in fångar och mobiliserade, säger Joakim Paasikivi.
  Han tror att Prigozjin satsar mycket på en seger i Bachmut för att kunna profilera sig gentemot den ryska armén. Inte nödvändigtvis för att staden har särskild strategisk betydelse på slagfältet.
  Prigozjin har sedan invasionens början i februari skrutit om gruppens betydelse för Ryssland på slagfältet i Ukraina.
  – Det är ganska spekulativt, men det skulle ligga i linje med Prigozjins möjliga maktspel – att etablera sig som en maktfaktor, säger Joakim Paasikivi.
  Bachmut ligger i en klyfta som pekar mot de strategiska städerna Kramatorsk och Slovjansk i Donetskregionen. Under de senaste veckorna har striderna runt staden intensifierats. Ukrainska soldater beskriver, liksom president Zelenskyj, striderna som de svåraste i landet sedan invasionens början.
  Enligt Joakim Paasikivi finns det uppgifter om ryska framgångar runt staden.
  – Det verkar vara riktigt besvärligt för Ukraina nu. De tvingas flytta sig och gräva nya skyttegravar, eftersom i princip hela staden är nedskjuten. Om Bachmut faller vore det ett påtagligt nederlag för Ukraina, men jag tror inte att det leder en omedelbar framryckning från Rysslands sida, säger han.

 2. The Armed Forces of Ukraine have already killed about 93,080 Russian soldiers in Ukraine from February 24 to December 8, including 340 over the past day alone.
  The General Staff of the Armed Forces of Ukraine said this in a post on Facebook, according to Ukrinform.

  6
  1
 3. DONETSK, December 7. /TASS/.

  The Ukrainian military sustained over 70 casualties in battles with fighters of the Donetsk People’s Republic (DPR) in the past day, the press office of the DPR people’s militia reported on Wednesday.

  ”The enemy’s manpower losses amounted to over 70 personnel,” the press office of the DPR people’s militia said on its Telegram channel.

  In addition, DPR militia forces jointly with the Russian army destroyed two Ukrainian T-72B and T-64BV tanks, five armored and motor vehicles, the press office said.

  1
  12
  • Om vi utgår ifrån att det är sant, vilket det med största sannolikhet inte är. Så är det inte någon större nyhet.

   Genomsnittligt utrustade ukrainska styrkor är hyfsat väl utrustade så av dessa 70 förluster är 10-15 dödade, resten är skadade på olika nivåer allt från permanent skadade 10-15 stycken till lätt sårade som behöver lite plåster eller stygn.

   Detta ska då jämföras med de cirka 1000 man som Puttes terrorister förlorade igår med 310 dödade, över 300 svårt skadade och ytterligare över 300 övrigt skadade.

   4
   1
  • Lögnerna om Kiev regimens framgångar fortsätter oavbrutet.
   Minsk avtalet var också en lögn från västvärldens sida.
   Man har ljugit för det Ukrain/Ryska folket sen dag ett efter USA:s färg revolution i landet.
   Minskavtalet 2014 var ett försök att köpa tid åt Ukraina.
   Man använde den här tiden för att bli starkare militärt med hjälp av Nato och EU.
   Med andra ord……. ett planerat krig mot Ryssland där folket som vanligt är offren.

   https://nyheter.swebbtv.se/minsk-avtalen-var-ett-satt-att-kopa-tid-at-ukraina/

   32
   59
   • Gammeldags Svensk:
    Hoppas många orkar läsa din länk och få en bättre insyn hur de styrande på alla sätt manipulerar,och med d e r a s media framstår som fredsänglar,när det i verkligheten är raka motsatsen..,,
    Har skrivit det tidigare och upprepar,att Merkel är/var en större förbryterska än Adolf….
    Drev även med sina ord om fritt inträde för Islamisterna o andra kriminella,hela Europa i fördärvet.

    27
    40
   • Säkert planerade man ett krig mot Ryssland precis som Polen planerade ett krig mot nazi-Tyskland som lyckligtvis Hitler hann förekomma.

    39
   • Gammeldags kommunist, inse fakta. Du kan ingenting om vad som hänt eller vad som händer i Ukraina. Det enda du gör är att upprepar Kremls lögner som är lika falska idag som de alltid varit.
    Du kan uppenbarligen inte inse att ukrainarna aldrig ville hamna under moskoviternas järnskodda stövel igen efter frigörelsen från Sovjetunionen. Därför valde de att närma sig väst och när deras ryska marionett till president försökte stoppa detta blev generalstrejker och folket protesterade till dess att parlamentet agerade. Trots att den ryske marionettpresidenten satte in ryska terrorister med prickskyttegevär för att mörda ledarna och deltagare i protesterna.
    När parlamentet, presidenten och ledarna för protesterna kom överens om vad som skulle göras vägrade presidenten att genomföra detta och flydde istället landet och flög till Moskva för att sätta sig i husses knä. Vilket innebar att han vägrade utföra sina uppgifter och därefter avsattes av parlamentet.

    42
    19
   • Gammel
    Swebbteve som tror att Palme lever med AIDS och gömd av partiet. Och lyssnar på Lars Bern som hävdar att Kiev är nazister.
    Den kanalen skall man vara försiktig med.

    30
    17
 4. Dissidenten:
  Vore det frivilliga som sändes in i döden,kan jag till viss del ansluta mig till dig.
  Men troligen är det tvångs-inkallade som skickas in i dessa raider.
  Vet inte vad straffet är i Ryssland att neka order,men på Adolfs tid hade hans soldater,att ställa sig vid en vägg och skjutas,eller lyda ordern….
  Bland dem min hustrus fader,som vid sista hempermissionen tog adjö från sin fru. Dessa ord som min hustru inte skulle höra,förföljde henne in till döden…1946 svalt han ihjäl i ett fångläger i Smolsk.,.

  19
  17
  • Stenbock.
   Förmodligen använder ryssen samma taktik som i ww2. Egna kommissarier som från bakre linjer skjuter egna soldater som retirerar/tvekar.

   31
   9
  • Och ändå försvarar du Putte och hans terroristers agerande i Ukraina idag. Du kommer dragandes med Kremls patetiska lögner och försöker påstå att det är sanningen. Vad skulle din fru säga om hon läste de lögner och ursäkter du skriver här om Puttes terrorister, samma folk som mördade hennes pappa.

   35
   13
 5. Så kallade zombiattacker!
  Orcerna är fullständigt körda. Varje dag får man anledning att dra på smilbanden!
  Slava Ukraini.

  45
  19

Kommentera