50-tal iranier stökar i Stockholm

BROTTSLIGHET. Ett 50-tal personer har försökt ta sig in på det stängda Medelhavsmuseumet vid Gustav Adolfs torg i Stockholm under en demonstration, vilket föranlett en stor polisinsats.

Där har det blivit stök och vi är på plats med flera enheter för att bringa lite ordning på platsen, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

”Ett 50-tal personer hade initialt berett sig tillträde till museet. De har nu av en polisresurs flyttats till Gustaf Adolfs torg. De bedöms samtliga har varit deltagare i en tillståndsgiven demonstration”, skriver polisen.

En demonstration mot den iranska regimen har sedan tidigare planerats på torget. Det är oklart varför demonstranterna försökte ta sig in på museet. En person har gripits.

Under fem äventyrliga år (1927-1931) ledde fyra unga svenska arkeologer utgrävningar på Cypern. De genomsökte tjugo platser främst på norra delen av ön. Den Svenska Cypernexpeditionen arbetade efter nya vetenskapliga metoder och gjorde 25.000 fynd. Hälften av det utgrävda material packades i 772 stora lårar och transporterades till Stockholm 1931. Där väntade magasinsförvaring. Först femtio år efter ankomsten till Sverige ställdes föremålen ut i stor skala. Det var när Medelhavsmuseet flyttade in i sina nuvarande lokaler 1982 och en fortfarande mycket liten del av ”världens förnämsta cypernsamling utanför Cypern” för första gången blev tillgänglig för allmänheten.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “50-tal iranier stökar i Stockholm

 1. Det gick vilt till på museet igår.Det hölls tydligen en paneldebatt där på kvällen om situationen i Iran.Dom 50 tal som trängde sig in objudna ville ”vara där ” enligt deras utsago.Märkligt sätt att med våld tilltvinga sig tillträde till Medelhavsmuset och gagnar knappast demonstrationens syfte.Polisen hade fullt upp med att freda sig med sina batonger för att inte hamna i underläge….

 2. Ytterligare ett tecken på misslyckad integration och bortkastad SFI. Iranierna förväxlade Medelhavsmuseet med Medeltidsmuseet. De sökte bara efter sin egen tidszon.

  23
 3. All sympati med folket i Iran, men att hota att förstöra kultur och konst på grund av politiska frågor, miljö, mohammedanismen eller annat … NEJ !

  Håller inte dina argument utan att förstöra för andra, så håll käften

  35
  1

Kommentera