Olja och gas kan eldas i centrala Malmö

ENERGIPOLITIK. Eon får dispens från Malmö stad för att säkra elen under den skånska krisvintern. För första gången på decennier ska olja och gas kunna eldas – i ett gammalt kraftverk mitt i centrala Malmö. – Jag måste förbereda mig för det värsta scenariot, säger Anette Blücher, vd på Eon Energiinfrastruktur AB.

Heleneholmsverket Bild: Flygfilmfoto

Ett nytt avtal mellan Eon och Svenska kraftnät ska hjälpa till att säkra elproduktionen i Skåne. Det handlar om Heleneholmsverket som tornar upp sig i centrala Malmö.

Verket som byggdes 1966 startas vanligtvis för att producera fjärrvärme när det blir riktigt kallt genom att bränna naturgas från Danmark, men nu ska Svenska kraftnät kunna be verket att producera el.

Det avtalet innebär är Svenska Kraftnät kan avropa så att Heleneholmsverket ska producera el, även de dagar när vi inte har minusgrader och verket är igång, säger Anette Blücher, vd på Eon Energiinfrastruktur AB.

Förhoppningen är att man ska klara sig med naturgas för att producera el om det behövs. Den varma hösten har gjort att tillgången till gas från Danmark är god och det är den som ska användas i första hand.

Jag är väldigt tacksam för att vi har haft en varm höst, men jag måste förbereda mig för det värsta scenariot som kan inträffa, säger Anette Blücher.

Det värsta scenariot är att det inte går att få tag på gas från Danmark så att verket behöver börja elda olja för att producera el. För att förbereda sig har Eon köpt in norsk olja, men hur mycket man köpt vill inte Anette Blücher avslöja.

Vi har köpt in tillräckligt, men jag är obekväm med att säga exakt hur mycket vi har köpt in och var vi lagrar den någonstans. Men jag vill vara väldigt tydlig med att det är norsk olja vi köpt in och ingenting annat.

Heleneholmsverket kan producera 80 megawatt, vilket motsvarar elbehovet för två mellanstora svenska städer, exempelvis Karlshamn, men för att Eon ska kunna elda olja har man behövt ansöka om dispens.

Vi har fått en dispens av Malmö stad att för det fallet att det inte finns någon gas. Vid en sådan kris att jag får använda mig av olja. Det är en sista utväg.

Skulle man behöva dra igång oljepannorna för att säkra elförsörjningen så är det första gången på väldigt lång tid som man behövt göra något liknande. Anette Blücher kan inte komma ihåg senast det hände.

Oj, det var länge sen kan jag säga. Jag kan inte ens svara på det. Vi talar decennier.

Pressmeddelande…

-Pettersson säger att 80 megawatt är mycket men jämfört med de av S och MP stängda reaktorerna Ringhals 1 och 2 som gav 1780 MW är det försumbart…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

20 thoughts on “Olja och gas kan eldas i centrala Malmö

 1. Haha… vilken komik. MP:s satsning på vindkraft och kärnkraftsavveckling slutar med att det blir MER co2 i atmosfären, deras största skräck. Det som gör Greta, MP o kompani sömnlösa. Vilket praktfiasko. 😀

 2. Barsebäck 1 o 2 stängdes av känsloskäl i förtid.
  På 70-talet fanns det planer – “Sydvärme” – om att från Barsebäck 3 (!) fjärrvärma BÅDE Lund och Malmö !

  “..The Sydvärme project : district heating from the Barsebeck nuclear power plant : report: survey stage 3 : summary..”

  https://libris.kb.se/bib/2338300

  Fjärrvärme från BArsebäck:

  https://inis.iaea.org/collection/NCLCollectionStore/_Public/07/261/7261489.pdf

  Motion Riksdagen 1975:1883
  https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/med-anledning-av-propositionen-197530-om_FY021883

  “..En så omfattande minskning av oljeförbrukningen inom regionen har
  givetvis stor betydelse från miljösynpunkt. Genom att denna oljemängd
  kan inbesparas reduceras rökgasutsläppet avsevärt över denna tätbefolkade
  region. Detta bidrar effektivt till en förbättrad luftvård. För jordbruket är
  det klart positivt att projektet kan medverka till att svaveldioxidutsläppen
  i det berörda området begränsas med ca 9 000 ton per år. Den försurning
  av jordbruksjordarna som pågår är klart ofördelaktig från växtodlingssynpunkt.
  Projektet ger också möjligheter att tillhandahålla värme till växthusodlingar. Det kan därmed bli till långsiktig fördel för trädgårdsnäringeni området. ..”

  “..en framtida rationell energihushållning i vårt land bör enligt samstämmiga
  bedömningar bl. a. bygga på att storstadsområdenas värmebehov tillgodoses
  genom fjärrvärme från kärnkraftvärmeverk.

  Det framstår därför som angeläget att sydvärmeprojektet realiseras inom
  ramen av kärnkraftprogrammet. Detta kan ge värdefullt underlag och erfarenheter
  för framtida beslut rörande..”

