Finns en risk att det blir svart

ENERGIPOLITIK. Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) är i Skåne, som drabbats hårdast av elkrisen, på sitt första besök som minister, rapporterar TT.

Elpris idag och imorgon

En svekdebatt har vuxit fram i breda lager – bland företagare, i oppositionen, även inom Moderaterna – om elstödet, som innehåller mindre pengar till hushållen än utlovat.

Busch slår dock ifrån sig kritiken och trycker på att den ändrade modellen inte kommer att driva upp elförbrukningen, skriver Expressen.

Det finns en reell risk för frånkoppling, det vill säga att det blir svart, det kan vi inte under några omständigheter riskera att bidra till att öka.

-Pettersson tycker det är märkligt att elprisstödet diskuteras mer än hur vi ska få elsystemet att fungera och vems fel det är att systemet inte fungerar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

20 thoughts on “Finns en risk att det blir svart

 1. I Nord-Korea har man också rullande avstängningar av elektriciteten. Man har heller också knappast mat för dagen och absolut INTE någon form av demokrati.

 2. Sedan mitten av november (17 – 19) har Argus noterat att elpriserna ligger rätt lika i hela landet. Det är rätt månad för de som tror att “marknaden” sätter priset nu när jultomten är i antågande. “Någon” har helt klart manipulerat elpriserna ytterligare en gång. Det enda som utlandsförsäljningen för med sig är att elbolagens lönsamhet närmar sig bankernas.

  Argus är libertarian men inte renlärig. Tror på marknadsekonomi men litar inte på oreglerad sådan. Vill se privata och offentliga alternativ konkurrera då konkurrens håller båda i form. Därför måste den Bryssel-styrda elmarknaden bort och elmarknaden regleras med svenska folkets väl och ve i centrum. Elproducenter som inte sköter sig ska kunna bötfällas i sådan omfattning så att de mister anläggningarna. Ett personligt ansvar ska då också utkrävas.

  Att subventionera elkonsumtionen är sossepolitik. Bättre då att låta tyskar, danskar, polacker och litauer ordna sin egen elförsörjning då försäljning bara ska vara möjlig då din inhemska marknaden är tillfredsställd. Att tro, som argumentet lyder, att grannländerna ska komma till vår hjälp vid effektbrist är naivt på gränsen till vettlöst. Bättre då att kapa linorna och stänga ner utländskt ägd industri och datacenters vid effektbrist först.

  12
 3. De så kallade “makthavarna”(politiker, med fler infunktionella individer) agerar helt enkelt landsfientligt.
  Det här är ärenden för säkerhetspolisen, landsskadlig verksamhet. Inget annat.

  21
 4. Ann-Charlotte:
  Centern o, Folkpartiet samt veliga Sossar är o var grunden till,att Folkomröstningen slutade som den gjorde.De som gick till val hade i regel ingen som helst kännedom om Kärnkraften.
  Dessa röstade liksom i vanliga val,efter vad morfar o farfar alltid gjort !!
  Nu får efterföljande generationer lida av detta….

  29
  3
  • Jag läste igenom valsedeln för Linje 2 (nja-linjen). Där står:

   “Jag röstar på förslag nummer 2.

   Detta förslag innebär:

   Kärnkraften avvecklas i den takt som är möjlig med hänsyn till behovet av elektrisk kraft för upprätthållande av sysselsättning och välfärd. För att bl.a. minska oljeberoendet och i avvaktan på att förnybara energikällor blir tillgängliga används högst de 12 kärnkraftsreaktorer som i dag är i drift, färdiga eller under arbete. Ingen ytterligare kärnkraftsutbyggnad skall förekomma. Säkerhetssynpunkter blir avgörande för den ordning i vilken reaktorerna tas ur drift.”

   Med andra ord strider nedläggningen av sex kärnreaktorer mot folkomröstningen. Det bör förövrigt hållas en ny beslutande folkomröstning där svenska folket får möjlighet att säga ja till Gen IV-reaktorer som kan utnyttja “kärnavfallet” som bränsle i tusentals år.

   12
 5. Före “marknadiseringen” (dvs stöld av folkets egendom) av Sveriges elproduktion och -nät fungerade det. När profit sattes som överordnat mål framför elproduktion är dagsläget ofrånkomligt: marknaden tvingar fram ett jämviktsläge där priset blir så högt som möjligt för konsumenten, samtidigt som produktionskostnaden blir så låg som möjligt för producenten.
  Och eftersom staten beskattar i princip vartenda led i hela kedjan, är den också glad.
  Ett förslag: skriv till ditt lokalblad och till div- branschföreningar o.d. du är engagerad i, och förklara hur mycket mindre du kommer att kunna hyra hantverkare för, byta ut dina vitvaror för, serva bilen för, handla julklappar för och så vidare.
  Det ä det bästa sättet för oss plebejer att utöva påverkan på både stat och kapital: undandra dem dina pengar och tala om varför. En så liten förändring som 1% färre kunder märks omedelbart, även för stora firmor som övervakar sina trender kontinuerligt.

  22
 6. “Vems fel” är uttjatat. Men hur få mer el på kort sikt är viktigt. Kanske olja eller kol?

  8
  13
 7. Vi har brist på en regeringsduglig regering! Den nya regeringen hade en straffspark men har gjort bort sig totalt. Elpristödet går bara till södra Sverige, elpriset är högre söderut men en villaägare i Norrland förbrukar mer än en villaägare söder om fjollträsk.
  Vi hade en dålig regering med S och MP under åtta år, men den här regeringen är inte ett dugg bättre! Urusel.

  14
  15
 8. Kanske är det så att vi under såzzarnas 8-åriga vanstyre blev så pass avtrubbade genom alla ständiga galenskaper, att vi slutade förvånas. Uppenbarligen blev även Magdalena så van vid sina egna dumheter att hon nu blir fullständigt chockad över att Ebba har fullt upp med att städa upp efter (S) och dess kumpaner.

  35
  1
 9. Staten gnuggar händerna,liksom de som inkasserar 4 gånger högre pris på El-exporten till bl.a. Tyskland !
  Vem vi skall skylla på står skrivit i stjärnorna,men Stenbock förmodar att den allmänna fördumningen av befolkningen,kan vara största grunden.Antalet Gröna utopier har ökat oroväckande sista årtionden.

  36
  14
 10. Eu och Ukraina ska finansieras på något sätt.
  Att höja skatten bara är svårt då vi redan har världens högsta skattetryck.

  31
  14
  • Nej då, lite till går säkert, även EU vill ha lite också. Men inget blir över till mat. Svenska bönder har redan stängt, vi får väl köpa av andra som odlar mat. Tyskarna dubblar priset på vitkål.

   11
 11. Det är sossarna som driver svekdebatten eftersom de under inga omständigheter vill komma in på varför vi har en elbrist och vems fel det är att vi har en.

  40
  3
 12. Det började väl med folkomröstningen om kärnkraft, så skyll på dem. Men vad jag har fattat hade de väl inte mycket att välja på, mer på när. Så vem lurades då? Inte tillräckligt gammal förr att veta.

  8
  4
  • Den “folkomröstningen” var felaktig då den för det första inte var begränsad till två valalternativt samt inga av valen var för fortsatt drift utan alla tre valen var om NÄR kärnkraften skulle avvecklas.
   Så idioter som hänvisar till den folkomröstningen som bevis på att svenskarna vill att kärnkraften ska avvecklas antingen ljuger eller är så obildade att de inte vet vad den handlade om.

   • Vem lurade det svenska folket, menade jag. Läs om ovanstående och ge mig ett bra svar.

Kommentera