Ukraina kan dra nytta av vintern som Finland gjorde

UKRAINA. Det finns goda möjligheter för Ukraina att utnyttja vintern på samma sätt som Finland gjorde under vinterkriget, enligt en analys i Hufvudstadsbladet.

Finlands sak är vår hette det 1939 nu är det Ukrainas sak som också är vår!

Bland annat såg Finland till att behålla stridsviljan hos soldaterna genom att förse dem med slädar, tält, kaminer och skidor vintern 1939. Enligt den före detta underrättelsechefen Pekka Toveri har Ukrainas försvar bland annat bra kläder och låter soldaterna vila upp sig, något han inte ser hos de ryska invasionsstyrkorna.

”En soldat som är trött, frusen och hungrig kan inte heller strida effektivt”, konstaterar tidningens Marcus Lindqvist.

Agathe Demarais skriver i Foreign Policy att Putin tror att omvärlden kommer släppa på sanktionerna när vintern kommer och energikrisen förvärras. Men hon menar att så är inte fallet och att ett narrativ att sanktionerna inte fungerar är att spela Kreml i händerna.

Demarais konstaterar att målet med sanktionerna från USA, EU och övriga allierade inte har definierats, men att det är tydligt att man vill skicka ett budskap om stark enighet, försämra den ryska krigsförmågan samt långsamt kväva energisektorn.

-Pettersson säger att vägen till fred ligger i att Ryssland ger upp…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Ukraina kan dra nytta av vintern som Finland gjorde

 1. Finland då: tät skog, uselt vägnät, broar anpassade för vanliga fordon – inte pansarfordon på tiotals ton. sanka myrar med en skorpa is och frost ovanpå, ”veckad” terräng med små dalar och åsar – idealiskt för bakhåll, motti-taktik, osv. Stalins tvångsvärvade slavsoldater utan vinterutrustning, utan träning, utan stridsvilja, och med felaktig eller dålig kost.
  Inget av detta stämmer på Ukrainas öppna fält.
  Men jag har gärna fel och ser Ryssland åka på torsk rejält. Synd att vi inte har en enda karl i ledning för något Nordiskt land: då kunde vi gemensamt passat på att rätta till gränserna en smula.

  5
  1
  • ”Stalins tvångsvärvade slavsoldater utan vinterutrustning, utan träning, utan stridsvilja, och med felaktig eller dålig kost.
   Inget av detta stämmer på Ukrainas öppna fält”

   Jag tycker det stämmer rätt bra med dagens situation frånsett att Ryssland har en ny Stalin.

   7
   2
   • Det nämnda orsakerna bakom Rysslands debackel mot Finnland saknar den viktigaste faktorn. Stalin hade rensat ut 90% av alla tränade officerare inkl i stort alla generaler. De vid krigsutbrottet tjänstgörande generalerna var utsedda på ”politiska” meriter d v s de var f d politrucker. De tänkte inte militärt!

    Finnland å andra sidan hade tränade och erfarna officerare på alla nivåer. Finnlands inbördeskrig var orsaken bakom deras framgångar. T o m f d ”röda” officerare krigsplacerades.
    I övrigt var terrängen inte fördelaktig för mekaniserade förband. Och finnarna hade även motivation nog att i strid utstå svåra förluster utan att dra sig tillbaka (fly fältet).

    Men Ryssland 1940 är inte samma sak som Ryssland 2022. Idag tränar Ryssarna ofta strid under vintrar. Vi får se, men bli inte förvånade om de nyorganiserade Ryska mekaniserade divisioner drar nytta av erfarenheterna från striderna i Ukraina 1943, när de besegrade Tyskarna.

    3
    6
 2. Kalasbetalaren ska nog läsa lite 1900-tals historia, och då inte på Henrik Arnstads nivå.

  13
  4
 3. Nu är det hög tid för Tsaren att tacka för besöket och åka hem.Detta vansinne borde han ha insett vid det här laget är meningslöst.Det enda rätta är nu att dra tillbaks sina trupper och inse att slaget är förlorat.Alla dessa döda på båda sidor och all den sorg och förstörelse som detta j…a krig har åsamkat.Var det värt det Tsar Putin ?

  20
  7
 4. ”-Pettersson säger att vägen till fred ligger i att Ryssland ger upp…”

  Fin tanke, men tyvärr kommer det nog aldrig att hända i verkligheten.

  Chansen att Putin ger upp i Ukraina tror jag är obefintlig och vad är det som talar för att om han tvingas till detta, då börjar rusta ner. Tror tvärtom att detta kan leda till katastrof!

  Den enda vägen till fred är att ge Putin en möjlighet till att dra sig ur kriget som en ”vinnare” på papperet. Sen får man tycka vad man vill om det.

  Det bästa är nog att släppa på sanktionerna och därigenom ge Ryssland en möjlighet att backa hem?

  14
  27
  • Putte får väl vinkla det till att: ”Krim är skithål vi inte behöver. Sevastopol var en urusel och utsatt hamn samt vi har nått målet med denazifierning av Krim. Därför var vi ödmjuka och generösa när vi gav tillbaka den klippan till Ukraina för våra goda grannrelationers skull. ”

   15
   6
  • DET, är något som aldrig kommer att hända! Men det finns bättre och bättre utrymme för fredsförhandlingar. I rysk statstelevision har rädslan för domstolen i Haag diskuterats, så ett förhandlingsbud kan vara att ryssarna lämnar ut Putin och betalar alla skador han orsakat mot att resten av ryssarna slipper dödsstraff?

   14
   6
  • Sune, du menar ge upp och dra sig tillbaka bakom Ural, som Ryssarna gjorde ?
   Det finns nog inte geografiskt eller mänskligt utrymme för den ”taktiken”…
   Även om Putin och hans västliga understödjare önskar att så vore fallet.

   9
   5
   • Tack för geografilektionen!

    Jag visste inte att Moskva, Volgograd och St. Petersburg låg bakom Ural.

    Eller du menar kanske ur japansk synvinkel?

    15
    1
  • Med tanke på vad Puttes terrorister gör med civila på ockuperat område är ett tillbakadragande en extremt dum idé.

   6
   8

Kommentera