Ukraina har fått ett moraliskt uppsving

UKRAINA. Rysslands förmåga att närmast obehindrat kunna avfyra kryssningsrobotar långt ifrån den rysk-ukrainska gränsen tycks vara hotad. Det skriver The Guardians Luke Harding efter attackerna mot flygbaserna på rysk mark i veckan.

Det blir svårt för Putin att förklara drygt nio månader efter att han inledde den speciella militära operationen som skulle vara över på några dagar att Ukraina kan nå mål långt inne i Ryssland, även Moskva och troligen Sankt Petersburg med beväpnade drönare.

Attackerna, som Ukraina inte tagit på sig officiellt, beskrivs av Harding som en ”gerillaräd” som visar på Kievs ”uppfinningsrikedom” och kapacitet att överraska Ryssland.

Analytiker som NBC talat med tror att de förmodade ukrainska attackerna slår mot den ryska tilliten till det egna luftförsvaret, samtidigt som de ger Kiev ett ”moraliskt lyft”.

Matthew Ford, lektor i krigsvetenskap på svenska Försvarshögskolan, ser flygbasattackerna som en viktig signal till ukrainare som om och om igen tvingas genomlida ryskt bombardemang.

Ford vill dock inte dra för långtgående slutsatser. Ryssland kommer även framåt kunna fortsätta bomba Ukraina och de kan flytta sina flygplan samtidigt som säkerheten runt baserna kan förstärkas, säger Ford.

-Pettersson säger att om Ukraina sänkt robotkryssaren Moskva, attackerat flygbasen Saki på Krim, saboterar Kertjbron och anfallit baser långt in i Ryssland så kan Ukraina även nå huvudstaden Moskva.

Det innebär att Ryssland måste satsa stora resurser på att skydda sig långt in i Ryssland.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Ukraina har fått ett moraliskt uppsving

  • Håkan, du är duktig på gamla ordspråk som att som drunknande gripa efter ett halmstrå, tillgripa en sista förtvivlad utväg och i förtvivlan klamra sig fast vid ett sista svagt hopp.

   De som demonstrerar för Ryssland i västvärlden är säkert några tusen, de flesta ryssar i några länder vilket är tillåtet.

   Tusentals demonstrerar mot Rysslands krig i Ryssland vilket är förbjudet. De demonstrerande riskerar långa fängelsestraff. Ska du inte lägga ut en kommentar från TASS eller RT om det?

   49
   16

Kommentera