Sverige kan sälja Jas Gripen till Filippinerna

FÖRSVARSINDUSTRI. Svenska Saab kommer allt närmare en miljardförsäljning av Jas Gripen till Filippinerna, uppger Dagens Industri.

Jas 39 Gripen Bild: Försvarsmakten

Saab har länge velat sälja plan till landet. Och enligt uppgifterna har vapenexportmyndigheten ISP, Inspektionen för strategiska produkter, nu gett grönt ljus. Det är inte känt hur många plan och vilken modell det handlar om.

Myndigheten vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna. Vapenexport till Filippinerna har inte godkänts tidigare och så sent som i oktober förra året sa myndigheten nej, enligt tidningen.

Affären är särskilt känslig med tanke på den kritik som har funnits kring frågor om mänskliga rättigheter i Filippinerna, samt de konflikter som landet är indraget i.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Sverige kan sälja Jas Gripen till Filippinerna

 1. Det är bra att vi säljer Gripen till Filippinerna. Ukraina och Turkiet bör också få köpa Gripen C/D.

 2. Det är ingenting ätt vara glad åt.
  Som vanligt blir det exportkreditnämnden som betalar kalaset,dvs du och jag.
  Våra politiker tillhör ju inte dom smartaste i detta landet.
  Se på allt krigsmatrial som du och jag betalar till Ukraina.

  14
  2
  • Focke-Wulf, Exportkreditnämnden finansieras inte med skattemedel utan med garantitagarnas premier som ett försäkringsbolag.

   Verksamheten är finansiellt självbärande över tid.

   Krigsmaterielet och den humanitära hjälpen vi ger till Ukraina ser jag som en investering i framtida fred.

   6
   6
 3. Norge köpte F35 för 25% av vad Israel betalar vilket föranledde kommentaren, i Janes magasin, vilka delar inte ingår i avtalet? Motor? Radar? Kanske köps separat? Inte att förglömma att Jens Stoltenberg skrev på avtalet och senare utsågs till den nye Nato chefen, efter den fd danske statsministern som hade köpt F16 istället för Viggen.
  Vi skall nog inte ha alltför stora förhoppningar, Brasiliens president blev ursinnig när det avslöjades att USA hade hackat hennes mobil under upphandlingen, vilket dom uppenbarligen inte skulle gjort. Något liknande skall vi nog inte hoppas på här, USA kan nog hitta någon prestigefull plats åt denna president också.

  7
  1
  • Enligt Stortinget, norska och finska medier betalade Norge betydligt mer än Finland.

   Finland beslöt i december att välja jaktplanet F-35 framför fyra andra kandidater. Nu visar det sig att Finland betalar i snitt 1,3 miljarder norska kronor per flygplan jämfört med Norges pris på 1,74 miljarder.
   Flera partier i Norge kräver svar på frågan hur avtalet med tillverkaren Lockheed Martin kunde bli så mycket dyrare för norrmännen.

   https://www.hbl.fi/artikel/45843ab8-1494-4ea9-b192-89da38a88774

Kommentera