 3. Dom gröna idioterna skulle min själ spärras in, på livstid tillsammans med
  Fredrik Reinfeldt, dåren som tog in dessa samhällsförstörare, dessutom skulle
  den sistnämnde få dubbelt straff för hans nedläggning av försvaret

 4. Tänk vad mycket galenskap de röd-gröna kunnat ställa till med. Inte långt från terrorism.

  16
  1
 5. “Logik” enl. BoVlund och Stendum : –“Vi ska fasa ut förbränningen av olja och kol. Därför avvecklar vi den rena och pålitliga kärnkraften och förlitar oss till förbränning av olja och kol”.

  15
  1
 6. I Malmö finns det ju även Limhamnsverket, Kimröksfabrikens överskottsvärme och SYSAVs sopförbränningsanläggning, som någon politiker tyckte räckte till att lösa energifrågan med.

 7. Elda med kol, så det ryker ordentligt. Gärna brunkol, så luktar det också.

  Då blir de kärnkraftshatande miljömupparna nöjda.

  24
  1
 8. “Skulle man behöva dra igång oljepannorna för att säkra elförsörjningen så är det första gången på väldigt lång tid som man behövt göra något liknande. Anette Blücher kan inte komma ihåg senast det hände.”

  Vet man om de fungerar idag?

  14
 9. SVT hänger gärna ut sverigedemokrater som gjort minsta fel. Nu är det dags för SVT att hänga ut storskurkarna Miljöpartiet och Sossarna för att de skapat denna ohållbara situation med hög kriminalitet, dyr el, dyra bränslepriser och hög inflation.
  Det kommer tyvärr fake news media SVT aldrig att göra som de medlöpare de är.

  40
  1
  • Det kommer inte att hända. Just nu handlar det mest om att
   1. SD inte genomfört alla sina vallöften ännu (trots att 45 av 48 månader återstår av mandatperioden)
   2. Att M och KD låtit SD få igenom alla sina vallöften

   15
   • 1: SD sitter inte i regeringen och har ingentong med att regeringen obstruerar Tidöavtalet.
    2: M ocj Kd tänker inte få igenom SDs vallöften med hänsyn till l.

    3: Tyvärr ffår SD skulde, eftersom Kristersson vet att folk är dumma i huvudet

 10. Hur har Sverige lyckats
  hamna i en energikris!
  Att ta bort fungerarande
  kärnkraft, begränsa vatten,/
  gas/ olja utan att ha täckt
  upp med säkra/tillräckliga
  alternativ. Landet leds av
  okunniga o obildade åsnor.
  Arma land.

  41
  • Det beror på att Sverige har en massa dumskallar på ledande positioner som inte kan sitt område och då blir det så här.
   Från tjänstemän till politiker. Nu kan det bli förbud mot elbilar också pga elbrist! Är någon överaskad, inte jag i alla fall.

   27
   • Ja, och så skall det också bli bensinbilsförbud i Stockholm tycker nya styret. Så det blir väl helt enkelt totalt bilförbud. Eller så kanske man kan köra på gengas igen?

 11. Vilken elcirkus vi fått i detta land. Ett land som en gång hade ett av världens mest robusta elenergisystem. Visst kan vi tack sossar och MP för detta. Men även EON, Fotum och Vattenfall har självfallet med detta att göra. Glöm inte att de är marknadsdrivna bolag som skall tjäna så mycket som möjligt. Korsägande i kärnkraft, PLANERADE stopp under vintern.
  Svenska kraftnät som en gång moderaten Odenberg styrde sägs ha (och förmodligen har) brist i överföringskapaciteten mellan norra och södra Sverige. Men någon brist i överföringen från södra Sverige till kontinenten verkar inte finnas!!! Den självgode Odenberg slog sig för bröstet med att detta ger fina exportinkomster!!! Visst gör det nog det. Men de exportinkomsterna betalas de facto av svenska elkonsumenter med ett avsevärt högre elpris. Vilken idiot!
  Vi kommer nog inte få se de oerhörda “övervinster” som svenska elproducenter kommer att göra. De övervinsterna kommer att nogsamt gömmas i redovisningen.

  Vi fick ett “högkostnadsskydd” i löfte från de nya regeringspartierna. Det visar sig att det baseras på förra årets förbrukning och elpris. Nu pågår spinnet att vrida detta begrepp till att benämnas elstöd istället. För tom ansvariga politiker begriper att ett högkostnadsskydd är något helt annat.

  Vi får nog utsträcka skuldbördan för det som hänt och händer till i princip hela den politiska färgskalan. I grunden ligger fullständig politisk okunnighet om hur elmarknaden de facto fungerar. Inte ens de mest kausala samband kan dessa tomtar reda ut.

  28
  • Och som lök på laxen höjes överföringsavgiften efter första januari. Orsak det blir dyrare att överföra elen.

  • Ja dåbe gas och olja är dyrt att elda med !!
   Det är ju särskilt besvärande när det finns mycket torv i Sverige dom går utmärkt att elda med.. det är dessutom ett effektivt sätt att bli av med det läckage av co2 somman påstår sig ha i torvmossar

   6
   1

Kommentera