Ukraina vill dra fördel av vintern – misstag av väst att invänta våren

UKRAINA. Ukrainska styrkor kommer sannolikt att försöka dra fördel av väderförhållandena under de kommande vintermånaderna för att utvidga sin motoffensiv och hindra ryska styrkor från att återta initiativet på slagfältet, skriver tankesmedjan ISW i sin senaste rapport med hänvisning till ukrainska uttalanden.

En talesperson för de ukrainska styrkorna i landets östra delar sa på söndagen att landet förbereder tyngre stridsfordon inför vinterns strider, då den frusna marken gör det enklare att manövrera sådana.

Tankesmedjan kritiserar samtidigt amerikanska företrädare som ser våren som ett bättre tillfälle för en större motoffensiv. USA:s nationella underrättelsechef Avril Haines sa i lördags att striderna sannolikt kommer att mattas av i vinter så att båda sidor kan omgruppera.

Om inte Ukrainas allierade ger landets styrkor stöd att utföra storskaliga, avgörande motoffensiver i vinter kommer Ukraina sannolikt att behöva vänta till mars nästa år då leran försvinner, menar ISW.

”Våren är mardrömsårstiden för strider i Ukraina”, skriver Institute for the Study of War.

Ukraina före det ryska angreppskriget…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Ukraina vill dra fördel av vintern – misstag av väst att invänta våren

 1. En utmärkt idé att invänta frusen mark. Bra bärighet osv. Dessutom är ryssgubbarna nerfrusna, hungriga och demoraliserade. Många även ihjälfrusna. Detta tillsammans med dåligt skötta ryska fordon, som inte funkar i kylan, gör läget idealiskt för Ukraina. En vild gissning ger vid handen, med en kall vinter är kriget över i april, om väst fortsätter pumpa in hjälp.

  14
  8
 2. Den där tankesmedja bör man granska närmre . Kommer man med så korkade ider så finns det orsak att granska vilken sida dom faktiskt står på antagligen är det en idiot eller en mullvad!

  13
  10
  • Tror de vet vad de vill. Bäst att dra ut på kriget så länge som möjligt. Några års utmatting av Ryssland och Europa blir bäst.

   8
   21
 3. Precis på samma sätt beskriver Ryssarna handlingsmöjligheterna! De ser vintern som en vän!
  Denna tankesmedja är inte särskilt trovärdig, då den beskriver situationen som om Ryssarna kommer att stå stilla och avvakta. Hela artikeln är klassisk propaganda för att upprätthålla Västerländska “motståndskraften”. Verkligheten är dock en annan. Vänta och se.

Kommentera